Museu de les Matemàtiques RBIV

“Brainstorming” al Departament de Matemàtiques de l’INS Ramon Berenguer IV…

– I si posem 60 alumnes de 6è de primària i 30 alumnes de 4t d’ESO, de grups heterogenis, junts a fer Mates?

– Què pot sortir malament?

– Apaaa, estàs boig?!

La resposta l’hem tingut quan els grups de 6è de les escoles Joan Ardèvol, Marinada i La Bòbila han estat protagonistes del III Museu de les Mates RBIV, organitzat pels nostres propis alumnes!

Durant una setmana sencera els estudiants de 4t d’ESO s’han estat preparant per tal convertir-se en monitors d’aquesta iniciativa: han triat les activitats que han considerat més interessants, han fet propostes, s’han documentat, i han fet de conills d’índies dels seus companys…

I el dia D, amb un comportament exemplar tant dels alumnes acollits com dels amfitrions, els més petits s’han submergit en l’apassionant món de les Matemàtiques, i han après jugant, i s’han sorprès, i han gaudit tots, sense excepció. I encara més, s’han quedat amb ganes de continuar aprenent… Hem remogut el seu instint curiós!

I poca broma, que entre estand i estand, han conegut la màquina de Galton, les torres de Hanoy, la banda de Möbius, l’habitació d’Ames, han construït les cúpules de Leonardo da Vinci, han fet Matemàgia o han jugat amb laberints matemàtics amb bucles sense sortida. Però també han reconegut, d’una altra manera, coses que ja sabien una mica: el trencaclosques de la descomposició factorial, el desplegament dels cossos geomètrics, el teorema de Pitàgores líquid, fins i tot nocions d’àlgebra a partir de petits cubs.

I, en sortir, tot discutint sobre les il·lusions òptiques i paradoxes matemàtiques, han fet pinya per a construir entre tots, una cúpula gegant que havien estat experimentant prèviament al museu en petita escala.

Ja és el tercer curs que ho fem, i cada any en sortim meravellats! Els nostres alumnes no s’ho volen perdre, aprenen un munt i, pels comentaris dels nens de les escoles, ells també voldrien gaudir del plaer d’experimentar aquestes Matemàtiques més sovint!

Xavi Vives

Cap de Departament de Matemàtiques

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>