La Casa d’Oficis de la Terra 5 ens ajuda a posar a punt l’hort de l’escola

Ja fa un temps que des de l’escola sentim que l’educació necessita de la força de molts per trobar maneres diferents d’acompanyar als infants, el seu creixement i el seu aprenentatge des de la confiança i el respecte per la vida. El nostre desig ens porta a obrir les portes de l’escola i enriquir-nos de tot allò que l’entorn ens ofereix, així com de ser generosos i intentar contribuir al nostre entorn més proper, interaccionar amb ell. 

activitat-hort-escola-mas-i-perera

L’hort ens ha permès que els alumnes de Cicle Mitjà llaurin la terra, l’abonin, plantin les llavors o els petits plançons, reguin, treguin les anomenades males herbes… Puguin veure com, allà on hi havia una llavor, un petit brot trenca la terra i comença a créixer, buscant el sol, la llum; i al cap d’un temps floreix, i treu fruit, o bé ja té les fulles prou grosses. I arriba el moment de collir; i tornar a llaurar, tornar a abonar la terra, tornar a plantar, a regar, a treure males herbes… a vigilar que el pugó o les erugues no es mengin les plantes. Tot plegat forma part de la vida de l’hort; una vida que respon als seus propis cicles, als seus propis ritmes.

Però hi ha tasques de l’hort que necessiten dels adults, com és la de posar a punt l’hort per iniciar totes les tasques. Aquestes tasques de manteniment que són necessàries per crear l’espai adequat, per renovar i endreçar; així com fer de l’hort un espai amable per als infants, alhora que generador d’un món de possibilitats.

 Quan vam conèixer que la casa d’oficis de la Terra 5 del Servei d’Ocupació i Formació de l’Ajuntament, acull un grup de  10 joves residents al  barri de l’Espirall que es formen i treballen en l’especialitat d’agricultura ecològica i jardineria, no vam voler perdre l’oportunitat proposar de fer una activitat conjunta i enriquir-nos de l’experiència d’aquests joves que segur podien acostar els seus aprenentatges de l’hort d’una manera molt més propera i motivadora.

Així doncs el passat 19 d’octubre, després de diferents reunions per a organitzar bé les tasques a fer i poder intercanviar els nostres desitjos, ens van venir a visitar a l’escola.

La jornada va ser molt bonica, una estona la van compartir a l’hort, on mentre els joves anaven donant una forma més amable i endreçada a l’hort, els nens i nenes de 3r, encuriosits els observaven, es prenien el seu temps per tocar, per olorar, per sentir… per deixar-se sorprendre pels petits canvis que s’hi esdevenien. Veiem com, mica en mica, s’anaven creant complicitats entre petits i grans i anaven naixent les preguntes, els dubtes, les ganes de saber-ne una miqueta més; d’altres, provaven d’utilitzar les eines amb l’ajuda dels nous companys i així, com si res, anaven aprenent secrets de la vida de l’hort, coneixements agrícoles, que quedaran impregnats en aquesta vivència única.

Més tard, a l’aula, els joves havien preparat una explicació amb suport visual per poder transmetre part del seu aprenentatge; també havien elaborat jocs per als nostres alumnes que els permetia posar a prova tot allò que havien anat aprenent a l’hort.

Finalment els infants de 3r van plantar diferents planters per prendre a casa i per plantar a l’hort de l’escola.

El final va ser molt emotiu, ja que tots els infants van marxar amb una medalla d’expert especialista en hort ecològic que els nois i noies havien elaborat per a ells.

Exposar activament els infants a la natura des dels seus primers anys i fer-ho des de diferents mirades (mestres, joves, avis…) els permet unes vivències que poden tenir un efecte profund en la seva forma de ser i estar en el món, afermar el sentiment que no estem sols, que hi ha altres realitats i dimensions més enllà d’allò merament individual,; ajudar-los a comprendre que tota la vida es troba interconnectada, i a desenvolupar el respecte, l’empatia, la compassió i l’amor per allò que ens envolta.

Així doncs, no ens queda més que valorar molt positivament aquesta jornada i esperem que sigui l’inici per a establir altres trobades de treball conjuntes.

Veure notícia Penedès TV: http://www.rtvvilafranca.cat/2016/10/casa-doficis-terra-5-ha-ajudat-alumnes-mas-perera-preparar-hort/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>