Què és l’art?

Abans de marxar de vacances al Nadal, els alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Andreu Nin van estar reflexionant sobre el concepte “Art”. Una paraula de tres lletres ha demostrat ser d’allò més complexa i difícil de concretar, ja que s’han generat autèntics debats en les diferents classes. Fruit d’aquests debats, cada alumne ha elaborat un escrit intentant reflectir la seva idea sobre què és l’art.

Dino Formaggio, en el seu moment, va dir que “Arte es todo lo que los hombres llaman arte”, en un intent d’englobar en una definició aquest concepte. Els alumnes de 3r d’ESO de l’Andreu Nin tenen opinions diferents. Alguns parlen més de bellesa, altres d’originalitat, d’esforç, de valor i de sentiment. 

Daniel·la Querol, de 3r C, va dir el següent:

L’art per mi és una forma de expressar-se sense haver de parlar o escriure. L’art és una paraula molt relativa, ja que es pot relacionar amb un conjunt de fets.[…] La pintura és la que qualsevol persona podria relacionar amb l’art, ja que associen la paraula art a poder experimentar amb els colors materials… Des de ben petits ens agrada experimentar amb l’art, pintar amb els nostres colors preferits, dibuixar a la nostra família, amics, animals… Sempre hem associat l’art a una cosa positiva, amb la qual podem gaudir, deixar la realitat i enfonsar-nos en un món completament diferent, el nostre món. Per mi l’art sempre ha sigut una via d’alçar el vol per relaxar la meva ment i poder gaudir dels moments que tinc a soles, per desenvolupar una gran obra d’art que recordaré per sempre. Per tant, l’art no és sols un quadre, pot ser tot!

També de 3r C, la Rita Vilar, amb una sola frase filosòfica, ha aconseguit sortir-se’n d’allò més bé: “Pot ser una proposta per apropar-se a la realitat, una resposta al que ens rodeja o una escapada de la realitat”.

Des de 3r D, en Víctor Rafael ens arriba a dir el següent: “Per a mi és una simfonia de relats que tenen veure amb la imaginació i que influeixen amb l’expressió de sentiments i amb l’esforç de l’artista”.

La Sondous Dib, de 3r B, ha triat una obra d’art ben curiosa a l’hora d’acompanyar la seva visió sobre què és l’art. L’obra escollida és “Bihar”, feta per l’escultor hiperrealista mexicà Rubén Orozco l’any 2021 i col·locada a la ria de Bilbao.

Sobre aquesta obra, ens diu el següent:

He triat aquesta obra perquè m’ha cridat molt l’atenció. El primer cop que la vaig veure, va fer  que em vinguessin moltes preguntes al cap, com ara: per què és a l’aigua?, o perquè té aquesta cara espantada? Però hi havia una pregunta que no es volia anar de la meva ment fins que no sàpigues la resposta i era: quin significat té? Així, em vaig posar a buscar a Google, trobant-me molts significats sobre aquesta obra, fins que per fi vaig trobar el seu significat vertader.

L’artista d’aquesta obra ens està ensenyant com serà el futur dels joves (com jo) en el futur. Ens vol dir que si no canviem de conducta i seguim així, arribarem a enfonsar-nos en la nostra vida.

 

Aquesta escultura ha fet que em sentís molt trista. En veure-la no sé què m’ha passat, però de sobte vaig començar a imaginar-me a la noia plorant mentre s’ofegava a l’aigua sense que ningú la pogués ajudar. Molts diuen que té la cara d’estar perduda, però a mi em recorda als nens que escapen dels seus països i neden al mar per travessar la frontera, ofegant-se i acabant morts.”

 

Finalment, Sophia Castañeda, de 3r A, ens aporta una opinió d’allò més personal i fruit d’una bona reflexió:

A mi sempre m’ha agradat l’art. És una manera que sempre m’ha fascinat per transmetre alguna cosa. És una eina per transmetre alguna emoció que tinc atrapada dins, algun sentiment fort que estic experimentant en un moment concret, una manifestació del que vull aconseguir o del que he perdut… 

 

L’art està creat per cadascú, no hi ha manera que una de les seves expressions, o de les seves creacions no connecti amb una persona d’alguna manera. Una cançó amb un músic, un quadre amb un pintor, un ball amb un ballarí… Per això l’art és tan important: per què pot connectar a la gent amb si mateixa, fent que se senti entesa i còmode, i connectar-la amb altres persones, unes amb altres. Com en un concert, acabes fent-te amic de la gent del teu voltant perquè connecteu en l’expressió de l’art de la música. Aquest sentiment o emoció que se sent en un mateix es comparteix d’alguna manera”.