JOKIN MOYA I ELS 100 OFICIS DESAPAREGUTS

Pol Sánchez Lucas

El passat dimarts dia 6 d´octubre ens va visitar Jokin Moya, il·lustrador i escriptor d’Amposta. Actualment, treballa a l´ajuntament d´Amposta i ha escrit, entre altres, el llibre  Els 100 oficis desapareguts  de les Terres de l´Ebre. Ens va felicitar pels reportatges que vam fer dels nostres iaios i iaies i el vam convidar per tal que ens expliqués curiositats sobre uns quants oficis desapareguts.

Principalment, ens va parlar d’un ofici curiós com el del cacauer; el cacauer era la persona que recollia cartró, roba bruta, etc i ho intercanviava per cacaus. Gràcies a Jokin vaig saber per què la meua iaia de vegades em pregunta: “I això quants cacaus val?” O també: “Et passes la vida gastant cacaus…” Un ofici del qual em va agradar saber més coses va ser el de dida que era la dona que allletava molts de xiquets i xiquetes… I, com que el meu pare és pagès, em va fer gràcia que també parlés dels birbadors (arrencaven les males herbes dels arrossars). De fet, aquest ofici no s´ha perdut del tot perquè el meu iaio es planta, birba i recull el seu propi arròs a mà. Del contrari que el meu pare ho fa tot amb màquines gràcies a la tecnologia d´avui en dia.

Finalment volem donar-li les gràcies a Jokin per ensenyar-nos uns quants oficis antics (sereno, agutzil, farer, planyidera, capadora, curander, cap de colla, enversador, llaüter, matuter, camàlic…) que no sabíem i ens agradaria que tornés a vindre a fer-nos més xarrades relacionades amb la història del nostre territori.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>