Batxillerat Humanístic

Les humanitats són el pilar fonamental de la cultura a través de tots els temps.

El llenguatge, la memòria històrica, la voluntat per preservar aquests coneixements així com l’afany per l’aprenentatge de les diferents cultures que ens envolten, és el tret més característic del gènere humà, d’aquí el nom d’humanitats.

A l’Institut Barri Besòs s’imparteixen totes les matèries de la modalitat d’humanitats des dels seus inicis, i d’això ja fa gairebé 50 anys, amb tota l’experiència acumulada que comporta el traspàs d’informació i la col·laboració que s’ha anat produint al llarg de les diferents generacions del professorat que han passat pel centre.

A QUI S’ADREÇA I QUÈ PRETÉN

S’aconsella que l’alumnat que hi accedeixi estigui motivat pel coneixement de la història i les diferents manifestacions culturals de l’ésser humà. Hauria de tenir un bon domini de l’expressió oral i escrita, com també de les tècniques de recollida i tractament de la informació (subratllada, resum, esquematització, etc.). Els coneixements i destreses que ofereix aquesta modalitat són molt diverses i tenen un alt valor formatiu. La seva finalitat és preparar l’alumnat per a una millor comprensió del món on viu, enriquir el seu llenguatge i formació cultural i consolidar la seva maduresa moral i social. L’alumnat hi trobarà descripcions i interpretacions de fets culturals, però també estímuls i recursos per indagar, comprendre millor i participar en la societat en què viu immers.

QUÈ HA D’ESTUDIAR L’ALUMNAT D’AQUESTA MODALITAT

La modalitat d’humanitats s’adreça a l’alumnat interessat per les humanitats (literatura, llengües clàssiques, art…) Inclou tant estudis lingüístics i literaris (literatura catalana, castellana, universal, llatí i grec) com socials (història del món, història de l’art….).  L’alumnat que cursa aquesta modalitat pot aprofundir en el passat i en el present del fenomen humà, en la seva història, societat i cultura i també l’ajuda a familiaritzar-se amb els mètodes de treball i les tècniques científiques que permeten un apropament rigorós i crític a la realitat humana (geografia, història…).

I DESPRÉS, QUÈ?

Graus universitaris: prèvia superació d’una prova d’accés, l’alumnat d’aquesta modalitat té la preparació per accedir a diferents estudis universitaris que permeten obtenir la formació i titulació de graduat. La modalitat d’humanitats i ciències socials prepara preferentment per continuar estudis en les branques de coneixement d’arts i humanitats i de ciències socials i jurídiques.

Exemples específics de graus universitaris per al batxillerat humanístic són:

Antropologia, Comunicació cultural, Educació infantil i primària, Estudis literaris, Filologia (en totes les seves variants), Filosofia, Història, Història de l’art i arqueologia, Humanitats, Lingüística, Pedagogia, Periodisme i comunicació i periodisme i audiovisuals, Traducció i interpretació, etc…

Cicles formatius de grau superior: els més adients per a l’alumnat que ha cursat batxillerat d’humanitats i per afinitat, ciències socials, són els que ofereixen la titulació de tècnic especialista en sectors professionals com ara administració i gestió, comerç i màrqueting, hostaleria i turisme, serveis socioculturals i a la comunitat.

CFGS propis d’aquest batxillerat són:

      • Animació Sociocultural i Turística
      • Educació Infantil
      • Integració Social
      • Mediació Comunicativa