Si saps reciclar, tens cultura general (Avui és el Dia Internacional del Reciclatge)

Escrit per Mar Oropesa Garcia

 

El 17 de maig és el Dia Mundial del Reciclatge per sensibilitzar la població sobre la importància i la necessitat de tractar els residus per protegir el medi ambient. El 2005 va ser l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), qui estableix el Dia Mundial del Reciclatge per promoure una major responsabilitat.

Actes tan rutinaris com llençar les escombraries sense separar-la, comprar objectes d’un únic ús o adquirir els productes amb envasos poc ecològics o no reciclables contribueixen a la contaminació mediambiental. Des de les nostres llars i canviant hàbits quotidians, podem contribuir a reduir la degradació mediambiental que pateix el nostre planeta.

En aquest sentit, podem afirmar que el Dia Internacional del Reciclatge es fonamenta en la regla la regla de les tres erres: reduir, reutilitzar i reciclar.

REDUIR:

Significa disminuir el volum de productes que consumim. Per fabricar el que comprem es necessiten matèries primeres (petroli, fusta o aigua) que, per la seva difícil extracció o per la seva naturalesa, no ens podem permetre el luxe de malbaratar.

REUTILITZAR

Suposa utilitzar de nou un objecte que ja ha estat utilitzat, ja sigui  per al mateix objectiu pel qual va ser creat o per un altre de diferent. D’aquesta manera allarguem la seva vida i evitem que es converteixi en escombraries.

RECICLAR

Consisteix a fabricar nous productes utilitzant materials obtinguts d’altres usats, mitjançant un procés de transformació. El paper, el cartró i els envasos de vidre, metall i plàstic es poden reciclar sense problema. Per això, és molt important separar cada residu en els diferents contenidors situats als carrers de la nostra ciutat. Una dada: el reciclatge de 1.000 kg de paper salva la vida de 17 arbres.

Recordeu l’ús de cada contenidor:

– Contenidor blau: Paper i cartró.

– Contenidor groc: Envasos (ampolles, bosses, llaunes). Neteja abans els envasos i, si és possible, aixafa’ls per disminuir-ne el  volum.

– Contenidor verd clar: Vidre. Neteja abans els envasos i treu-ne els adhesius.

– Contenidor verd fosc: matèria orgànica.

Per acabar, reciclar és una obligació, és  la TEVA responsabilitat. DÓNA VIDA AL PLANETA: RECICLA!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>