10 claus per educar les emocions

La felicitat és un estat d’harmonia i plenitud interior, una actitud personal davant la vida, una forma de viure i de sentir que abasta tota la nostra existència. Com a adults podeu educar de manera positiva les emocions i sentiments dels petits perquè tinguin un creixement sa, feliç i equilibrat.

Begoña Ibarrola, psicòloga i autora de la col·lecció Contes amb sentiments, ens dóna 10 claus als adults per contribuir a la felicitat i el desenvolupament de la intel·ligència emocional de l’infant:

1) Donar amor incondicional: compartir temps i experiències. Escoltar-lo. Que se senti estimat incondicionalment pel que és, no pel que fa.

2) Desenvolupar la seva autoestima: fer-li veure que és algú únic i especial, amb talents i limitacions. No comparar-lo amb ningú.

3) Impulsar la seva autonomia: permetre-li que faci cada vegada més coses tot sol. Ajudar-li a sentir-se capaç. Permetre-li prendre petites decisions assumint les conseqüències.

4) Desenvolupar la confiança en si mateix: ensenyar-li a confiar en si mateix mostrant confiança en ell. Ajudar-lo a que accepti els errors amb naturalitat.

5) Valorar l’esforç i la constància: valorar el seu esforç encara que no aconsegueixi el seu objectiu. Ensenyar-li que no ha d’abandonar una tasca si no surt a la primera i animar-lo a persistir malgrat les equivocacions.

6) Educar amb honestedat i sinceritat: afavorir un clima de sinceritat i honestedat en la convivència. Fer-li veure les conseqüències de mentir.

7) Respectar la seva individualitat: permetre-li que sigui ell mateix, sense comparar-lo amb els altres. Respectar la discrepància.
8) Saber posar límits i normes: marcar límits i normes clares. Ser constants i coherents en la seva aplicació. Permetre que el nen no hi estigui d’acord.

9) Aportar seguretat: fer que se senti segur en l’entorn familiar. Ensenyar-li a demanar ajuda quan ho necessiti.

10) Educar en pau i tranquil·litat: afavorir un entorn de pau i harmonia. Evitar les tensions i utilitzar el diàleg. Utilitzar l’humor.

Font: http://www.llegircruilla.cat/2013/01/10-claus-per-educar-les-emocions/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>