Dia Mundial Sense Tabac

Aquest 31 de maig és el Dia Mundial Sense Tabac, i des de La Bastida volem ajudar a conscienciar el nostre alumnat de les conseqüències d’aquest hàbit tan nociu.

Enguany, l’OMS ha decidit centrar la campanya en la salut pulmonar, intentant que la gent se n’adoni de la importància d’aquests òrgans per a la nostra salut i de com de greument són afectats els pulmons pel tabaquisme, sobretot de dues formes: el càncer de pulmó i les malalties respitaròries cròniques.

Fumar tabac és la principal causa del càncer de pulmó, responsable de més de dos terços de les morts per càncer de pulmó en l’àmbit mundial. L’exposició al fum ambiental del tabac a la llar o al lloc de treball també augmenta el risc de càncer de pulmó. Deixar de fumar pot reduir el risc de càncer de pulmó: després de deu anys de deixar de fumar, el risc d’aquest tipus de càncer es redueix a aproximadament la meitat de les fumadors.

El tabac per via inhalatòria és la causa principal de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), una afecció en què l’acumulació de mucositat amb pus als pulmons provoca una tos dolorosa i terribles dificultats respiratòries. El risc de desenvolupar MPOC és especialment alt entre les persones que comencen a fumar aviat, ja que el fum del tabac retarda significativament el desenvolupament pulmonar. El tabac també agreuja l’asma, que restringeix l’activitat i contribueix a la discapacitat. L’abandonament precoç del consum del tabac és el tractament més eficaç per retardar la progressió de l’MPOC i millorar els símptomes de l’asma.

A continuació teniu un video que compara el funcionament dels pulmons d’una persona fumadora amb els d’una no fumadora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>