Dia internacional de la dona i la nena a la ciència – Cicle inicial

A l’aula de cicle inicial els súper nens i nenes hem realitzat una activitat de conversa seguint la proposta que ha realitzat una alumna del grup.
L’Emma ens ha portat el seu llibre de lectura i ens ha parlat de l’Alice Ball que va ser una química estatunidenca que va desenvolupar un extracte d’oli injectable que fou el tractament més efectiu contra la lepra fins la dècada de 1940 en què van aparèixer els antibiòtics.
També ens ha parlat de la matemàtica Maryam Mirzakhani, una dona d’Iran que va ser la primera dona que va rebre la medalla de Fields, l’equivalent al Nobel de les matemàtiques.
A la Maryam li van interessar les matemàtiques quan els seu germà li va plantejar un problema: “Com pots sumar plegats tots els nombres de l’1 al 100?” El noi li va explicar que hi havia dues maneres de resoldre el problema, la curta i la llarga. La curta l’havia descobert un matemàtic anomenat Carl Friedrich Gauss quan feia primària.
Gauss va ajuntar tots els nombres en parelles, el primer amb el darrer, el segon amb el penúltim, i així, successivament. Es va adonar que 1+100 = 101, 2+99 =101, 3+98=101, etc, de manera que ràpidament va concloure que la xifra total serien 50 paquets de 101, és a dir, 5.050. A l’aula hem descobert aquesta manera de comptar i ens ha semblat molt entenedora i fàcil.
Hem parlat de la importància que han tingut les dones a la ciència durant aquests últims anys!
Per veure o descarregar les imatges prem aquí. 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>