Una màquina ENIGMA a l’institut

 

El passat dimarts dia 3 de desembre vam rebre la visita de l’Òscar Font, gran aficionat a la criptografia i propietari d’una de les dues autèntiques màquines ENIGMA que existeixen a l’Estat (l’altra està en un museu). Ens va fer una exposició molt divertida sobre la història de l’espionatge i dels missatges encriptats, i ens va explicar històries de la Segona Guerra Mundial, entre d’altres les que es poden veure al film “Desxifrant l’Enigma”, de 2014, o al llibre “Descifrando Enigma. Alan Turing: un genio de su tiempo”, de Jim Ottaviani.

Van poder assistir a la xerrada els alumnes de matemàtiques de primer de batxillerat i els de segon de l’ESO.

Font ens va explicar que encara resten 350 màquines a tot el món, de les més de 40.000 que es van fabricar, de diferents tipus. També ens va explicar la seva història personal, i com va ser possible que pogués comprar-ne una, en una subhasta a Anglaterra fa uns anys. En unes obres a Berlín sembla ser que van trobar-ne 4 a dins del forat en què les ficaven per destruir-les amb una granada, ja que potser el soldat no va trobar cap explosiu i només van quedar soterrades.

Podeu aprendre més sobre les xerrades i els tallers que fa l’Òscar Font a:

https://escolaicriptografia.weebly.com/a-cagraverrec-de.html

Bones festes!

 

 

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>