La contaminació dels creuers (article d’opinió)

Escrit per Marina Lamarca

Més de 119 països han prohibit actualment la circulació de cotxes i altres mitjans de transports amb més anys de servei o amb multes (com ara que sumin més de 1.000 euros o xifres equivalents). El fet és que aquests vehicles arriben a provocar un gran impacte ambiental i, per evitar-ho, s’ha aplicat aquesta mesura de pressió contra la contaminació. Tanmateix, resulta xocant que els creuers que atraquen a les grans ciutats contaminen molt més, i, en canvi, tenen més llibertat per circular.

Per començar, cal recalcar que molts creuers consumeixen grans quantitats de fuel-oli de baixa qualitat, que produeix gasos tòxics quan es cremen. Al final, aquests gasos són perillosos perquè comporten la contaminació de l’aire i, també, molts danys als éssers vius. Per tant, en el pitjor dels escenaris, es deriven malalties respiratòries, que poden acabar en morts.

En concret, un creuer, l’anomenat ¨l’Harmony of the Seas¨ (el creuer més gran del món ), arriba a consumir uns 25.000.000 litres al dia.

Per altra banda, els residus provinents d’aquests vaixells (ja siguin deixalles d’aliments, begudes i d’altres com petroli) sovint van a parar al mar, que hi causa la contaminació  i, per consegüent, el perill de la vida marina. Per això, diferents peixos i barreres de corall moren per culpa de les aigües residuals dels creuers.

A més, una altra conseqüència derivada, és que hi pot haver afectada tota aquella gent que estigui en gran part amb contacte amb el mar (pescadors, surfistes…). 

Amb tot això, és justificable creure que la reducció del nombre de creuers aportaria un gran benefici al medi ambient. Una dada:  l’empresa operadora dels creuers ¨Carnival Corporation¨  va ser culpable de descarregar residus de petroli al mar l’any 2002. 

El que cal veure és si les administracions estan disposades a retallar o posar limitacions del trànsit de creuers.

 

2 comentaris

  1. CCC

    Gràcies per fer-nos veure un altre aspecte de la societat actual: la “in-sostenibilitat” d’algunes formes de viatjar o de fer turisme.

    Una reflexió a qui llegeixi:

    Cal consumir tants recursos i produir tants residus per gaudir de les vacances?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>