JORNADA DE POTENCIACIÓ DE LA LITERATURA CATALANA AL CAMPUS DE LA URV DE TORTOSA

 

Dimecres 11 d’abril els alumnes de la matèria de modalitat de Literatura Catalana van podert gaudir d’una jornada literària al campus de la URV a Tortosa. Van estar unes Jornades Literàries que van aplegar més de 100 alumnes d’arreu de les Terres de l’Ebre. Van presidir l’acte la directora general dels Serveis Territorials a Tortosa, Manolita Cid, Carme Oriol Carazo, cap del departament de llengua catalana i literatura de la URV de Tarragona, i Josep Bargalló, coordinador de l’ICE de la URV.

El professor Magí Sunyer de la URV, especialista en literatura del segle XIX, va realitzar una conferència breu sobre Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991), novel·lista, autora de teatre i assagista i una de les escriptores catalanes més polifacètiques. El professor Sunyer va recalcar la vigència de l’obra de l’autora sobretot amb tot allò relacionat amb el feminisme.

Montserrat Corretger, professora agregada de literatura de la URV, ens va parlar del valor de la poesia de Joan Vinyoli. Va assegurar que tota la poesia es basava en una simbologia concreta  i la poesia pot acostar-nos a la coneixença del món que ens envolta  de la mateixa manera que ho fan altres matèries com ara la filosofia.

Tot seguit i després d’un descans amb aperitiu, vam poder desplaçar-nos a la biblioteca Marcel·lí Domingo. La catedral, el carrer de la Rosa i la plaça de la Cinta van estar alguns dels llocs que vam visitar arran de la ruta literària dedicada al poeta tortosí guanyador del premi Carles Riba, Gerard Vergés. Xell Aixart va estar l’encarregada d’explicar-nos de manera entusiasta i rigorosa la figura d’aquest poeta. D’altra banda, Josep Bargalló ens va parlar del hipertextos i dels hipervincles com a recursos que van vinculant  les obres artístiques.

L’actriu Carme Samsa acompanyada del so d’un acordió va estar l’encarregada de tancar l’acte amb una recitació teatralitzada d’alguns dels textos més emblemàtics de  Maria Aurèlia Capmany.

Finalment, vam poder visitar el projecte fotopoètic Delta dels autors rapitencs Llorens Marín i Carme Cruelles que es troba al primer pis de la universitat de Tortosa. Un total d’onze plafons de diverses mides amb fotografies inèdites del Delta acompanyades dels haikus de l’obra poètica guanyadora del 50è Premi de Poesia Joan Teixidor d’Olot del 2016 publicat per l’editorial Viena.

Alguns llibres i poemes citats durant la jornada van ser els següents: Feliçment soc una dona de Maria Aurèlia Capmany, Vent d’Aram de Joan Vinyoli, “Parlo d’un riu mític i remorós”, “Maig d’amor” i L’ombra rogenca de la lloba de Gerard Vergés.

“Parlo d’un riu mític i remorós” de Gerard Vergés cantada per Riu en so:

https://www.youtube.com/watch?v=j-_3sYUh0ys

“Maig d’amor” de Gerard Vergés:

https://www.youtube.com/watch?v=1-JtT6zv1Zk

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>