PISSARRA

pisarra_bona_2c4-jpg_v2 ca: pissarra

es: pizarra

en: slate

 

 TIPUS DE ROCA

Es una roca metamòrfica

 DESCRIPCIÓ

La pissarra , prové de la transformació d’una altre roca de composició similar al canviar  les condicions ambientals del lloc on es troba. En aquest cas , la roca original anomenada protòlit, era una roca detrítica de gra fi. Al augmentar la pressió i/o la temperatura,la roca original pateix una sèrie de canvis que donen lloc a una nova roca, la pissarra. Els minerals d’argila es transformen en miques, minerals planars, que s’orienten en làmines donant l’aspecte foliat típic de les pissarres.

 COMPOSICIÓ QUÍMICA

Generalment són roques de color fosc i lluïssor mate, degut a que la mida de gra és molt petita, encara que poden presentar altres tonalitats depenent dels minerals que la formen i la seva abundància. Són roques dures, denses i impermeables. Es trenquen en làmines planes degut a la seva estructura foliada.

 CARACTERÍSTIQUES FÍSIQUES I QUÍMIQUES

La principal característica de la pissarra és la seva divisió en fines làmines o capes,coneguda com foliació o esquistositat. Els minerals que la formen són principalment quars i moscovita.Sol ser de color negre blavós o negre grisenc, però existeixen varietats vermelles, verdes i altres tons.

 ÈPOCA DE LA PISSARRA

Va aparèixer fa 360 MA en el Carbonífer.

OBSERVACIÓ AMB LUPA

20170113_114924

 

ÚS DE LA PISSARRA EN LA ACTUALITAT

La pissarra s’utilitzaba des de el principi del temps.Sobretot s’ha utilitzat en llocs on esta a menys profunditat i sobretot s’ha utilitzat per la seva impermeabilització de edificacions, amb fins estructurals.Evidentment la pissarra empleada en construccions antigues es tosca i poc elaborada a causa de la mala elaboració a causa de las tècniques emprades en la seva extracció i treball.Però recorre al principi de visibilitat característic de la pissarra Històricament s’han donat altres usos a la pissarra, per exemple en la decoració i art funerari.

En l’actualitat la aplicació mes comú de la pissarra es en la construcció de cobertes.

LLOC D’ORIGEN

L’origent d’aquesta pedra son el Pirineus catalans que són un conjunt de serres,situades al nord de la península Ibèrica.Ocupen la zona nord de Catalunya,l’Aragó, Navarra i Euskadi.

Podríem identificar com la primera mostra de la necessitat de l’home prehistòric de transmetre els seus coneixements, com les pintures sobre les parets d’una cova. Ja amb les primeres civilitzacions de l’Orient Mitjà es té l’escriptura sobre tauletes d’argila. De fet, un dels trets fonamentals que ens permeten considerar a un grup humà com una civilització, és la capacitat de transmetre coneixements per mitjà de l’escriptura per mitjà d’un codi determinat.descarga

MAPA

 http://www.stepmap.com/

 

PROCEDENCIA 

La pissarra procedeix de l’Escola Superior d’Agricultura, la peça va ser trobada al túnel de Vielha que és un túnel carreter situat al Pirineu central que comunica les comarques d’Alta Ribagorça i Vall d’Aran.

 

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

Història natural dels països Catalans

L’autor és Ramos Folch i Guillèn

El llibre es diu Història natural del països Catalans.

L’editorial és Fundació Enciclopèdica Catalana.

El país d’edició és Espanya.

L’any d’edició és 1992.

 

Roques i minerals

L’autor és Steve Parker

El llibre es diu observant la natura: roques i minerals, investigant el món fascinant de les roques i minerals.

L’editorial és Cruilla Saber

El país d’edició és Itàlia

L’any és 1994