Saps interpretar les etiquetes dels aliments que menges?

Escrit per Gisèle Cartró

Entrevistem Sofia Serrano, de 2n de Batxillerat, que ens ensenya a llegir les etiquetes dels nostres aliments.

Menjar verdures, fruites, sucs, galetes integrals i productes sense sucre o light són accions que les relacionem directament amb dieta i també amb vida saludable. Però ho estem fent realment bé?

Ens hem parat mai a entendre què són els ingredients de la capsa del producte que consumim? Sabem llegir bé la lletra petita?

Per tot plegat, avui entrevistem una alumna de l’institut Baix a mar, la qual ha estat quasi un any realitzant un treball de recerca sobre com seguir una vida saludable. Entre altres coses, ella ha après a llegir bé les etiquetes, és a dir, a saber quins són els ingredients que componen els nostres aliments, estudiar-los i comparar-los. I s’ha trobat amb força sorpreses, sobretot quan s’ha adonat de la influència del màrqueting a l’hora de triar un producte.

Així que li hem portat tres capses d’aliments, i li hem proposat que ens n’analitzi cada ingredient de les seves etiquetes. Les afirmacions pertanyen a l’alumna entrevistada.

  1. COLACAO 0%

Aquest és un clar exemple dengany comercial amb el sucre. Com que a l’etiqueta diu 0% sucres afegits, algú podria pensar que és un producte saludable i que ajudarà en la seva pèrduda de pes o vida saludable.

Però si mires bé els ingredients, els quals van en ordre de quantitat quan s’enumeren en les etiquetes, podràs veure que el segon ingredient és maltodextrina, un sinònim de sucre.

Tot i que alguns sucres siguin millors que daltres, continuen sent sucre quan és descomponen dins del cos.

Cal comentar que els sucres per si mateixos no són dolents. Els naturals no-afegits, com el de la fruita i la verdura, per exemple, sí són saludables perquè formen part de la matriu alimentària, i serveixen per al sistema nerviós, músculs i cervell.

Així que hauríem d’anar amb compte amb el consum de sucre ja que és molt calòric i no aporta cap tipus de nutrient. A més, augmenta el colesterol, la tensió arterial, el risc de malalties cardiovasculars, obesitat i fa disminuir el rendiment intel·lectual.

2. PECHUGA DE PAVO “EL POZO” (pit de gall dindi)

Si ens fixem en els ingredients, sempre apareixerà el percentatge del que realment és el producte.

En aquest cas, ens ho venen com a gall dindi quan, en realitat, només en conté un 55%. Tota la resta són additius i fins i tot sucre. Intenten cridar l’atenció amb un “bajo en grasa”, quan és clar que no seria una opció saludable. Sempre hem de buscar el màxim percentatge de l’ingredient que volem menjar.

  1. GALETES DIGESTIVE

Les galetes “digestive” en teoria haurien de ser unes galetes amb un percentatge de fibra alt per tal d’ajudar-nos a fer millor la digestió.

La realitat és que cal vigilar ja que si mirem l’etiqueta hi diu: “La paraula “digestive” no significa que les galetes continguin característiques digestives”. A més, el percentatge de fibra (en forma de farina integral) és molt baix mentre el sucre torna a ser un dels componenents principals.

La paraula "Digestive" no significa que la galeta contingui característiques digestives específiques, diu l'etiqueta

  1. NIDOS ESPINACAS “HACENDADO”

Això presumptament és pasta amb espinacs, però, un altre cop, si girem el producte i mirem els seus ingredients, podem comprovar que contenen un 2’2 % d’espinacs.

La gent els compra pensant que la pasta serà més saludable perquè està feta amb espinacs però la verdura que ingerirem no tindrà gairebé cap tipus d’impacte al nostre cos per culpa del percentatge tan petit que contenen. De fet, si ens hi fixem, són 2’2 grams d’espinacs per cada 100 grams del producte.

En conclusió, hem d’anar amb molt de compte a l’hora de triar un producte, llegir bé la lletra petita i no deixar-nos enganyar!

Per a més informació

 

Consulteu la pàgina web: www.sinazucar.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En conclusió, hem d’anar amb molt de compte a l’hora de triar un producte, llegir bé la lletra petita i no deixar-nos enganyar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>