VALLBONA PARADA I FONDA

Dins del projecte “Vallbona” que hem engegat aquest trimestre a nivell de tota l’escola, els diferents grups i comunitats,  hem participat en els recorreguts que organitza la Diputació per donar a conèixer els costums, llocs i edificacions més importants de Vallbona d’Anoia. 

El dia 3  i 4 de Novembre l’alumnat  de la  Comunitat de Grans B i C, i la Comunitat de Mitjans, respectivament, vam fer un recorregut pels carrers del poble per descobrir-ne els seus orígens medievals, la situació de l’antiga església de Sant Bartomeu i el perquè de la seva ubicació, així com l’evolució moderna de la vila, amb artesans dedicats a la producció de vidre blau i els diversos hostals i fondes que, des del segle XV van ser importants en el comerç de mercaderies i moviment de persones.

Vallbona va saber aprofitar aquestes circumstàncies i es va convertir en el refugi de molts viatgers. Molts dels seus habitants van deixar la pagesia per convertir-se en hostalers i així, a Vallbona era obligat fer parada i fonda. 

Hem après que Vallbona d’Anoia controlava l’antic Camí Ral a l’època medieval, passar el riu Anoia en aquell punt del camí era una necessitat i també un risc, per l’abundància de bandolers. 

El Dani, el nostre guia, ens va explicar una mica la vida del bandoler més famós, el Montserrat Poch i també com va acabar.

 

D’altra banda, els alumnes del grup A de la Comunitat de Grans, format pels alumnes de 3r i 4t, estem treballant el paisatge i l’organització administrativa del municipi. En el nostre recorregut, el dia 10 de novembre,  havien d’observar els diferents elements paisatgístics i visitar algunes de les barraques que feien servir els pastors de la zona. 

Malauradament, ens va ploure i en Dani ens va proposar un pla alternatiu, visitar Cal Jep, on el Xavier Tarafa, molt amablement, ens va obrir les portes de la seva casa per explicar-nos com era la seva vida a casa i al poble fa només uns 75 anys enrere. A més, ens va ensenyar el seu celler on des de fa molts anys ell i el seu germà s’han dedicat a fer cava. En Xavier va ser tan amable que ens va fer una classe teòrica sobre tot el procés, d’ençà que s’agafa el raïm fins que després de l’obtenció del vi o cava, es netegen les botes per tornar-les a fer servir. 

Li volem agrair el seu temps i les seves explicacions que ens han ajudat a entendre molt millor com era la vida abans a Vallbona i el procés d’elaboració del vi i del cava. Segur que no l’oblidarem!!! 😊😊😊

 

Clicant en el següent ENLLAÇ podreu veure les fotografies dels diferens grups durant les visites. N’ hi ha de molt “XULES”, no us les perdeu!!!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>