Informació sobre els chromebooks a l’Institut de Camarles

 

A l’any 2015 vam començar a treballar amb comptes educatiu de Google del tipus @inscamarles.cat. Primer ho vam fer amb tauletes esperant l’arribada dels chromebooks a Espanya. Al 2017 ja vam fer una prova pilot amb chromebooks de manera voluntària per als alumnes de primer. Des del 2018 els alumnes de primer d’ESO ja comencen  amb chromebooks registrats per a ús educatiu.  A partir de 2021 el mateix Departament d’Educació ha adquirit chromebooks per deixar-los als alumnes que no en tenien i per primer cop els nous alumnes del curs 2021-2022 van haver de comprar la màquina.

Treballar amb comptes educatius de google i chromebooks registrats simplifica el treball i permet complir tota la normativa que hi ha sobre l’ús de les TIC pels adolescents. Té molts avantatges com:

  • Són màquines dissenyades per a l’escola amb especificacions de resistència militars molt superiors a les màquines normals.
  • Les màquines s’actualitzen soles sense impedir el treball en cap moment.
  • L’engegada és pràcticament immediata.
  • No necessiten antivirus perquè el sistema operatiu Chrome OS és a prova de virus.
  • Totes les màquines són iguals i es configuren remotament des del centre, assegurant sempre un funcionament òptim i igual per a tots els estudiants.
  • En cas de mal funcionament del compte o de la màquina es pot reiniciar tot en menys d’un minut.

A continuació fem un recull de consells i preguntes freqüents que poden sorgir.

  • Com s’ha de portar el chromebook a l’institut?

Tot i que el chromebook està dissenyat especialment per estudiants i té característiques de resistència molt elevades cal protegir-lo amb una bossa de mà i no pegar-li cops durant el transport ni posar-lo sota pressió dins d’una motxilla. 

  • S’ha de carregar la bateria cada dia?

Sí, els alumnes s’han d’acostumar a carregar cada dia. Si la bateria baixa sovint del 30% se li escurça la vida útil. A casa es pot treballar amb el chromebook connectat al carregador sense problemes.

  • Què passa si s’avaria el chromebook?

Chromebook en propietat: S’haurà de portar al servei tècnic de la botiga que el vau comprar. El cost de la reparació dependrà de si encara està en garantia i de si teniu assegurança. Mentre, si hi ha disponibilitat, el centre us pot deixar un chromebook de préstec. En principi no es pot anar a classe amb cap altra màquina que no sigui chromebook registrat.

Chromebook en préstec: Si és avaria en garantia o dany no intencionat el Departament se’n farà cparrec. Si es un dany causat per l’usuari, encara que sigui accidental, com podria ser una tecla arrencada, frontissa doblegada, pantalla trencada s’estudiarà el cas però pot comportar cost econòmic per a la família.

  • Es pot treballar la feina de l’institut a un altre ordinador o tauleta?

Pràcticament tota la feina de l’institut es fa al núvol (menys l’edició de vídeo). Això vol dir que s’hi pot accedir des de qualsevol ordinador o tauleta identificant-se amb el compte @inscamarles.cat o amb els comptes dels llibres digitals online.

  • Puc utilitzar un llapis de memòria?

Un llapis de memòria funciona normalment a un chromebook, però no el necessiten per la feina de l’institut. Es pot baixar informació del Drive al llapis, obrir arxius del llapis, copiar i enganxar, etc.

  • Puc redactar treballs amb el Word  a un chromebook?

La redacció de treballs i presentacions es fa amb les eines ofimàtiques de google, que són bastant compatibles amb els formats de Microsoft. No obstant, en cursos avançats és possible que també treballin amb la versió web o app de Microsoft Office.

  • Es pot imprimir des d’un chromebook?

Des del chromebook es pot imprimir a la major part d’impressores modernes per Wi-Fi o usb. També es pot imprimir en un fitxer pdf, desar-lo a un llapis de memòria o al drive i imprimir-lo des d’un ordinador on ja tingueu configurada l’impressora. Podeu consultar impressores compatibles i com imprimir a la guia oficial: https://support.google.com/chromebook/answer/7225252 

  • Quines restriccions té el chromebook registrat per a ús educatiu?
  • Només permet treballar amb un compte del centre tipus @inscamarles.cat. No permet treballar de manera  anònima ni amb comptes gmail comercials.
  • Quan el chromebook es connecta a la xarxa Wi-Fi de l’institut té moltes pàgines web bloquejades però a casa només bloqueja les principals xarxes socials, les plataformes de streaming i molts vídeos de youtube.
  • Només es poden instal·lar programen o apps de la Chrome Web Store o de Google Play autoritzats pel centre.
  • No es pot navegar de manera anònima. Totes les pàgines visitades queden registrades a l’historial de navegació.
  • Durant els dos primeres cursos només poden rebre i enviar correus electrònics a nivell intern de centre i del serveis educatius autoritzats.
  • Es pot recuperar el chromebook per a ús lliure?

Si el chromebook és en propietat, quan l’alumne es doni de baixa d l’institut rebrà un correu avisant-lo que se li donarà de baixa el correu @inscamarles.cat i que se li reiniciarà el chromebook automàticament a l’estat de fàbrica, sense llicència. Llavors es pot utilitzar amb un gmail comercial o es podria registrar en algun altre centre educatiu. Si per algun error no rebeu el correu poseu-vos en contacte amb l’institut.

  • Com es pot supervisar què ha estat fent el meu fill o filla amb el chromebook?

En un chromebook només es poden instal·lar les aplicacions autoritzades pel centre, els vídeos de youtube estan filtrats i algunes pàgines com netflix, tiktok o instagram tampoc van.

La Wi-Fi de l’institut filtra quasi totes les pàgines de jocs i altres no adequades. Però els adolescents sempre poden trobar webs per distreure’s.

A casa normalment no hi ha filtratge de Wi-Fi i pot trobar més webs per jugar o distreure’s. Llavors la responsabilitat és de l’alumne i la família però el chromebook desa totes les pàgines visitades a l’historial i no es poden esborrar. Això permet a la família supervisar-ne l’ús. En aquest vídeo, que també teniu al començament de l’article, podeu veure com supervisar el chromebook: ENLLAÇ AL VÍDEO