Ruta pel passat d’Igualada

Iris Piedras, 1r de Batxillerat

El passat mes de febrer els alumnes de batxillerat que cursem Història del Món Contemporani vam sortir del centre per conèixer millor la nostra ciutat. En primer lloc vam visitar Cal Granotes, una antiga adoberia del segle XVIII que avui en dia és un museu en el qual es pot veure tot el procés tradicional d’adobat de la pell. Allà ens van fer una visita guiada explicant-nos tots els processos que passa la pell des que arriba a la fàbrica, fins que surt per a ser utilitzada en soles de sabates, cadires, bosses… així com les diferents utilitats no només de la pell sinó també del greix que n’extreuen.

Més tard vam visitar el celler cooperatiu del Sindicat de Pagesos, obra de Cèsar Martinell. Allà també vam poder veure un antic molí on es feia i es guardava l’oli, el procés de premsat i com es conservava en uns grans dipòsits.

Per últim vam anar al gasògen de Cal Pasqual, on hi ha una instal·lació d’un generador d’energia a partir de “gas pobre” instal·lat després de la Guerra Civil i en funcionament fins el 1955, i on vam veure tot els mecanismes de la màquina per produir el gas i convertir-lo en electricitat.

Durant el dia vam fer una ruta per diferents llocs del nucli antic d’Igualada visitant i descobrint els inicis de la ciutat i la seva industrialització amb les famoses fàbriques tèxtils i les adoberies de pell. Vam poder fer un petit viatge en el temps des de l’encreuat de camins de la plaça del Tany (actualment Pius XII), passant per l’emmurallat del nucli antic fins a la Igualada d’avui en dia. Vam observar la nostra ciutat des d’un punt de vista arquitectònic dels edificis als quals fins ara no havíem parat l’atenció i valen molt la pena, ja que hi han edificis, portals, finestres dignes d’admirar. En general va ser una sortida molt agradable i de molt profit.