Història

El nostre institut va néixer administrativament el curs 1975-76, amb el dictador Franco encara viu, malgrat que les primeres classes no es van impartir fins el gener del 76 a l’escola Santa Eulàlia perquè l’edifici encara no s’havia acabat. Érem pocs, només amb alumnes de COU i 1r de BUP, en un temps en què hi havia encara molt pocs instituts: per als joves de les comarques del Berguedà, Solsonès i Bages hi havia només l’institut de Manresa.

L’institut de Berga s’havia de dir INB Almirante Carrero Blanco, però s’aconseguí d’evitar-ho deixant-lo sense nom els primers cursos fins que es va triar, el curs 78-79, per votació, el nom actual. En aquells temps tot era molt provisional: per exemple, la Secretaria del centre treballava primer a l’Ajuntament i després a on és ara el Casal d’avis, a la plaça de St. Joan.

L’octubre de l’any 76 es va començar es va començar el segon curs, ja a l’edifici nou, encara que una altra vegada amb condicions francament precàries. No hi havia envans ni parets on col·locar les pissarres, cadascú s’apropiava, com podia, del que havia de ser el seu seminari… però, tot s’ha de dir, l’ambient era excel·lent entre professors i alumnes. Durant aquest any i el següents l’institut va reflectir l’efervescència política que es vivia al país amb vagues reivindicatives que van acabar afectant també les relacions entre professors.

L’any 1983 l’institut es va ampliar per primera vegada amb la construcció d’una nova escala i els laboratoris de química i ciències naturals. L’any 1984 l’espai i el paisatge de l’institut es van modificar sensiblement amb la construcció de la variant, la qual cosa va suposar la pèrdua d’una zona que hauria esdevingut, en el futur, un bosc de pins.

Anys més tard, amb la implantació de la LOGSE, es van anar creant els instituts de Gironella, Bagà i Puig-Reig, però el fet d’acollir alumnes de dels 12 anys va fer insuficient l’espai i imprescindible una nova ampliació per al nostre institut. Aquests nous espais es van fer realitat el curs 2000-01 coincidint amb la celebració del 25è aniversari.

Queden enrere 40 anys des del seu inici , deixant el BUP i el COU i l’INBAD, passant per les diferents reformes  d’ ESO i BAT i incorporant cicles formatius de grau mitjà i també de grau superior.

Ha anat canviant el centre adaptant-se, amotllant-se a la seva demanda social, amb mobilitat entre alumnat, formes digitals de les aules, nous processos d’aprenentatge i sempre mirant  la fita de l’excel·lència.

Es va iniciar la tasca educativa amb 12 professors i 88 alumnes. Enguany comptem amb 58 professors i més de 640 alumnes.

L’Institut Guillem de Berguedà el constitueix tota la comunitat educativa, formada per alumnes de més de 12 anys procedents de Berga o altres pobles adscrits (Vilada, Borreda, Avià, Montmajor, Cercs, La Nou, L’Espunyola, Montclar…), professors (la majoria arrelats a Berga), auxiliars administratius, subalterns, i també l’Associació de pares i mares dels alumnes. Tots junts contribueixen a fer que el centre avanci i doni de sí, la tasca que té encomanada. trobar-se bé i aprendre dia a dia amb totes les garanties per ser ciutadans competents.

Des de fa més de deu anys estem compartint els nostres espais amb l’EOI del Berguedà i des dels dos anys últims amb l’Escola de formació d’Adults. Tots plegats fa que coordinem les accions i donem un bon servei als berguedans en unes aules que respiren de nit i que es preparen per inspirar durant el dia.

Tothom hi és benvingut i ben trobat a l’Institut Guillem de Berguedà.

.