SABEM L’ORIGEN DE LES VIOLÈNCIES MASCLISTES?, TALLER D’ESPAI, SERVEIS EDUCATIUS I CULTURALS

Mar Adrover Sánchez (3r ESO E)

Enllaç per veure totes les fotos de la sessió.

La xarrada que ens han fet avui “Sabem l’origen de les violències masclistes? anava a càrrec d’Espai, Serveis Educatius i Culturals S.L. i ha estat molt entretinguda.

De fet, el curs 2020-21 vam formar part de les “proves pilot” per tal d’analitzar l’índex de qualitat social, gènere i diversitat en l’àmbit educatiu elaborat per l’associació Forgender Seal i per la Plataforma Unitària contra les violències de gènere. Una de les propostes de millora que des d’aquesta associació ens plantejaven era el fet de realitzar des del centre educatiu tallers de sensibilització, prevenció i/o detecció de temàtiques relacionades amb aquesta qualitat social.

Des de l’àrea de Joventut i Educació de l’ajuntament de la Ràpita, han tingut en compte les nostres peticions i ens han garantit almenys una xarrada per grup (7 i 8 d’abril aniran destinades per a l’alumnat de 3r i 4t, respectivament i 21 d’abril aniran destinades per a 4t C i 1r de batxillerat. De cara al curs vinent, s’acabarien de formar els nois i noies de 1r i 2n d’ESO i els de cicles i PFI de batxillerat.

Pel que fa a la xarrada a 3r ESO E, la formadora ha començat preguntant-nos si sabíem la diferència entre gènere i sexe? Que són dues coses diferents i després ens ho ha explicat.

Després ha continuat preguntat quins eren els estereotips i les pressions que hi ha sobre ser nen o ser nena, n’hem posat alguns en comú i també hem parlat si mai ens havíem trobat amb alguna situació així. A continuació ens han posat un vídeo documental sobre un a pregunta que van fer a dones adultes i a nenes sobre com feien les coses les nenes i les dones adultes. El vídeo es referia a molts estereotips marcats per la societat i ha quedat demostrat que les xiquetes poden fer les mateixes activitats que els xiquets.

I, per acabar, hem fet dos grups i hem representat dues situacions: una en què representàvem el noi idealitzat i tal com diu la societat i, una altra, amb noia. Per finalitzar hem parlat un poc sobre la violència de gènere.

Es tractava d’un taller per fer-nos reflexionar sobre els estereotips i els rols de gènere, per relacionar la masculinitat hegemònica amb la violència i per aprendre a identificar les violències masclistes i subtils en la societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>