Barcelona Romana

El dilluns 5 de desembre, l’alumnat de 4t d’ESO va conèixer la Barcelona romana i es va apropar als seus orígens i a la forma de vida. A més, va gaudir d’una passejada per les populars Rambles…

Bàrcino, amb el nom oficial complet de Colonia Iulia Augusta Paterna Fauentia Barcino, va ser fundada per l’emperador August cap a l’any 14 aC. La ciutat es va alçar damunt d’un petit turó de 15 metres sobre el nivell del mar, anomenat durant l’Edat Mitjana mont Tàber. Es trobava enmig de la plana situada entre el Llobregat i el Besòs, i entre la serra de Collserola i el mar.

Vam conèixer diverses restes arqueològiques de la ciutat romana.

  • El fòrum de Bàrcino, que abraçava un ampli espai situat aproximadament entre els carrers de la Llibreteria, de la Pietat, de Sant Domènec del Call i de la Freneria, incloent l’actual palau de la Generalitat. Allà s”hi alçava un gran temple, construït a l’últim quart del s. I aC., de planta rectangular i del qual se’n conserven quatre columnes i part del podium de l’angle est (carrer Paradís).
  • Dos aqüeductes que subministraven aigua a la ciutat i confluïen a la muralla, al costat de la porta de l’actual plaça Nova, on s’han conservat restes que n’han permès una reconstrucció d’una arcada.
  • Com era habitual en les ciutats romanes, les vies properes que hi accedien estaven flanquejades per àrees d’enterrament. Encara és possible veure-ho a la necròpolis de la plaça de la Vila de Madrid, que conserva 85 elements funeraris, sobretot dels segles II al III. Contenen els tipus més freqüents de sepultura romana de categoria humil.
  • De totes les restes romanes conservades a Barcelona, sens dubte les més impressionants són les muralles. La muralla fundacional va ser àmpliament reforçada al segle IV d.C., un moment d’esplendor econòmic per a la ciutat, però d’inestabilitat política i militar per a l’Imperi.

A més a més de la Barcelona Romana, vam poder gaudir d’una passejada per les rambles de Barcelona… Qui no ha sentit alguna vegada parlar-ne? Vam recórrer la Rambla des del seu punt més alt, al costat de la plaça de Catalunya, fins al punt final, al costat del monument de Colom. Vam recórrer uns quatre quilòmetres, és a dir, vam fer una bona passejada, envoltats de gent molt diversa, de  gran quantitat de petits quioscos ambulants de flors, fruites, art i altres.

Però no vam anar només a passejar; també havíem d’identificar en un plànol els edificis emblemàtics que ens demanàven els professors a través de fotografies que havíem de localitzar al llarg del recorregut: 1. Palau de la Virreina; 2. La Boqueria; 3. El Liceu; 4. Plaça Reial; 5. Universitat Pompeu Fabra; 6. Font de Canaletes; 7. Antiga casa Figueres; 8. Monument a Colom; 9. Drassanes reials; 10. Mosaic circular de Miró; 11. Monument d Frederic Soler, Plaça del teatre; 12. Centre d’art Santa Mònica.

Àlbum de fotos