Llengües

Cap de departament (curs 2023/24): Dolors Olivé

Vincles d’interès http://www.grec.net/home/cel/dicc.htm

http://www.escriptors.com

http://www.xtec.es/recursos/català/


CURS 2019/2020

CLÀSSIQUES. Treballs en temps de confinament (3r trimestre)

EL LLATÍ, A L’ACTUALITAT

Les Expressions llatines i Llatinismes apareixen en la seva forma original llatina i formen part de la nostra quotidianitat lingüística. S’usen en diferents àmbits. En trobem sovint en els mitjans de comunicació.
Durant el curs, els alumnes de LLATí de 1r Batxillerat han consultat la premsa, diaris o revistes i n’han fet un recull. Vegem-los!

Aina Vila i Paula Lobato
mural
Andrea Rodríguez
Andrea Rodríguez i Raúl Pérez
Louismi Villanueva i Lara Atmetlla
BARCINO, EL MUSEU ROMÀ

Aquest curs, els alumnes de LLATÍ de 1r de Batxillerat hem pogut gaudir la lectura d’una novel·la històrica, BARCINO escrita per Maria Carme Roca. El relat ens transporta a la Barcelona romana, en concret, al segle II. La fama d’un home traspassa totes les fronteres de l’època: és Luci Minici Natal Quadroni Ver, fill d’una il·lustre família, home de gran atractiu, militar i polític brillant, que guanya, l’any 129, una perillosa cursa de quadrigues celebrada amb motiu de les olimpíades gregues. Una ombra, però, plana sobre l’heroi. Ni l’èxit professional, ni l’amistat, ni l’amor que sent per Kyrene, ni l’estima envers la seva esposa Fausta, poden esborrar les petjades d’un esclau que va marcar la seva infantesa i que sembla amagar-se rere cada traïció i assassinat: Teseu. Narrada pel mateix protagonista, es basa en fets reals, reconstruïts a partir d’inscripcions que ens han arribat. De fet, es tracta d’una de les famílies més poderosos i conegudes del moment.

Els alumnes havien de construir una mena de museu , inspirant-se en la lectura, com un diccionari visual. Calia escollir imatges que il·lustressin el text. Cada imatge acompanyaria un peu de foto, amb la paraula i la pàgina on apareixia. Igual que en una exposició, on a banda dels quadres, hi ha petites llegendes gràcies a les quals situem i coneixem algun detall a propòsit de la pintura que observem.

Entrem a l’exposició…

Aina Vila Boada
Andrea Rodríguez
Laia Comamala
Lara Atmetlla
Mario Valentin Dusa
Míriam Berni Legares
Paula Lobato
ELS MITES, UN PASSAT QUE EXPLICA EL NOSTRE PRESENT

La paraula confinament prové del llatí medieval confinare i d’un mot clàssic confinis (contigu, veí, que comparteix un límit comú).  El mot està format pel prefix llatí con- (conjuntament, idea de trobada, comunitat, cosa compartida) i el substantiu finis (límit, fi, final, confí).

Durant el confinament, els alumnes de LLATÍ  de 4t van elaborar uns CÒMICS sobre alguns MITES CLÀSSICS que havíem estat treballant durant el curs. El resultat és molt maco i us el volem compartir.

Mar Sala
Estela
Andra
Jasmien Kaur Randhawa Hayer
Montse Arevalos
Carla M.