Activitats al voltant de la memòria de la guerra civil

Des del Campus Extern de la URV amb col·laboració amb l’Associació Cultural Soldevila i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Campredó s’organitzen les jornades “Les Brigades i la Solidaritat Internacional” en el marc del treball per la recuperació de la memòria històrica.

Se celebraran en dos dies amb format diferent. Divendres dia 1 prendrà el protagonisme l’alumnat de 4t d’ESO dels instituts del municipi de Tortosa. S’impartiran dos xerrades-debat per tal de transmetre el missatge de solidaritat i pau internacional. Els professors Carme Maigí i Lluís Montull faran cinc cèntims del treball que es realitza des del DEMDE-Ebre, que aplega un conjunt de professors envers la recuperació de la memòria històrica i la condemna dels fets ocorreguts durant el nazisme.

La segona de les xerrades la impartirà el professor Antoni Cid, que farà un repàs sobre l’aspecte de la solidaritat en les brigades internacionals que vingueren a lluitar durant la guerra de 1936-39 per combatre el feixisme a que s’escampava per Europa.

També es farà una visita a l’exposició Fam i guerra a Catalunya, produïda pel Museu Etnològic de Barcelona i cedida pel Casal del Conflent, la qual estarà instal·lada al vestíbul del Campus Terres de l’Ebre.

El dissabte 2 d’abril les activitats es traslladen al poble de Campredó. A partir de les 10.30 del matí hi haurà una recreació musicada, poètica i històrica del Pas d l’Ebre dalt del llagut Lo Sirgador. Hi intervindrà l’historiador Màrius Pont, l’escriptor i rapsoda Emigdi Subirats i el grup La Tuna folk. Es farà un recorregut pel riu pels espais que es van cobrir de sang durant la matinada del 25 de juliol de 1938 quan l’exèrcit republicà va intentar creuar l’Ebre a l’alçada de Font de Quinto.

A la tarda, i a la torre medieval, s’impartirà la conferència «Kilroy was here. Els grafits de les brigades internacionals de la guerra civil», a càrrec d’Emili Gil. Aquest professor d’Almansa, format a la Universitat d’Alacant, és tot un arqueòleg de grafits del conflicte bèl·lic. A l’esmentada torre medieval es poden contemplar uns interessants grafits de membres de la XIV Brigada Internacional La Marsellesa, en els quals hi ha un poema en francès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>