Com podem reduir l’ús de plàstic? (amb vídeo sobre els efectes en la natura)

Informació extreta del treball de recerca d’Ainhoa Rovira

El nostre propòsit principal és demostrar que una vida sense plàstics és possible o, almenys, reduir-ne l’ús de forma considerable.

Per això, em vaig proposar analitzar els diferents tipus de plàstics que componen la llista de la compra de la meva família setmanalment per, arran d’això, mirar com podíem substituir tota aquesta quantitat de plàstic que utilitzem. Així doncs, una segona part de la nostra part pràctica va consistir en viure una setmana evitant al màxim els plàstics d’un sol ús.

La meva família ha estat capaç d’estalviar-se 1.664 grams de plàstics en una setmana.

Per fer-ho, primer de tot vaig fer la compra setmanal juntament amb la nostra mare, i en arribar a casa, vam haver d’analitzar tots els productes que havíem comprat (aquells que fossin d’un sol ús i que no es poden reutilitzar): vam tenir en compte quin tipus de plàstic era, si hi havia alternatives a l’ús d’aquest plàstic, etc. Després d’una setmana sencera fent ús del plàstic com habitualment ho fem, vam calcular la quantitat de residus de plàstics que vam produir aquella setmana. Els resultats van ser els següents:

 • Totes les bosses de plàstic que utilitzàvem, les vam canviar per bosses de tela o per bosses de cartró.

A partir d’aquí vam pensar com podíem evitar comprar certs productes, perquè no estiguessin envoltats de plàstics. Després de pensar- hi, buscar informació a Internet, de veure vídeos, de llegir llibres, etc. Vam ordenar-nos els canvis que havíem de realitzar. Una vegada que tots els canvis que havíem de realitzar estaven clars, vam procedir a realitzar la ‘setmana sense plàstics’. Per fer-ho, vam haver de canviar alguns dels nostres hàbits quotidians:

 • –  Vam deixar de comprar a qualsevol botiga, i vam optar per botigues ‘A granel’. En el nostre poble només vam trobar una, i només era de menjar. Però buscant informació per Internet vam trobar una al poble del costat, que tenien productes de neteja, d’higiene, entre d’altres. En aquest, vam poder trobar paper de WC envoltat en cartró, productes per netejar la roba sense plàstics, etc. A més, també et donaven l’opció de portar el teu propi envàs. D’aquesta manera doncs, també vam poder reutilitzar els nostres envasos plàstics que ja teníem a casa.
 • Com que a les botigues ‘A granel’ que vam trobar no tenien tots els productes necessaris, vam optar per anar a comprar ea comerços petits i propers, com al mercat del poble. Aquests acostumen a vendre els productes l els aliments també en plàstic, però vam decidir portar els nostres propis ‘tuppers’ per que ens ho poguéssin guardar allà. Així, doncs, no vam gastar plàstics d’un sol ús per comprar tant la carn, com el peix, com les fruites i verdures.
 •  Totes les bosses de plàstic que utilitzàvem, les vam canviar per bosses de tela o per bosses de cartró. Així doncs, tots els productes que anaven embasats en plàstics els podíem evitar agafant aquells que no ho estaven, i guardant-los en les nostres bosses.
 • Quant als productes d’higiene personal, vam optar per productes naturals, com per exemple, en comptes d’utilitzar xampús i gels quotidians, (els quals a més d’estar envasats en plàstics porten microplàstics), vam utilitzar xampús i gels en pastilles, fets totalment amb productes naturals. Tots aquests canvis també els vam aplicar en altres productes, com a la pasta de dents, en els desodorants, etc. Quant a les tovalloletes de

page2image54333600 page2image54334048

maquillatge, les vam canviar per una tovallola de tela, la qual només mullant-la amb aigua et treu el maquillatge.

 • Pel que fa les ampolles d’aigua, vam instal·lar un ‘osmoti’ a casa. L’osmoti és com l’aixeta però té una màquina que renta l’aigua i li treu la cal i els minerals que ens poden fer malbé l’organisme. A més, també vam canviar les nostres ampolles per unes de cristall o per unes altres de metall.
 • Vam començar a cuinar els nostres plats. És a dir, en comptes de comprar- ne pizzes ja fetes, vam optar per comprar tots els ingredients necessaris per fer-les (sense estar envoltats de plàstics), i les vam fer nosaltres mateixos a casa. Quant als iogurts, per exemple, vam començar també a fer-los nosaltres mateixos amb una ‘iogurtera’.
 • Pel que fa als refrescos, vam poder trobar-ne alguns que els venien en ampolles de vidre, així que vam poder comprar-los i, a més, vam poder utilitzar les mateixes ampolles per, posteriorment, reomplir-les d’aigua.
 • Durant aquesta setmana també vam realitzar un menjar amb la família. Normalment, quan ens ajuntem en família acostumem a utilitzar vaixella de plàstics, però en comptes de fer-ho, vam utilitzar la vaixella de casa.Tot i havent realitzat tot això, vam tenir diversos inconvenients: pel que fa a la llet, no vam poder trobar cap botiga propera que tingués la llet en pots de vidre. Tots, absolutament tos els brics de llet que vam mirar a totes les botigues, estaven en un envàs de plàstic. Així que durant aquesta setmana vam haver de gastar plàstic a l’hora de comprar la llet. A més, també no vam trobar cap altra alternativa per als productes vegetarians, ja que tots estan envasats en plàstics. L’única alternativa que vam poder trobar va ser cuinar-me jo mateixa els productes. Tot i això, però, no va ser possible i vam haver de comprar-ne aquests productes.Un altre inconvenient que també vam trobar per aconseguir una setmana sense plàstics, va ser la diferència de preu. Una setmana sense tenir en compte la quantitat de plàstics que produïm ens sortia molt més barata que una sense, ja que molts dels productes que vam utilitzar no estan molt comercialitzats i, per tant, el preu de venda actualment és car, a causa de la poca quantitat de clients.

A més, també, vam tenir problemes a l’hora de comprar en una botiga amb carmanyoles. Vam demanar que si ens podien ficar l’embotit a les carmanyoles que nosaltres mateixos portàvem de casa, però no ens van deixar-ho fer ja que segons la normativa de sanitat, aquests treballadors no tenien permès fer aquests tipus de coses, ja que no s’asseguren al 100% que l’envàs que tu estàs portant segueix les bases de la normativa.

Tot i això, però, vam poder realitzar una setmana sense plàstics d’un sol ús, i els resultats que vam obtenir van ser els següents:

Producte Tipus Pes/Unitat Unitats/Setmana Pes Total/Unitats totals

Llet

PET

27 grams

x2

52 grams

Productes vegetarians

PET

19 grams

x2

38 grams

Altres (làmines de plàstics, llaunes…).

PET, PP i PS

/

/

104 grams

Total:

195 grams

Així, doncs, després d’haver realitzat aquesta setmana sense plàstics d’un sol ús, podem demostrar com tothom, si volem, podem reduir -ne el nostre consum.

Vam tenir problemes a l’hora de comprar en una botiga amb carmanyoles.

Nosaltres hem estat capaços d’estalviar-nos 1.664 grams de plàstics en una setmana.

Aquesta xifra, durant tot un any, serien aproximadament 86.765’71 grams de plàstics estalviats, és a dir 86 kilograms.

Si cada família d’arreu del món pogués fer això, la quantitat de plàstics que arriben al mar actualment disminuiria d’una manera molt impressionant.

1 comentari

 1. Aina

  Molt bé, Ainhoa!!! Nosaltres també intentem seguir aquestes recomanacions i igual que tu, ens trobem amb els mateixos inconvenients però la reducció de plàstic és considerable. Enhorabona!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>