CELEBREM UN NOU FI DE CURS: 2016-2017

Avui a l’escola hem celebrat un nou final de curs i és que…el temps ens ha passat volant!!!

Hem començat el dia jugant i refrescant-nos amb jocs d’aigua al pati i, a partir de Cicle Mitjà han anat a la piscina a gaudir d’una bona remullada.

Com ja acostuma a ser habitual, després d’esmorzar hem pogut menjar un gelat i, seguidament, tots junts hem acomiadat el alumnes de sisè que el curs vinent passaran a l’Institut.

Durant el comiat d’aquest curs 2016-2017 també s’han premiat els tres alumnes que han resolt millor els enigmes del Menú Musical: la 1a posició ha estat per la Marta Cors (encertant tots els enigmes!), la 2a posició l’ha ocupat la Cèlia Gràcia i la 3a posició ha estat per la Paula Sabartés.

Des de la comissió de biblioteca també s’ha volgut premiar a l’alumna que ha desmotrat ser millor lectora premiant l’hàbit lector fent ús habitual de la biblitoeca de l’escola i gaudint del préstec de llibres i de la seva lectura. En aquest cas la premiada ha estat la Martina Baiget de 4t (tres estrelles lectores, és a dir, trenta llibres llegits!)

Des dels més petits als més grans els hem cantat unes corrandes pensades especialment per ells, hem vist un vídeo molt bonic del seu pas per l’escola i hem intercanviat regals. Els nois i noies de sisè ens han regalat una fotografia per penjar i decorar el vestíbul de l’escola, juntament amb la resta de grups que han anat deixant petjada pel centre i una dedicatòria molt emotiva acompanayada d’una planta per cada mestra que, al llarg d’aquests anys, hem tingut la gran sort de veure’ls créixer i convertint-se amb les persones que són ara.

GRÀCIES Santi, Jordina, Júlia, Èric, Iyad, Marta, Cèlia, Sergi, Ot, Martí, Paula, Ona, Guillem i Arnau i a les seves famílies. Des d’avui tots formeu part de la història de l’escola!

Des de l’escola us volem desitjar molta sort en aquest camí que continua i que de ben segur també serà molt bonic!

Podeu accedir a la Galeria d’Imatges de la celebració de l’últim dia del curs 2016-2017 clicant AQUÍ.

PINTEM AMB L’ARTISTA JOAN TURU

Avui, els nens i nenes de 1r de Cicle Inicial han tingut l’oportunitat de col·laborar en l’elaboració d’un mural ubicat a la paret de l’escola bressol municipal La Pitota.

Per grups, els nens i nenes han pogut pintar els bonics personatges creats per l’artista Joan Turu i que simbolitzaven moments del tradicional Ball dels Romeus o de la Pitota que es balla durant la celebració del Carnaval i que dóna nom també a l’escola bressol.

Segur que tots ells han viscut una experiència inoblidable. El seu granet de sorra ha fet que el mural quedés així de bonic! Així que…moltes gràcies a tots i totes i, en especial, a l’Ajuntament i en Joan Turu per ajudar a fer possible aquesta participació.

pitota

Clicant sobre una de les imatges podreu accedir a la Galeria Fotogràfica

VÍDEOS DEL CONGRÉS DE CIÈNCIA A LA UNIVERSITAT

Des del Centre de Recursos Educatius d’Osona ens han fet arribar els vídeos que van ser registrats durant la participació dels alumnes de primària de l’escola a la Universitat de Vic: Congrés de Ciència fet per Infants.

En els vídeos podeu veure tot el que els nens i nenes de l’escola van experimentar i explicar durant el congrés. Tots aquests treballs també es van presentar posteriorment a les famílies al Casal de la Gent Gran de Prats.

Us deixem amb els vídeos d’aquests fantàstics investigadors i conferenciants que ho van fer molt i molt bé i que es mereixen una gran felicitació:

CICLE INICIAL: “LES MIDES DEL NOSTRE COS

CICLE MITJÀ: “QUIN SÒL RETÉ MÉS AIGUA? EL SÒL DEL PATI O EL SÒL DEL CAMÍ?

CICLE SUPERIOR: “WE ARE A SUSTAINABLE COMMUNITY

FESTA DE FI DE CURS “VIATGEM PER EUROPA”

Dissabte a la tarda, després de l’homenatge a en Carles Capdevila, tots el alumnes de l’escola van representar l’obra “VIATGEM PER EUROPA” que dóna per acabat un curs ple de noves experiències destacant l’inici del Projecte Erasmus+ amb altres escoles europees.

Per aquest motiu, el viatge per Europa ha passat per les principals ciutats Europees. Durant aquest viatge s’han viscut moments molt emotius i divertits. Hi han hagut representacions teatrals, danses, música i percussió corporal amb cançons tradicionals dels diferents indrets per on transcurria el viatge narrat pels mateixos alumnes de l’escola.

Des de l’escola volem agrair a totes les persones que ens van voler acompanyar en aquest emocionant viatge i felicitar a tots els alumnes per la bona actitud i per la seva gran actuació.

Vídeo amb les IMATGES més representatives d’aquest viatge per Europa:

ACCÉS A LA GALERIA FOTOGRÀFICA DE LA FESTA (totes les imatges del vídeo)

Vídeo de tota l’obra representada:

La festa va acabar amb una visita a l’escola on els alumnes de Cicle Superior van aprofitar per vendre els productes de la seva Cooperativa i les famílies van poder gaudir d’un bon sopar organitzat per l’AMPA de l’Escola.

INICIEM LA FESTA DE FI DE CURS RECORDANT EN CARLES CAPDEVILA

La Festa de Fi de Curs de dissabte dia 10 de juny es va iniciar d’una manera molt emotiva recordant la figura i les paraules d’en Carles Capdevila, perdiodista i gran defensor de totes aquelles persones dedicades al món de l’educació i el lleure.

Per aquest motiu, des de l’escola, l’hem volgut recordar com es mereix posant èmfasi al seu llegat: les paraules que ell ens va deixar expressades en tots els seus articles dedicats al món educatiu.

Representants dels diferents sectors de la Comunitat Educativa van llegir diferents fragments de la seva obra escollits especialment per l’ocasió. L’homenatge començava amb aquestes paraules d’en Carles pronunciades per la directora:

“QUAN PARLO en algunes xerrades de “viure amb humor”, no vull dir que riguem tot el dia. Ni es pot ni cal. Tenir humor vol dir tenir moral, i tenir moral vol dir tenir valors. Estar d’humor vol dir tenir una bona disposició, ser positiu. Si a sobre la ironia ens acompanya, trobarem complicitats i somriures o rialles que ens ajudin a superar mals moments.” (Viure amb humor. Carles Capdevila)

La resta d’articles llegits per la representant de famílies, del personal PAS de l’Ajuntament i pels alumnes els podeu llegir en aquests dos enllaços:

CARTA D’AGRAÏMENT ALS BONS MESTRES ARTESANS

S’EDUCA AL COSTAT, NO A SOBRE

Tot seguit podeu veure i sentir el vídeo de l’homenatge editat i publicat per l’escola:

EN NOM DE TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA DE L’ESCOLA…MOLTES GRÀCIES CARLES!

TANCAMENT DEL PROGRAMA CUEME 2017 A OSONA

El dia 8 de maig es va celebrar a Vic la I Trobada de Cooperatives del projecte CUEME 2017 (Emprenedoria a l’Escola).

Els alumnes de cinquè i sisè de l’escola hi van participar i la jornada va ser tot un èxit.

Des del Consell Comarcal ens han fet arribar diferents enllaços que resumeixen el que es va portar a terme en aquesta trobada i que tot seguit us compartim:

Recull fotogràfic:https://flic.kr/s/aHskZJ5c3W

33883501043_1c34d531a1_z   34308619230_53ef6cb18e_z   34562830471_14a232bdc7_z  34562835051_afb899bce4_z

Vídeo resum de la trobada comarcal:

Entrevista set de premsa a la Cooperativa “El Racó del Lluçanès”:

CLOENDA DEL PROJECTE D’EMPRENDORIA A L’AJUNTAMENT

El passat dimecres dia 31 de maig es va celebrar, a Cal Bach, la cloenda del Projecte d’Emprenedoria que han portat terme els alumnes de 5è i 6è i que va suposar la creació i la gestió d’una cooperativa anomenada “El Racó del Lluçanès” a partir de la qual no només van aprendre coneixements i habilitats sinó també valors tan importants com la solidaritat, el respecte i el treball en equip.

Durant l’acte es van repartir els diplomes a cadascun dels participants agraint especialment el seu esforç i dedicació i es va fer entrega de tots els guanys obtinguts a l’ONG Play and Train perquè nens amb discapacitat puguin anar de colònies.

Durant la jornada la direcció de l’escola va agrair a l’Ajuntament el seu suport, a Diputació per la iniciativa, al Consorci per tot el recolzament al llarg del curs i l’acompanyament a través de tots els tallers s’han portat a terme a l’escola impartits per l’Angelina de la cooperativa Mas les Vinyes, per en Marc Sangrà, per la Maria Faura i la Vanesa Martí. Tallers tan diversos com la banca, els préstecs, l’elaboració d’un logotip, el màrqueting, el programa excel…

Fotografia extreta de la web del Consorci del Lluçanès

 

A destacar les següents paraules formulades per la directora de l’escola:

” Com a escola el nostre deure és formar ciutadans responsables, capaços de prendre compromisos i d’actuar, capaços d’interpretar críticament la nostra societat”

” Per nosaltres la innovació comença quan ens preguntem què han d’aprendre els nostres alumnes i per què”

” Amb aquest projecte ens podem permetre que l’alumne sigui el motor del seu aprenentatge”

” A partir de l’emoció és quan els alumnes aprenen i interioritzen amb significat”.

I aquestes són les paraules de l’Èric Bardolet, alumne de 6è en representació de tots els alumnes participants al Projecte (redactades per ell mateix):

El que més ens ha agradat d’emprenedoria ha estat fer sabons perquè ens agradava molt tallar-los, desfer la base, posar-la als motlles…. També ens ha agradat conèixer una mica més a tots els nostres companys i a nosaltres mateixos. Hem pogut treballar en equip, fabricar coses i fer-nos-en responsables.

Construir els prototips i presentar-los a la resta de companys també ha estat molt bé. La sortida a Vic va ser molt interessant perquè vam poder veure els projectes i productes de les altres escoles. Vam comprovar que els nostres estaven molt ben fets.

Hem après a fer sabons, espelmes, clauers d’emoticones, fundes de tablet i mòbil, a cosir a mà i a màquina, a portar els comptes, a etiquetar, a fer publicitat i notícies… I estem satisfets d’haver après totes aquestes coses, tornaríem a repetir l’experiència. Són coses útils per la nostra vida.

El que hem trobat més divertit ha estat aprendre a cosir, va venir l’àvia d’uns companys i ens va ensenyar a cosir a màquina. On havíem d’agafar la roba, com havíem de col·locar els peus…

També ens va resultar molt divertit anar a vendre els nostres productes a la parada que vam fer el 14 de maig, la parada estava dissenyada per l’equip de màrqueting.

Hem tingut alguns problemes com per exemple amassar el fimo perquè al principi costava molt, alguna vegada se’ns ha vessat el sabó, era força complicat calcular els preus dels productes, … però en general tot ha anat bé.
Dels nostres productes penso que han estat prou bé sobretot les espelmes,  però també cal dir que eren les que costaven més de fer.
Els guanys obtinguts els donem tots a l’ONG Play and Train perquè nens amb discapacitats puguin anar de colònies.

En resum, emprenedoria és un projecte molt innovador en el que podem treballar com una cooperativa real, ha estat una experiència magnífica i esperem que nens i nenes d’altres llocs puguin gaudir-la també.

UN DIA GENIAL A L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ

Som la Paula i l’Arnau de sisè.

Quan nosaltres fèiem 5è vam fer un Projecte sobre els cetacis en captivitat. En aquest Projecte vam fer moltes activitats: van venir dos membres de l’associació SOS Delfines a fer un taller i explicar-nos com viuen els cetacis en llibertat i en captivitat, vam fer un power point que el vam presentar a la Mostra Petxa-Kutxa de Vic, cartes i escrits a diferents diaris i revistes i finalment ens vam inventar una història d’una petita orca en captivitat anomenada Orquinos, la petita orca. Per fer-ho ens vam inspirar amb tota la informació que ens havia donat SOS Delfines.
Gràcies al nostre esforç i la nostra dedicació vam poder anar al Festival Internacional de Cinema de Roda de Berà (Fic-Cat) on es va projectar el nostre curtmetratge.

Tot el que vam fer ho vam presentar als Premis Baldiri Reixac 2017 que van valorar els treballs presentats i….SORPRESA!!!! Ens van dir que havíem guanyat un dels 50 premis de la categoria d’alumnes.

Ahir diumenge dia 28 de maig, ens vam llevar d’hora i vam anar a l’Espluga de Francolí acompanyats de la nostra família i de la mestra Iolanda. El viatge va ser una mica llarg i, per distreure’ns vam aprofitar per explicar acudits i xerrar una estona.

Quan vam arribar vam veure que hi havia molta gent d’altres escoles de Catalunya que també havien guanyat el mateix premi. També hi havia gegants, grallers i molts jocs. Vam jugar a un escalextric, vam provar d’anar amb xanques però no en sabíem (costava molt), vam fer jocs d’equilibri i vam jugar a un joc semblant a l’oca gegant on hi havia serps i escales.

Mentre esperàvem l’hora d’entar a buscar el premi ens ho vam passar molt bé!

A tres quarts d’una vam començar d’entrar dins de l’edifici del Casal. Hi havia moltíssima gent i tothom buscava un lloc on seure. Vam trobar un lloc genial, al mig de la sala, i va començar l’acte d’entrega de premis.

Es van presentar diferents persones del jurat i van anar cridant cada escola i cada mestra que havien guanyat els premis. Havíem d’estar alerta ja que anaven molt ràpid perquè érem 50 escoles.

Quan ens van cridar vam pujar acompanyats també dels nostres germans. Vam passar per davant de la taula on hi havia el jurat i els vam anar saludant donant-los la mà.

Ens van donar el premi i el diploma i ens vam posar davant d’un mural per fer una fotografia de grup.

Vam baixar de l’escenari i vam tornar a seure esperant que cridessin les altres escoles. També hi havia una altra escola del Lluçanès: l’escola Llevant d’Oristà!

Quan va acabar vam anar a dinar a un parc del costat del Casal perquè teníem molta gana! I…per acabar, vam menjar un deliciós gelat. Bé, l’Arnau va preferir prendre un granisat.

Vam tornar molt cansats i alguns dormíem, altres passaven l’estona xerrant!

El que més ens va agradar va ser l’experiència d’anar a buscar el premi. Ens va agradar tot!!!!

Felicitem a totes les escoles guanyadores!

Arnau Vilaró i Paula Sabartés (en nom de tots els nois i noies de 6è)

CATALUNYA RÀDIO “UN ERASMUS ESCOLAR PER MILLORAR EL MEDI AMBIENT”

Ja fa uns dies, els responsables del programa “Blog de Mestres” de Catalunya Ràdio van venir a l’escola per parlar amb els mestres i els alumnes amb l’objectiu de difondre la notícia sobre el Projecte Erasmus+ i les actuacions que fa l’escola en relació a la millora del Medi Ambient.

Per l’escola i pels alumnes va ser tota una experiència!

Aquest n’és el resum:
” Avui parlem del projecte “We are a sustainable community”, que l’escola Lluçanès, de Prats de Lluçanès, està fent amb un Erasmus Plus en què també participen centres educatius d’Itàlia, Portugal, Bulgària i Romania. Xerrarem amb la directora de l’escola, Natàlia Franch, i entrarem a diferents classes perquè tant els alumnes com els mestres ens ensenyin quina feina fan”

Avui s’ha emès la notícia per CATALUNYA RÀDIO. La podeu recuperar tot seguit:

Enllaç de la publicació a la web del programa:

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/blog-de-mestres/blog-de-mestres-un-erasmus-escolar-per-millorar-el-medi-ambient/audio/961809/

Moltes gràcies per valorar la tasca que es fa des de l’escola i per fer-ne difusió!

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A LA 3a EDICIÓ DE LA BICICLETADA

Quina tarda més maca que vam passar tots junts!
El passat diumenge 21 de maig vam celebrar la tercera edició de “La bicicletada de l’Escola Lluçanès i des de l’AMPA us volem fer saber que estem molt contents de que ens acompanyéssiu. Érem molts!! I això ens encanta perquè significa que us ve de gust la proposta d’una tarda plegats, a l’aire lliure i fent esport.

Fa goig veure mestres, pares, mares, germans, tiets, àvies i amics, compartint amb els nens de l’escola una tarda en què vam sortir en bici o a peu per arribar a Sant Andreu de Llanars per dues rutes diferents.

Després de l’esforç, que a tots ens va semblar molt fàcil, però que a molts avui ens ha fet llevar amb “agulletes”, ens vam retrobar en aquell fantàstic planell de Sant Andreu, amb ombra i molt espai per jugar, on, a més, ens esperava un berenar sa i molt refrescant a base de fruita (que estava boníssima) i una mica de coca i fuet.
En aquell lloc privilegiat vam xerrar, vam menjar i vam jugar molt. Va ser molt maco veure que, fins i tot, alguns familiars molt grans ens van venir a veure i a compartir aquella ombreta i aquell berenar.
Si vàreu venir seria molt xulo que ens expliquéssiu cosetes que us van agradar i que us van passar a traves dels comentaris. I si no vàreu poder venir, esperem que l’any que ve us pugueu reservar el dia perquè realment val la pena trobar-nos en un ambient ben diferent.


Tots tenim clar que fins i tot en dies com aquest seguim educant els nostres fills i és un plaer fer-ho tots junts, escola i famílies. Perquè ja sabeu que “Junts eduquem i junts fem escola!”

(Notícia redacata per l’AMPA de l’Escola)

Clicant sobre les fotogrfies podreu accedir a l’ÀLBUM COMPLET. Imatges cedides per l’AMPA de l’escola.

RECOLLIM EL PREMI COM A FINALISTES ALS PREMIS EUROPEUS “EWWR”

12.255 accions implementades, 86 nominacions, 12 finalistes i 6 guanyadors!

Aquest és el resum dels Premis EWWR 2016 (Eight edition of the european week for Waste Reduction Awards), l’acte d’entrega dels quals s’ha celebrat avui dia 18 de maig de 2017 a la Llotja del Mar de Barcelona.

L’acte ha contat amb la presència del Conseller de Territori i Sostenibilitat, dels membres del jurat i altres celebretitats que, un a un, han anat presentant els diferents finalistes i anunciant els guanyadors de cada categoria. La nostra escola hi ha estat molt ben representada per mestres, alumnes, un membre de l’AMPA i l’alcalde els quals han pogut viure i sentir l’emoció de sentir-se premiats per un Projecte reconegut a nivell Europeu i que porta per títol “We are a Sustainable Community” i que ha implicat no només l’escola sinó també l’entorn i tota la comunitat educativa formant part també d’un projecte europeu (Erasmus+), coordinat des de l’escola i que compta amb la implicació de 5 països diferents.

Des de l’escola estem altament orgullosos haver arribat a ser 3 dels finalistes de la categoria d’Educació entre una escola de Bilbao i un altre centre Alemany i, sobretot, després que es fes públic la gran quantitat de projectes presentats i l’espectacular nombre d’accions que optaven als premis.

Abans de l’entrega de premis hi ha hagut un seguit de conferències i presentacions en anglès totes elles molt diverses però amb un únic fil conductor: consciència de la importància de les RRR en el futur del nostre planeta: Reduir, Reciclar i Reutilitzar.

No només ens emportem un diploma sinó també una gran satisfacció de saber que aquest Projecte que ja forma part de l’escola i de tota la comunitat ha estat reconegut a tan alt nivell dins de la Unió Europea així com també estem molt contents del suport i de l’acompanyament rebut tan des del moment de la presentació de la candidatura com també tot el procés que s’ha seguit per arribar fins aquí.

Gràcies al jurat, a l’Agència Catalana de Residus, l’Ajuntament, el Consell Comarcal i el Consorci, a totes les famílies i, sobretot, a tots els alumnes ja que el seu aprenentatge i el seu creixement és l’objectiu principal de tots els projectes que s’implanten des de l’escola.

El diploma ja forma part dels reconeixements i records que ambienten el vestíbul de l’escola. Un dia que, sens dubte, tots recordarem.

Enllaç a la notícia sobre la nominació als Premis (24 de març de 2017)

Galeria fotogràfica de l’entrega del premi clicant AQUÍ

TREBALL I JOC PER AMBIENTS A EDUCACIÓ INFANTIL

Avui els nens i nenes d’Educació Infantil han decidit sortir al pati a aprendre tot jugant a diferents ambients. D’aquesta manera, l’espai de joc exterior habitual dels nens i nenes s’ha compartit durant unes hores en diferents espais d’aprenenetatge, joc simbòlic, interacció, treball en equip i cooperació.

Tots els nens i nenes d’Educació Infantil, en diferents grups, han pogut gaudir de cada ambient tot escollint aquells on s’hi sentien més bé o que, per alguna raó, els agradaven i interessaven més que no pas d’altres. D’aquesta manera, cada infant ha pogut desenvolupar la seva creativitat lligada amb els seus interessos personals i les seves habilitats.

Els diferents espais donaven molt joc a la imaginació i permetien que cada grup de nens jugués i experimentés segons la funcionalitat que li volien donar a aquell espai o material.

S’han creat espais on han pogut experimentar amb l’aigua a partir de diferents utensilis, desenvolupar la motricitat fina tot pescant peixets o capturant diferents taps amb eines diverses, fer volar la imaginació i recreant escenes de la vida diària a la cuineta, la perruqueria, el bany… potenciar les habilitats plàstiques i la creativitat treballant amb fang, treballar en equip i cooperar simulant els obrers de la construcció i fins i tot jugar amb les rampes i el desnivell del terreny del pati.

Tots els nens i nenes s’ho han passat d’allò més bé i, sobretot, han après guadint i compartint un espai ric en experiències. Podeu veure tota la galeria de fotografies clicant sobre una de les imatges.

 

 

CLEAN UP DAY EUROPE

Clean Up Day Europe consisteix en realitzar accions de neteja i recollida de deixalles del nostre entorn en uns dies determinats i a nivell de tot Europa.

En aquesta activitat hi vam participar els alumnes d’EI, CI i CM de la nostra escola. Abans d’anar a buscar les deixalles ens varen explicar les normes. Cada mestra era responsable d’un grup. Els grups eren de nens i nenes de diferents cursos.

A dins del grup gran varem fer subgrups on erem responsables d’un tipus de deixalla. Cada nen tenia uns guants i unes bosses per poder recollir i classificar les deixalles que anàvem trobant. La mestra tenia uns guants més gruixuts per recollir aquelles deixalles més perilloses.Ens varem organitzar i cada grup va anar a un espai del poble diferent passant per diferents rutes però tots vam acabar a l’Ajuntament. Els més petits es van quedar a fer la jornada de neteja al pati de l’escola.

Vam recollir dues bosses de multiproducte i mitja bossa de rebuig, mitja bossa d’orgànic i mitja bossa de vidre.

També ens van venir a ajudar algunes famílies de l’escola.

Ens vam adonar que hi havia moltes caques de gos i burilles de cigarró.

En acabar l’activitat vam contestar una enquesta en grup que ens va ajudar a reflexionar.

A l’enquesta la majoria vam respondre que:

  • Havíem separat els residus.
  • Havíem après a reciclar millor.
  • L’activitat ens havia agradat.
  • Estavem ben informats del què s’havia de fer
  • Creiem que l’activitat ajuda a la gent a canviar d’actitud

(Notícia redactada pels alumnes de Cicle Mitjà)

Clicant sobre alguna de les imatges que acompanyen la notícia podreu accedir a l’àlbum complet de fotografies de la jornada. També podeu veure tot el que hem treballat a l’escola sobre la importància de reciclar i mantenir net el nostre entorn a partir d’aquest vídeo:

ELS ALUMNES DE LA COOPERATIVA “EL RACÓ DEL LLUÇANÈS” FEM PARADA

Els alumnes de Cicle Superior us animem a visitar la parada de la nostra cooperativa “El Racó del Lluçanès” on trobareu productes creats per nosaltres mateixos.

D’aquesta manera acabem un Projecte que ens ha ajudat a aprendre tots els passos que cal seguir per crear una empresa, treballar en grup i organtizar-nos tot utilitzant les eines TIC i habilitats més artístiques.
Diumenge 14 de maig ens trobareu al mercat de Prats de Lluçanès de les 10 del matí a la 1 del migdia.

US ESPEREM!

Cartell i tríptic creat per nosaltres mateixos:

2

1

Per més informació podeu visitar la pàgina on, des del nostre Departament, hem anat publicant les notícies que fan referència al nostre projecte: http://agora.xtec.cat/ceipprats/categoria/projectes-descola/emprenedoria/
Departament de Comunicació de la cooperativa

CONGRÉS DE CIÈNCIA A LA UNIVERSITAT DE VIC

Com cada any, des de l’escola hem participat al Congrés de Ciència de la Universitat de Vic.

En aquesta edició hem anat a l’aula Magna de la Universitat tots els alumnes de Primària, de 1r fins a 6è presentant diferents ponències relacionades amb el treball experimental que han estat treballant al llarg del curs.

Representants de cada cicle han exposat el seu treball científic davant de diferents membres de la Universitat de Vic, companys/es de l’escola i mestres i alumnes de dues escoles més. Els alumnes de Cicle Superior ho han presentat en anglès i, la resta de cicles en llengua catalana.

Els treballs que han presentat són els següents:
CI: Les mides del nostre cos


CM: Quin sòl reté més aigua: el sòl del pati o el sòl del camí?


CS: We are a sustainable community


Els alumnes que no han presentat les seves ponències a la Universitat tindran l’oportunitat de presentar els diferents treballs a les famílies de l’escola.

La jornada ha acabat amb uns experiments organitzats per la mateixa Universitat:

Cal destacar el treball fet per tots els alumnes, la seva motivació i la seva capacitat d’expressió oral i coneixement científic dels temes exposats.
Sens dubte, per ells ha estat una fantàstica experiència!

Per veure més fotografies sobre la jornada, podeu clicar sobre alguna de les imatges que acompanyen aquest article.

UN PROJECTE DE L’ESCOLA GUARDONAT ALS PREMIS BALDIRI REIXAC

imagesAvui el jurat dels 39ns Premis Baldiri Reixac ha fet públic que l’escola ha estat guardonada amb un dels premis pel treball Investigació, difusió i conscienciació de la vida dels cetacis en captivitat” presentat en la modalitat “alumnes”.

Aquests prestigiosos premis fa anys que premien escoles, professors i alumnes “compromesos, encuriosits i creatius en diferents modalitats. Els alumnes de l’escola, en aquesta edició, han aconseguit un dels 50 premis de 900 euros destinats a la compra de material educatiu i diplomes acredidatius gràcies a l’esforç, el compromís i la creativitat demostrada en totes i cadascuna de les activitats que formaven part del projecte presentat i que, de ben segur, el jurat ha sabut valorar. L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc al Casal de l’Espluga de Francolí el diumenge 28 de maig a partir de la 1 del  migdia.

IMG_9086 DSC_0442

El Projecte Interdisciplinar premiat parteix d’un taller organitzat per l’associació “SOS Delfines” a l’escola. El tema va captar l’interès i la curiositat dels alumnes i, a partir d’aquí, es van programar tot un seguit d’activitats competencials. Durant un curs escolar (15-16) els alumnes de cinquè van redactar articles per diaris comarcals, van elaborar presentacions digitals presentades a la Mostra Petxa-Kutxa d’Osona organitzada des del CRP d’Osona, van difondre els què havien investigat a la resta de companys i famílies de l’escola i, finalment, van crear un curtmetratge digital titulat “Orquinos, la petita orca” amb l’objectiu de sensibilitzar a la resta de la societat i que va comptar amb l’ajuda dels companys de 6è.

P1200391 P1190560

FAADA i SOS Delfines van difondre el curtmetratge per les seves xarxes socials i l’obra va ser escollida per projectar-se al Festival Internacional de Cinema de Roda de Berà com a obra finalista a la categoria d’educació.

Moltes gràcies a la Fundació Lluís Carulla per organitzar aquests Premis i al seu jurat per haver reconegut el treball que s’ha portat a terme a partir d’aquest Projecte.

Per més informació sobre el Projecte i la bona pràctica publicada a la web dels premis, cliqueu sobre la següent imatge:

premisbaldiri

PARTICIPEM A L’ACTIVITAT “UN INTRÚS A L’APARADOR”

cartell intrus aparadorDesprés de participar a l’activitat proposada per l’Ajuntament i la Unió de Botiguers i Comerciants de Prats, els nens i nenes de Ciclce Inicial aquest matí hem redactat la notícia.

Per escriure-la la mestra ens ha fet diferents preguntes i nosaltres tots sols les hem contestat: Qui ha fet l’activitat? Quan? On? Com? Què? Què heu après? Us ha agradat?

Aquesta és la notícia final:

Els nens i nenes de Primària de les dues escoles de Prats ahir al matí de dos quarts de deu a les dotze del migdia vam sortir pels carrers del poble acompanyats de les mestres i en grups de 10 nens i nenes de diferents edats. 

L’activitat, organitzada per la Unió de Botiguers de Prats consistia en seguir la numeració que hi ha avia en un plànol de Prats i passar per cada botiga per trobar un objecte a l’aparador que no s’hi vengués. Havíem d’escriure l’objecte en català, castellà i anglès i entrar a la botiga per segellar la resposta. Al final vam portar totes les respostes a l’Ajuntament i ens van regalar un llapis.

Amb aquesta activitat hem après a treballar en grup, entendre un mapa, fer d’observadors, conèixer més bé les botigues que tenim al poble i practicar castellà i anglès.

Ens ha agradat molt perquè era com jugar a detectius. 

(Notícia redactada pels nens i nenes de segon de Primària)

Tots els nens i nenes de l’escola que hi van participar s’ho van passar molt bé!

A destacar que, els mateixos alumnes van ser qui es van adonar que els objectes intrusos formaven part d’altres botigues del poble i que, per tant, s’havien intercanviat els productes entre cada establiment. Així també van poder jugar a descobrir de quin comerç era l’objecte que estava fora de lloc.

(Per veure totes les imatges clicant sobre alguna de les fotografies que acompanyen aquest article)

SEMIFINALS DEL CERTAMEN DE LECTURA EN VEU ALTA A BARCELONA

Avui, l’alumna Ona Tomàs de sisè, acompanyada de la seva família i de la seva tutora han participat a les Semifinals del Certamen de Lectura en Veu Alta que s’ha portat a terme a l’Auditori del CaixaForum de Barcelona.

Després de passar els quarts de final amb una excel·lent interpretació i lectura d’un fragment de l’obra que havien estat treballant a l’escola l’Ona ha realitzat molt bon paper a les semifinals on cal destacar l’alt nivell de tot l’alumnat participant.

Ella principalment i tota l’escola ens emportem una gran experiència estant orgullosos del seu treball i la seva implicació que han fet que arribés fins a les semifinals amb una impecable lectura.

El que es premia en aquests concursos també és el procés que s’ha seguit per arribar-hi més que el resultat final o sigui que, en aquest cas, la nota amb què s’hi ha arribat és realment alta.

Podeu veure i sentir la seva participació clicant AQUÍ

Moltes felicitats Ona i, recordeu, LLEGIR ENS FA MÉS LLIURES!

PRESENTACIONS DIGITALS A LA BIBLIOTECA MUNICIPAL

El passat divendres dia 5 de maig els nois i noies de cinquè van exposar la seva presentació digial sobre els plàstics a la biblioteca municipal.

El treball ja havia estat presentat fa uns dies pels mateixos alumnes a la Mostra de presentacions orals Petxa-Kutxes d’Osona, van explicar PetxaKutxa d’Osona però, aquesta vegada, els assistents no van ser els mestres i alumnes d’altres escoles sinó les seves famílies. En totes dues ocasions tots ho van fer molt i molt bé!

Tant la presentació com el discurs oral que l’acompanyava va ser creat pels mateixos alumnes amb el suport de les mestres.

Des de l’escola volem agrair a la Montse, la bibliotecària, el seu suport i la predisposició a l’hora de poder disposar d’aquest espai per fer aquesta presentació i als familiars dels alumnes per la seva assistència.

A través d’aquestes activitats no només es treballa la competència digital i s’amplien els seus coneixements sobre el Medi sinó també la competència lingüística i el treball en equip al mateix temps que es potencia l’expressió oral, l’organització i la síntesi d’idees.

Quan, des del CRP, ens comparteixin el vídeo i la presentació digital presentada a la Mostra, us els compartirem a través d’aquest portal.

ELS “CONTES PER LA PAU” ARRIBEN A LES FAMÍLIES

Avui dia 28 d’abril els nens i nenes de l’escola han arribat a casa amb un lot de quatre llibres (un per cada família de l’escola).

Cadascun dels quatre contes tracta un tema concret: el conflicte, la diferència, l’empatia i les discapacitats i han estat redactats i il·lustrats per diferents nens i nenes de les escoles de primària durant el transcurs de quatre anys, etapa en la qual es va portar a terme a les escoles del Lluçanès un projecte titulat “Contes per la Pau”

Contes per la pau

Durant aquests anys els nens i nenes de les diferents escoles del Lluçanès conjuntament amb Lali Barenys (dinamitzadora i capdavantera del projecte) van estar treballant aquests quatre temes i, a Prats de Lluçanès, es van inventar aquestes històries que avui teniu al les vostres mans.

L’Ajuntament de Prats, Cal Siller, Lali Barenys, la il·lustradora Bernadette Cuxart i la Diputació han fet possible l’edició i publicació dels contes i, l’Ajuntamnet, ha decidit fer-ne arribar un exemplar a cada família. Cal dir també que aquests contes van formar part premi que es va donar als alumnes guanyadors del certàmen literari de Sant Jordi organitzat des de l’Ajuntament.

sant jordi9

Des de l’escola volem agrair a tothom qui ha fet possible que aquestes històries sortissin a la llum ja que són fruit d’un treball cooperatiu, creatiu i de reflexió molt important per part dels nens i nenes que van tenir la sort de gaudir d’aquest projecte, alguns dels quals actualment ja es troben a l’Institut.

Esperem que en gaudiu juntament amb els vostres fills/es.

Us deixem amb l’enllaç de la web de l’Ajuntament per més informació sobre l’edició d’aquests contes:
http://www.pratsdellucanes.cat/web/index.php/noticies/ensenyament/1419-contes-per-la-pau-llucanes