Història

El Blume, com l’anomenem els que l’estimem, és un centre educatiu que va sorgir gràcies a la lluita veïnal, al seu esforç i a la seva generositat. És per aquest motiu que presumim de ser l’escola del barri, l’escola de Sant Oleguer.

Fa més de quaranta anys, als terrenys on actualment es troba l’escola hi havia camps de cultiu i només un bloc de pisos. En aquella època no hi havia cap col·legi públic a la zona. Els veïns, veient la necessitat de tenir una escola al barri, fan una cooperativa. Tots aporten capital i compren els terrenys. Van a l’ajuntament demanant una escola i com que l’ajuntament no disposa de terrenys al barri, els veïns cedeixen els terrenys perquè l’ajuntament construeixi l’escola.

L’escola obre les seves portes per primera vegada al setembre de 1979, però no és fins el 8 de maig de 1982 que no s’inaugura. Durant aquests anys hi ha bastants problemes per construir el pati perquè per allà passa una línia d’alta tensió. Els veïns fan moltes protestes, arribant a quedar-se a dormir algunes nits dins de l’edifici per aconseguir la resolució dels conflictes. Al costat de l’escola, en aquells anys, hi ha les Piscines Municipals i és allà on els alumnes van a fer pati durant el temps que l’escola no disposa d’un pati al propi edifici.

A l’inici el claustre és conjunt amb l’escola Amadeu Vives fins a l’any 1984. El primer director és el senyor Manuel Menéndez. L’escola d’aquells temps arriba fins a vuitè de EGB.

Al 1995 s’inicia l’hort escolar aprofitant els terrenys que envolten l’escola. Un projecte amb la col·laboració veïnal i la participació de tota la comunitat educativa.

Al 1997, amb la implementació de la nova llei LOGSE,  desapareix setè i vuitè d’EGB. Els alumnes que fan aquests cursos passen a formar part de l’ ESO  (Ensenyament Secundari Obligatori) i l’últim curs que té l’escola és 6è . Se’ns queden aules buides, però aviat els trobem un nou ús com és l’aula d’informàtica, l’aula d’anglès, l’aula de psicomotricitat, l’aula de racons i l’aula de ràdio.

Amb la creació de l’aula d’informàtica, la tecnologia entra a l’escola gràcies a la col·laboració altruista de persones externes a ella. Actualment a la nostra escola comptem amb més de 100 dispositius entre ordinadors i tauletes. També disposem d’equips de robòtica i de pissarres digitals.

 

 

La celebració del 25è aniversari de l’escola es fa a l’any 2004.Aquest esdeveniment acull diversos actes, des de la creació d’una pancarta, exposició d’imatges, gravació de CD amb cançons, manualitats, elaboració d’una revista, una representació teatral i el concurs de disseny del logotip de l’escola. És aquí quan el nostre famós logotip apareix per primera vegada. L’alumna Alba González guanya el concurs de disseny. Uns anys més tard es digitalitza donant-li un caire més modern.

 

Al  2009 s’inaugura la llar d’infants Joaquim Blume. Aviat comencem a veure molts ullets que ens miren amb curiositat. Establim un estret lligam amb els nostres veïns. Al Nadal anem a cantar nadales, anem plegats a veure l’obra de Sant Jordi de la nostra escola, compartim projectes i experiències. Hem col·laborat en la celebració del seu 10è aniversari… Estem molt contents de tenir la llar tan a prop!

A l’any 2011, després de molt esperar, es fa la inauguració de la Biblioteca de l’escola. Desapareix la casa del conserge i es crea una biblioteca amb espais diferenciats per a petits i grans. Durant uns anys la Biblumeteca s’obre també fora l’horari escolar. En l’actualitat l’ús de la biblioteca està recollit dins l’horari de les classes. Cada setmana baixem una sessió per fomentar el gust per la lectura.

Al 2013 guanyem el concurs d’eslògans d’Agenda 21. Des de fa temps formem part del programa d’Agenda 21 que ens ajuda a transmetre als nostres alumnes els valors del respecte per la natura, l’estalvi energètic i educació en sostenibilitat. Durant tots aquests anys realitzem actuacions com la recuperació de l’hort escolar i implementem mesures d’estalvi energètic tant en el consum de paper, com en el de d’aigua i l’electricitat.

 

L’any 2014 hem d’acomiadar a la nostra estimada palmera, element emblemàtic de la nostra escola. Després de fer-nos ombra quan feia calor, de ser el recer de molts ocells, de fer castells de sorra al seu voltant… la nostra estimada palmera, ha de ser tallada degut a una malaltia provocada per un insecte anomenat “Morrut Roig” Picudo rojo. Tota l’escola li fa el comiat que es mereix. Encara la trobem a faltar!

 

 

Al  2015 comencem a formar part del programa A-Cordant, un projecte impulsat per l’Orquestra Simfònica i l’Ajuntament de Sabadell per a la formació d’orquestres als centres educatius .Un músic de l’Orquestra Simfònica del Vallès i estudiants del Conservatori de música, venen a impartir classe de violí, viola i violoncel. Una experiència única per a molts dels nostres alumnes i l’oportunitat d’accedir a la música amb tots els beneficis educatius que comporta, a més a més d’afavorir l’escolta activa, el treball en equip, l’esforç i la constància.

A l’any 2016 entrem a formar part del programa MAGNET de la Fundació Jaume Bofill. Se’ns ofereix l’oportunitat de ser Escola Magnet. El claustre de professors està d’acord en la necessitat de fer un canvi metodològic a l’escola per tal d’oferir un projecte educatiu de qualitat i innovador. Fem aliança amb el Centre de Recerca de la Matemàtica, donat que entenem que la matemàtica ens ajuda a entendre el món. Aquest canvi ve acompanyat d’una important inversió en tecnologies: pissarres digitals a totes les aules, tauletes i material de robòtica dels 3 als 12 anys. Entre totes i tots creem el nostre lema ”AL BLUME TOTS COMPTEM, SUMA-T’HI

Al curs 2019-2020 celebrem el 40è aniversari de l’escola amb un acte que reuneix a tota la comunitat educativa i comptem amb l’assistència de personalitats com, el Conseller d’educació, el Sr. Josep Bargalló i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; juntament amb d’altres autoritats com el Delegat de Govern a Barcelona i el Sr director dels Serveis Territorials d’Educació del Vallés Occidental.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FONT: fotos que surten del negatiu original de la família Marcet i Garcia Planas on surt el Joaquim Blume fent una demostració a les piscines Marcet de Sabadell.