SORTIDA ALS ESPAIS DE LA BATALLA DE L’EBRE I LA CATEDRAL DEL VI

(Noèlia Borràs)

Els alumnes de 4t d’ESO visiten Corbera d’Ebre, escenari de la cruent batalla de l’Ebre i la catedral del vi d’estil modernista de Pinell de Brai.

Les Terres de l’Ebre han viscut en pròpia pell un dels moments més tràgics de la història contemporània d’aquest país, la Batalla de l’Ebre. Ocorreguda entre juliol i novembre de 1938, a la part final de la Guerra Civil, hi van perdre la vida 130.000 persones en una guerra de desgast.

Aquesta batalla va tenir lloc a riba i riba de Riu Ebre, des de Mequinensa a Amposta, amb les serres de Pàndols i Cavalls com punts claus. Actualment s’han recuperat espais decisius en aquesta desfeta de l’exèrcit Republicà en mans de l’exèrcit del general Francisco Franco. Així, ara es poden visitar trinxeres, refugis i monuments, i hi ha rutes que recorren les serres esmentades. També s’ha creat un Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre a Gandesa i dos Centres d’interpretació, a Pinell de Brai i a Corbera d’Ebre. Aquest darrer municipi va ser completament destruït i acabada la guerra es va decidir mantenir el poble vell tal com havia quedat i construir un poble nou a sota.

Una catedral del vi és, en l’àmbit català, un celler cooperatiu construït a l’estil modernista aproximadament entre el 1910 i el 1920. Els arquitectes que van dissenyar aquest tipus de construccions són Cèsar Martinell (deixeble d’Antoni Gaudí) o Pere Domènech i Roura, entre d’altres. La denominació va ser creada per Àngel Guimerà per referir-se, inicialment, al Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí i es va estrendre posteriorment al Celler Cooperatiu de Gandesa i d’altres cellers similars.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>