CARNAVAL i CARNESTOLTES

disfraz

Quin és l’origen de les paraules CARNAVAL i CARNESTOLTES?

L’etimologia del mot Carnestoltes deriva del llatí carnes tolendas, abreviatura de la frase llatina “domenica ante carnes tollendas “diumenge abans de treure la carn”.

El mot carnaval prové de l’italià carnevale i aquest del  llatí vulgar carnem levare, “treure la carn”, ja que és el començament de l’ajuni dels quaranta dies de la Quaresma. També es parlava de la falsa etimologia: carne uale “adéu, carn”.

En aquest període de l’any, que abasta fins a l’equinocci de primavera, tenen lloc arreu festes de disbauxa i destrucció de l’ordre establert, amb l’esperança que el cicle de la vida torni a renéixer. D’acord amb la dita popular: “De Nadal a Carnestoltes, set setmanes desimboltes”.

El carnestoltes és una celebració pública que té lloc abans de la quaresma cristiana, amb data variable (entre febrer i març, segons l’any), i que combina alguns elements com disfresses, desfilades, i festes al carrer. Una de les característiques rellevants és la de ser un període de permissivitat i cert descontrol. Durant Carnestoltes tot s’hi val i diu la llegenda que per això la gent es posa màscares.

L’origen de la seva celebració sembla probable que vingui de les festes paganes, com les que es realitzaven en honor a Bacus, el déu del vi, o també les saturnals o les lupercals romanes.

Alumnes de primer de batxillerat de llatí