Dia 2 a Lanzarote: Parc Nacional de Timanfaya, el volcà El Cuervo i Las Grietas de la muntanya Blanca

El segon dia ha estat força intens. Hem començat el matí amb una extensa visita guiada pel PN de Timanfaya de 4 hores on hem pogut observar els efectes de les anomalies geotèrmiques de l’illot d’Hilari (un àrea del parc envoltada de colades de lava): el guèiser artificial, la cuina del restaurant El Diablo (obra de César Manrique) que utilitza la calor del subsòl i la ignició instantània de vegetació a poca profunditat.

L’Illot d’Hilari constitueix un dels illots de major originalitat de les Canàries i es diferencia d’altres illots per estar cobert pels piroclasts de l’erupció de Timanfaya de 1730-1736. Tot i això, la principal característica d’aquest indret d’interès geològic és la presència d’anomalies tèrmiques, essent en aquesta zona on es registren les anomalies tèrmiques més altes de tot Canàries. Actualment, en superfície s’assoleixen temperatures d’uns 250 ºC i poden assolir més de 600 ºC a 13 m de profunditat.

Després de dinar a El Tinajo, hem fet una petita ruta a peu per entrar a dintre del cràter del volcà El Cuervo, situat en el PN de Timanfaya i la zona protegida de La Geria. Amb els seus 388 m d’alçada, és un lloc molt important, ja que, segons la història volcanològica de l’illa, el primer volcà en obrir-se va ser el que avui es coneix com La Caldera de los Cuervos, i fou per aquesta zona que començaren les erupcions de Timanfaya l’any 1730 i que van durar 6 anys.

Finalment, hem acabat amb la visita a Las Grietas de la Muntanya Blanca. Es tracta de tres esquerdes volcàniques (una principal i dues més de menor mida) que estan formades al vessant del volcà que es troba a Muntanya Blanca, de 600 metres d’alçada.

En trencar-se aquest vessant, ha deixat a la vista un espectacle fascinant, perquè mostra els estrats de les capes de lava de les diferents erupcions al llarg de la història, i també dels sediments.

Aquestes ruptures volcàniques tenen prou amplada perquè una persona pugui entrar i recórrer-la, per un estret passadís de lava petrificada d’uns 20 metres de llarg.

Un cop de tornada a Arrecife, hem pogut gaudir de temps lliure per conéixer més la capital de Lanzarote.