Xerrada sobre els refugiats.

El passat 2 de maig, a Torroella des Montgrí, es va fer una xerrada sobre els refugiats. Els alumnes de 3r ESO de l’Institut Montgrí van convidar dos bombers a explicar la seva experiència als camps de refugiats.

L’alumnat de 3r de l’Institut Montgrí de Torroella de Montgrí, han estat treballant en un projecte sobre els refugiats durant unes quantes classes de socials. La Cecília Pareta, que està fent pràctiques a l’Institut, ha estat qui ha dirigit aquest projecte. Primer de tot, ens va explicar qui eren els refugiats i la seva situació, i ens va preguntar què podríem fer per ajudar-los. En una classe, es va proposar de fer un vídeo imitant fotografies dels refugiats per ensenyar que ara són ells, però en un futur, podríem ser nosaltres. A l’altra classe es va proposar fer una xerrada amb dos bombers que expliquessin les seves vivències als camps de refugiats de Grècia i Lesbos.

image1Es va triar el tema dels refugiats perquè és un problema actual que pateix molta gent i que ens afecta a tots. Més d’un milió de persones ha hagut d’abandonar el seu país degut a les guerres. Aquesta gent travessa el mar en molt males condicions esperant poder trobar un lloc tranquil on viure i quan acabi la guerra poder tornar cap a casa. Molts volen seguir la ruta dels Balcans per arribar a Alemanya on els han dit que podrien entrar, però pel camí es troben un munt de fronteres tancades que els barren el pas. Actualment a Grècia hi ha una gran concentració de refugiats que espera que s’obrin les fronteres. Aquesta gent viu en molt males condicions, dormen en tendes de campanya, pateixen fred i desnutrició, la gran majoria són nens i persones grans.

Els dos bombers que van explicar les seves experiències, han estat treballant als camps de refugiats de Grècia. Explicaven la situació de la gent, com arriben per mar en barques massa petites per la quantitat de gent que hi va a sobre, tots congelats, molls, afamats, malalts… Explicaven que aquelles persones són capaces de tot per poder sobreviure i donar de menjar a les seves famílies. N’hi ha molts que moren en l’intent, però n’hi ha molts que lluiten cada dia per tenir un futur millor. Explicaven que allà Grècia hi ha els dos bàndols, hi ha ciutadans que acullen els refugiats i treballen als camps per proporcionar-los tota l’ajuda necessària, però també hi ha ciutadans simpatitzants sobretot del partir Alba Daurada, que no veuen amb bons ulls la situació i acusen els refugiats d’envair el país, robar…

A la xerrada hi van assistir alumnes de l’institut, familiars, professors i fins i tot gent interessada en el tema. L’alumnat van decorar la sala com un camp de refugiats, amb tendes de campanya, tovalloles i draps vells penjats, salvavides, cartrons, plàstics…

La xerrada va anar molt bé i tothom en va sortir molt content. Els alumnes de 3r esperen haver conscienciat una mica més el seu entorn. Tots podem ajudar i cada petit gest que fem, és molt important.

Perquè nosaltres no creiem en les fronteres, creiem en les persones.

Aina Torrent i Ona Vilà, alumnes de 3rC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>