L’ESCRIPTOR I COMPANY EMILI BAYO VISITA L’INS ELS ALFACS PER PRESENTAR LA NOVEL·LA TAN TUYO COMO TU MUERTE.

Dimarts 24 de maig, l’escriptor lleidatà i antic company de l’institut Els Alfacs va visitar les nostres aules per parlar d’un llibre que ha estat lectura per a l’alumnat de 3r d’ESO, Tan tuyo como tu muerte.

A continuació podeu trobar informació de l’autor i del llibre extreta del blog de Mariví González.

Emili Bayo Juan, conegut com Emili Bayo, és un escriptor espanyol nascut a Lleida el 1961. És el menor de cinc germans. A l’institut “Màrius Torres” de Lleida va obtenir el batxillerat, allà el poeta Jordi Pàmias li va fer classes de literatura. Va cursar estudis de filologia hispànica a Lleida, on va col·laborar en la formació de grups literaris i en la confecció de revistes. Després dels estudis va realitzar diferents ocupacions, entre d’altres: de cambrer a Londres, d’ajudant de biblioteca a l’Estudi General de Lleida, de locutor radiofònic i d’operari de decoració.

Després de viure un any a Barcelona redactant una tesi de llicenciatura, va gaudir d’una beca de recerca a la llavors recent fundada Universitat de Lleida, on es va doctorar l’any 1990 amb una tesi sobre la poesia espanyola durant el període franquista. Des de llavors treballa a l’ensenyament secundari  a diferents pobles de Catalunya, tot i que ara ja gaudeix d’una jubilació ben merescuda. Durant dos anys també va codirigir les pàgines d’informació literària del diari Segre i ha publicat articles d’opinió, crítica literària i comentari esportiu a diaris i revistes. Escriu tant novel·les com contes. És soci de l’Associació d’Escriptors a Llengua Catalana. Si voleu conèixer més de l’escriptor o de la vostra obra podeu visitar la seva  pàgina d’autor.

SINOPSI

Una assassina convertida en víctima, un moribund disposat a salvar una vida, l’odi de la mà de l’amor…

El sergent Abel Claramunt aspira a acabar els seus dies com a policia en un retir tranquil, però el passat familiar i la passió d’una jove companya li compliquen l’existència. Hauran d’esforçar-se per salvar una vida, atrapar una assassina i investigar un segrest. Molt per a algú que només queden uns mesos de vida.

OPINIÓ

Tan tuyo como tu muerte  té alguna cosa, aquesta ‘una cosa’ que t’impedeix abandonar el llibre i passar-ne a un altre.

Els personatges estan molt ben fets i  hi pots notar clarament un canvi a mesura que la trama avança. Cal destacar els personatges, en concret d’Abel i Azucena, que han anat evolucionant al llarg de la novel·la, encaixant a poc a poc l’un amb l’altre. A més, naix entre ells un afecte sense necessitat d’expressar-lo o admetre’l.

La forma de narrar de l’autor, usant la primera persona, deixant el nostre protagonista Abel portar la veu cantant, com la tercera per portar-nos a la història que vivia Maria, són impecables. Potser en alguns moments l’autor és massa descriptiu, però és un mal menor. El que sí que és clar és que et fa visualitzar la història com si en formessis part.

Potser el menys reexit de la novel·la és lentitud del ritme fins ben passada la meitat de la història. Tot i així, el final de la història el compensa força, ja que no t’esperares un desenllaç com el que Emili Bayo ens dona, i segurament aquest final és el motiu pel qual ha rebut el premi, merescut, que llueix a la contraportada.

NOVEL·LES:

  • Traïdors i covards (1997)
  • Ampolles mig buides (2000)
  • La resta del món (2000)
  • Projecte de felicitat (2002)
  • L’edat de les paraules (2004)
  • Premonicions (2013)
  • Tot el que et vull dir (2014)
  • Puta pasta (VI Premi Crims de Tinta, 2015)
  • Tan tuyo como tu muerte (2017)
  • Contes de terror (2017)
  • Més que ràbia (2018)
  • El mañana sin mí (Premi València, 2019)
  • Prop de les bombes (Premi de literatura juvenil Gran Angular, 2019)

RELATS:

“Relatos en rojo y negro” (2007) juntament amb altres autors

ANTOLOGIES:

“La poesía española en sus antologías (1939-1980)” (1993)

“La poesía española en sus colecciones (1939-1975)” (1991)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>