El masclisme

Article d’Ariadna Bretx, Yaiza Flores i Lucia de la Cruz

La societat europea és masclista des de fa segles i us explicarem si encara hi ha situacions de masclisme al món. La mirada masclista és la presentació de la perspectiva masculina com a única existent i vàlida. El masclisme inclou també la repartició de poder, que defineix valors diferents. La masculinitat tòxica és el conjunt d’actituds construïdes socialment que exigeixen que els homes siguin violents, poc emotius i sexualment agressius, entre altres estereotips. A l’actualitat, a Espanya, per exemple, molts joves i no tan joves que han nascut a la democràcia tampoc no es qüestionen la necessitat del feminisme i tenen normalitzats comportaments i expressions lingüístiques masclistes sense adonar-se ni ser conscients que ho són.

La paraula “masclisme” es va crear per a designar qualsevol tipus d’opinió que diferencia de manera negativa el fet de ser dona. No és únicament per a les dones, sinó també als homes que pels seus gustos, manera de ser o de fer no compleixen les normes de ser un “home”.

Cada cop més persones són conscients que encara hi ha desigualtat entre homes i dones i intenten no tenir actituds i pensaments masclistes. Però, malauradament, el masclisme segueix present a la nostra societat i encara falta molt per fer.

El maltractament a la dona és un dels actes violents més freqüents en la nostra societat, encara que molts dels casos no es coneixen mai. Als Estats Units cada quinze segons una dona pateix maltractaments per part del seu company o marit. Segons l’Associació Mèdica Nord-americana , la violència domèstica suposa la primera causa de lesions en dones entre 15 i 44 anys. En aquest país, cada any moren 1500 dones a causa de la violència domèstica.

Al nostre país, els casos de maltractament són també molt freqüents i cada vegada es denuncia un major percentatge dels mateixos. Cal dir que un 4,3% de les universitàries espanyoles admet haver patit violència física per la seva parella; i un 11,7% han admès haver estat obligades a practicar diversos actes sexuals sense consentiment.

La Generalitat té una pàgina web on s’expliquen quines conductes es poden considerar masclistes:

http://dones.gencat.cat/ca/ambits/violencia_masclista/

http://dones.gencat.cat/ca/ambits/violencia_masclista/prevencio_sensibilitzacio/index.html

I aquí podeu trobar un índex de recursos: http://www.recursosviolenciamasclista.cat/

Aquesta és la línia del servei d’atenció permanent contra la violència masclista: 900 900 120. És un servei gratuït i confidencial i funciona tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia. S’hi pot accedir per telèfon i correu electrònic, i atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com peticions d’informació de dones que viuen situacions de violència, sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d’assistència a la violència contra les dones, sol·licituds d’assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, procedents de particulars i/o professionals.

Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d’emergència, si és necessari. Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès.