El lector

El lector, de Bernard Schlink

 

El dia 14 de maig ens vam trobar per comentar El lector de Bernhard. Ha estat una estona molt agradable de conversa informal i d’intercanvi d’ impressions sobre una lectura que ha resultat molt satisfactòria.

Reflexionem sobre els personatges, la imatge que tenim d’ells, el seu comportament, el paper que tenen en la història. La fredor, la rigidesa, la duresa o la crueltat de la Hanna; l’enamorament, les contradiccions o el sentiment insuperable de culpa del Michael. Parlem dels fets concrets que ens planteja la novel·la i ho relacionem amb la idea de fons, la reflexió sobre el nazisme i el tema de la culpa tant individual com col·lectiva.

També reflexionem sobre el fet de l’analfabetisme i de la ignorància en general. Una idea que ens porta a intentar entendre com aquestes qüestions condicionen la vida de l’ésser humà, i anem més enllà intentant valorar si aquestes poden justificar o no actuacions més o menys recriminables o monstruoses i del tot condemnables com l’holocaust.

El llibre també ens porta a parlar del fet de llegir, de la lectura, i concretament de la lectura en veu alta, acció que fa el protagonista i que té una importància enorme en el llibre, de fet hem destacat un fragment que us reproduïm:

L’altre inconvenient de la lectura en veu alta és que requereix més temps. Però, a canvi d’això, allò que llegia se’m quedava més gravat a la memòria”

Tots estem d’acord que una frase és molt significativa i pot resumir un dels temes centrals del llibre:

“…la veritat del que diem és allò que fem, fins i tot podríem estar-nos de parlar
.”

El 2008 es va estrenar la pel·lícula The Reader, basada en la novel·la, amb guió conjunt del propi Bernhard Schlink i de David Dare. La direcció és de Stephen Daldry (Billy Elliot, The Hours). També hem comentat les semblances (que són moltes) i les diferències amb aquesta pel·lícula i us convidem a veure-la.