Cotxes d’hidrogen

Per D. Rodríguez, 1r ESO

Els cotxes amb motor d’hidrogen podrien ser els cotxes del futur ja que tenen moltes avantatges. La més important és que no contaminen.

Actualment s’està experimentant amb motors d’hidrogen amb pila de combustible. Fins l’aparició dels cotxes elèctrics, els motors el que fan és cremar la benzina i aprofitar l’energia en forma de calor que es genera per moure els pistons. En el cas de les piles de combustible, en canvi, l’energia que es produeix quan l’hidrogen es barreja amb l’oxigen atmosfèric es transforma directament en electricitat. En lloc dels fums contaminants, com el CO2 dels motors de benzina, l’única substància que s’emet és aigua.

Una altra avantatge respecte als cotxes amb motor elèctric és que el temps de recàrrega és similar al que estem acostumats quan posem benzina. Els cotxes elèctrics requereixen molta més estona.

Finalment, també cal destacar que poden tenir un nivell d’autonomia similar als de benzina.

I quins són els inconvenients?

En aquests moments hi ha molt poques estacions de servei que ofereixin la possibilitat de recàrrega d’hidrogen. Fa un any al país hi havia només sis hidrogeneres i l’objectiu és que al 2020 n’hi hagi vint. Cal dir que, a banda que la construcció d’una hidrogenera surt cara perquè el sistema d’emmagatzematge és costós i està poc desenvolupat, l’hidrogen no es troba lliure per agafar i utilitzar, sinó que la seva obtenció ni és barata, ni està exempta de contaminació.

L’hidrogen és un material molt inflamable i la manca de materials adequats per operar amb seguretat i, a la vegada, capaços de resistir les altes pressions necessàries, també dificulten la viabilitat d’aquest tipus de motors per cotxe en l’actualitat.

Un altre qüestió a tenir en compte és el preu. Per un cantó entre els components de la pila de combustible hi ha metalls que són molt cars. Per l’altre, com que la producció de cotxes amb motor d’hidrogen és baixa, encara surten molt cars, poden anar dels 40.000 als 60.000 € aproximadament.

Tot i així, si els fabricants segueixen millorant l’eficiència dels motors i resolent les desavantatges esmentades, qui sap si els cotxes d’hidrogen es convertiran en el cotxe del futur.

Aquí teniu un enllaç amb informació força exhaustiva.