Visitem la Catalunya Nord per conèixer i donar valor a la memòria històrica

El camp d’aprenentatge del Canigó ha rebut aquests dies la visita dels nostres alumnes de 4t d’ESO per tal de conèixer l’itinerari de l’exili i a més, poder visitar indrets com la platja d’Argelers, Cotlliure i la maternitat d’Elna.  

Alumnes de 4t d'ESO a la sortida al Canigó.

L’itinerari va començar creuant a per la frontera pel que també fou, l’any 1939, territori d’arribada de milers de catalans i espanyols republicans fugint del feixisme. També van poder visitar la platja d’Argelers, camp improvisat destinat a les tropes republicanes que arribaven a l’estat francès durant l’evacuació de Catalunya els darrers mesos de la guerra civil espanyola. El camp, que comptava amb unes duríssimes condicions -fam, fred, violacions, polls, sarna, disenteria, mort- va estar obert 2 anys i s’estima que van acollir unes 465.000 persones.

Alumnes de l'institut Joan Solà al camp d'Argelers.

La sortida també va permetre als joves conèixer el monestir de Sant Miquel de Cuixà i visitar la localitat de Prada de Conflent, on hi ha enterrat Pompeu Fabra. Finalment el grup va poder conèixer el castell de Cotlliure, que el 1939 va ser camp disciplinari de l’Estat Francès. Dins de la fortalesa els vençuts de la Guerra Civil Espanyola van rebre un tracte inhumà, que a dia d’avui el castell dona a conèixer a través d’una exposició permanent. Abans de marxar de la localitat visita obligada a la tomba d’Antonio Machado per recordar la memòria del poeta andalús, exiliat també fugint del feixisme. 

Els alumnes de l'institut Joan Solà visitant la tomba de Machado, a Cotlliure.

Per últim quedava la visita a la Maternitat d’Elna, fundada per la suïssa Elisabeth Eidenbenz. En aquest indret va impulsar l’assistència a les dones embarassades dels camps de concentració francesos propers a Elna -on les refugiades de la Guerra Civil parien en situacions deplorables- i d’aquesta manera va salvar 597 nadons d’una mort segura. 

Tres dies de vivències i nous coneixements en matèria de memòria històrica que ens han d’ajudar a no oblidar i a poder analitzar situacions actuals on es reflecteixen encara aquests fets passats.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>