En Residència al Martí Pous

Aquest curs alguns alumnes de 2n d’ESO han triat fer com a projecte anual En Residència amb la professora Berta Baliu. En què consisteix aquest projecte?

Des del 2009, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) desenvolupen Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona, un programa —pioner en el nostre entorn— que introdueix la creació contemporània als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants.  EN RESiDÈNCiA, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu, proposa als artistes que concebin una obra específicament pensada per ser duta a terme juntament amb un grup d’estudiants d’educació secundària obligatòria (ESO). Al llarg de tot el curs i dins l’horari lectiu, els alumnes participen en la seva concepció i realització.

Els creadors intervenen en els instituts com a autors, desenvolupant una obra pròpia, i la transmissió es dóna fonamentalment a través de la participació, el diàleg i el contacte directe amb l’obra i amb el seu creador. La reflexió i l’anàlisi també són parts molt importants del procés d’aprenentatge. Amb la finalitat de concretar-los i compartir-los s’han creat els blogs.

A través d’aquesta posada en contacte directe entre art i educació, l’objectiu del projecte és triple:

  • Propiciar que els alumnes descobreixin els processos propis de la creació contemporània a partir del contacte i el diàleg continuat amb un creador, i que reflexionin sobre l’art a partir de l’experiència pròpia.
  • Promoure i generar situacions i contextos que estimulin la innovació i la creativitat artístiques.
  • Afavorir que els instituts esdevinguin de manera activa espais per a la cultura, l’art i el pensament, lloc d’acollida de la creació i espai per a l’experimentació i la innovació artístiques.

L’èxit d’aquesta experiència, tant per als creadors com per als docents i els estudiants, ha consolidat el projecte com un espai clau a la ciutat per articular el lligam entre la creació contemporània i els adolescents, i ha generat noves formes i contextos de creació.

La creadora que ens acompanya al nostre institut és la Cristina Checa:

Graduada en Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions i amb un postgrau en Gestió Global de la Música, treballa en la intersecció entre música, creativitat i tecnologia. L’afany per aprendre coses noves l’ha portada a treballar a la televisió, impartir cursos de tecnologia i música per a nens (Mobile Week BCN, Universitat Jaume I), col·laborar en el projecte «The role of artists in the revolution of artificial intelligence», juntament amb Google Magenta en el marc del Sónar +D, dur a terme tasques de gestió cultural i consultoria musical, i desenvolupar les «Maker Relations» en la darrera edició de Maker Faire Barcelona, entre d’altres.

És cantant i productora del duo musical Desert, amb el qual, a més d’haver editat fins ara Camins/Desert (2013), Envalira (2014) i Sense likes (2017), i d’haver dut la seva proposta particular a espais culturals (La Casa Encendida, La Pedrera…) i festivals (Sónar, FIB, SXSW…), participa habitualment en la composició de música per al sector audiovisual (Telefònica, Barcelona Design Week, Vogue, etc.), fa tràilers per a videojocs i col·laboracions amb empreses del sector tecnològic. Recentment també ha participat en el camp de la musicoteràpia i la psicologia de la música.

Podeu seguir tota la feina que fan els alumnes al blog En Residència a l’Institut Martí Pous. Teniu un banner per accedir-hi directament a la columna dreta de la portada del la web de l’institut.