Adrià Barris, 1r classificat

Adrià Barris Sánchez, alumne de 2n de batxillerat de l’Ins La Miquela, 1r classificat dels Premis Ernest Lluch de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona amb el treball de recerca sobre l’evolució històrica del tractament dels malalts mentals titulat De boig a malalt mental. S’ha emportat un premi de 1.000 €.

Veredicte del jurat

«El premi d’enguany ha obtingut aquesta consideració de manera pràcticament unànime, qüestió que s’ha de remarcar perquè no succeeix habitualment. El títol ja és en si mateix il·lustratiu de tota una concepció sobre la salut pública i la consideració de les persones: De boig a malalt. És aquesta qüestió la que enfronta en la primera part del treball de recerca: la conceptualització a l’entorn del boig i la bogeria des de l’antiguitat fins a finals del segle XIX. Aquesta necessària perspectiva prossegueix amb el desenvolupament de la psiquiatria i, en particular, de la psiquiatria a l’Estat espanyol. Els mèrits augmenten al considerar que l’autor ens mostra les pràctiques terapèutiques que se’n deriven de les perspectives teòriques i que, finalment, són més o menys respectuoses o invasives envers els malalts.

Observem, així mateix, que el treball s’enriqueix de forma molt notable incloent el cas concret de l’Hospital Psiquiàtric de Salt. Aquesta història d’un internat no és només un relat, sinó que compta amb una bona metodologia quantitativa i qualitativa, basada en els registres de l’establiment i en una selecció acurada d’aquests registres. Estratègia que permet observar qui ingressava, per què ingressava i altres singularitats, com les anomalies del propi ingrés o del procés d’internament, al llarg de diversos períodes significatius. Cadascun dels períodes s’acompanyen d’una enriquidora sinopsi final. El conjunt proporciona dades molt útils sobre la política sanitària i els seus canvis en el temps així com arguments substancials a l’entorn del treball sanitari i la seva organització, sobre les desigualtats socials i, en especial, les desigualtats de gènere. Altres mèrits a destacar són la bona redacció i l’extensa bibliografia.»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>