Biblioteca per a infants

L’hàbit lector s’ha de començar a educar des que els fills són ben petits. Quan els expliqueu o llegiu contes establiu vincles afectius amb ells i els ajudeu a desenvolupar el seu llenguatge.

Podeu fer diferents activitats amb els vostres fills:

  • Llegiu contes, expliqueu i inventeu històries; als nens petits els encanta escoltar-les i, de vegades, fins i tot us demanaran que els repetiu contes que ja coneixen.
  • Llegiu de manera divertida, amb expressió i bon humor. Utilitzeu diferents veus i sons: és una manera de fomentar el gust per la lectura.
  • Aneu amb ells a la biblioteca, a mirar contes o participar en alguna de les activitats que les biblioteques organitzen per als més petits. Les activitats lúdiques poden ser el seu primer contacte amb els llibres.
  • Acompanyeu-los a llibreries i escolliu llibres que puguin cridar la seva atenció, que expliquin històries a partir d’imatges amb pocs detalls perquè les reconeguin amb facilitat.

Per escollir llibres per als més petits és preferible que tinguin pàgines dures i resistents que els ajudin a passar els fulls fàcilment, que siguin de roba per si se’ls posen a la boca o de plàstic per poder-hi jugar a la banyera.

Quan els infants ja són una mica més grans la temàtica comença a tenir importància. Podeu escollir llibres que tinguin protagonistes o temes amb els quals es puguin identificar: nens de la mateixa edat, animals, rutines o hàbits, etc. Cal que siguin històries curtes.

Luna.Antonio Rubio y Ócar Villán.Kalandraka.

La col·lecció “De la cuna a la luna” de Kalandraka són 12 contes en cartoné imprescindibles en la biblioteca dels més petits. Podríem dir que són com poesia per infants, tenen un text molt simple i normalment rimat, amb unes il·lustracions molt senzilles i clares que criden l’atenció dels més petits.

 

 

 

 

 

Cocodrilo.Antonio Rubio y Ócar Villán.Kalandraka.

La col·lecció “De la cuna a la luna” de Kalandraka són 12 contes en cartoné imprescindibles en la biblioteca dels més petits. Podríem dir que són com poesia per infants, tenen un text molt simple i normalment rimat, amb unes il·lustracions molt senzilles i clares que criden l’atenció dels més petits.

 

 

 

 

 

Cari-caricias.Mar Benegas & Marta Comín.Combel

La cirera és una col·lecció de llibre per cantar, comptar, mirar i jugar amb els més petits. Cada conte és especial, tots són dolços i juganers com les cireres, pensats pels que encara no han après a llegir. Un Joc de carícies en diferents parts de la cara és el tema d’aquest títol, que en acabar, es pot escoltar amb música.

 

 

 

 

BONA NIT, LLUNA.

Autora: Núria Albertí. Il·lustradora: Mercè Galí

Música: Montse Munill, Jordi de la Torre, Arnau Berenguer.

Editorial: El cep i la nansa

Bona nit, Lluna és un llibre de cançonetes de bressol. Conté 7 poemes musicats que ajudaran als nadons a agafar la son de manera dolça.

A part dels poemes inclou un codi QR on podem descarregar-nos els poemes cantats i així, estimular l’oïda des de les primeres edats. Una bona proposta per anar apropant els infants a la poesia, des de ben menuts.

 

 

 

 

Emma come. Jutta Bauer. Lóguez

A la col·lecció “Pequeñológuez” trobem diferents  títols de la serie Emma, en els que l’infant podrá  ser espectador d’ escenes de la quotidianitat de la petita osa Emma i  en la que es  podrà veure reconegut.

Un recull de moments al voltant del dinar (dinar amb amics, la compra, la sensació de després de dinar, etc.) Moments bàsics y festius.

 

 

 

 

La avellana

Autor: Éric Battut. Traductora: Esther Rubio.

Editorial: Kókinos

El ratolí verd vol obrir una avellana i menjar-se-la, però li manca la força suficient.  Llavors demana ajuda a la tortuga, al conill, a la zebra, al lleó i a l’elefant. Entre tots i totes descobriran que a l’interior de l’avellana hi viu un habitant sorpresa. Una història senzilla amb una estructura repetitiva i acumulativa que provoca que els infants el vulguin tornar a escoltar, a llegir  o bé a explicar-lo .

 

 

Autora: Patricia Martín. Il·lustradora: Rocio Bonilla

Editorial Flamboyant

Un llibre mut, sense lletra, dels que som els adults els que li hem de posar la història.

Un llibre en cartronet que tracta, amb un toc d’humor, sobre l’espera i l’ arribada d’un germà o germana i ens proporciona l’oportunitat d’adaptar-la i de fer més partíceps  als infants.

 

 

Autora: Agnese Baruzzi. Baby Montessori 0-12 mesos

Editorial: Vicenns Vives

Un llibre inspirat en els principis del mètode Montessori que convida als infants més petits a identificar diferents animals. Els infants podran observar les imatges que es mostren en blanc i negre i fixar-se en els detalls acolorits de vermell… Per començar a explorar el món !!!

 

 

 

Autora: Susanne StraBer. Traductora: Susana Tornero

Editorial Joventut

Com que el pastís es tan amunt, l’ós decideix demanar ajuda a altres animals com el porc, el gos, la gallina o la granota per formar una torre que els permeti arribar-hi i poder menjar-se´l.

Un llibre que presenta una senzilla història  d’estructura acumulativa, en un format allargat, de cartró plastificat que resulta atractiu per a mans petites..

 

 

 

Autora: Helen Oxenbury

Editorial: Juventud

Un llibre de cartronet, sense text, que convida al bebè a reconèixer els membres d’una família: la mare, el pare, els germans i els avis. Un tipus de família que podrà ser similar o diferent a la seva..?

En qualsevol cas li permetrà aprendre a distingir entre ell i els altres, ja que, primer veu per separat a cadascun dels membres i després apareixen amb ell.

 

 

                                                                                                                    

Autora: Susanne StraBer. Traductora: Susana Tornero

Editorial Joventut

L’elefant vol balancejar-se. Encara que és tan pesant…!!! Aleshores arriba el pingüí, després el mico, després l’ estruç i després… . Aniran arribant tot un seguit d’animals de diferents mides i complexions que ajudaran a l’elefant a equilibrar el balancí . Qui i com aconseguirà que aquest balancí es mogui i els permeti gronxar-s’hi…?.

Editat en un format quadrat, en cartonet i amb les cantonades arrodonides que faciliten la manipulació dels primers lectors.

 

Autor: Guido Van Genechten. Traductora: Núria Font i Ferré

Editorial Cruïlla

Per fer el pas del bolquer al vàter, l’infant ha d’estar motivat i ha de comprendre la nova situació.

Aquest llibre amb solapes i amb un inesperat final pot resultar útil per acompanyar els infants en aquest procès.

El ratolí protagonista demana a d’altres animals què hi tenen dins el bolquer. I en obrir les solapes, hi trobem la caca de cadascú: cagallons de conill, una tifa de gos, …  força divertit i escatològic. I al final, ells també volen saber què hi porta el ratolí en el seu bolquer …?