Exposició «Dones que van canviar el món»

EXPOSICIÓ «DONES QUE VAN CANVIAR EL MÓN»

Del 29 de setembre al 9 d’octubre de 2023

Durant una setmana hem pogut gaudit al nostre vestíbul de l’exposició «Dones que van canviar el món». Aquesta exposició, elaborada per l’Associació de Parc Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE), és un bon recurs per treballar l’esquerda de gènere a les ciències o d’altres àrees, i també les vocacions científiques.

Fins l’Edat Mitjana (inclosa), les dones han estat sempre participant de la generació del coneixement científic, tot i que han estat greument perseguides per aquest motiu. Per exemple Hipàtia d’Alexandria, considerada com a pagana per dedicar la seva vida al coneixement, va ser assassinada a mans de religiosos i poderosos. Durant l’Edat Mitjana les bruixes eren, en la majoria dels casos, dones posseïdores, transmissores i generadores de coneixement, que eren considerades com una amenaça per el seu poder religiós i eren acusades d’heretgia i cremades. A partir del segle XVI, la ciència comença a generar-se dintre de les institucions que regulen la conducta dels individus d’aquella societat segons normes definides, però les dones són excloses de les institucions i per tant de la generació oficial de coneixement. Les seves contribucions són activament rebutjades: de vegades publiquen les seves aportacions amb pseudònims masculins o els seus propis marits i pares signen les seves aportacions. Al llarg del segle XIX, les dones comencen a ser acceptades en els entorns acadèmics, tot i que amb molta resistència i patint discriminació.

A l’exposició es fa un recorregut històric amb la biografia de diferents dones que van contribuir a importants avanços en el desenvolupament científic, fins l’actualitat.

Els estudiants visiten l’exposició i realitzen activitats per reflexionar sobre si la seva vida d’aquestes dones hagués estat diferent d’haver nascut homes. També serveix per qüestionar-se què vull estudiar, prenent com a exemple la vida d’aquestes dones.

https://photos.app.goo.gl/QHZfJ7GGVJRzJkvu6