Convalidacions i exempcions

Convalidacions i exempcions a ESO i batxillerat

La sol·licitud per poder convalidar s’ha de presentar abans que acabi el primer trimestre del curs.

Música

Dansa

Pràctica intensiva d’esport

Convalidació de matèries de batxillerat per als alumnes que han superat un cicle formatiu de grau mitjà o un cicle formatiu de grau superior


Convalidacions i exempcions a cicles formatius

  • Per a obtenir-les cal estar matriculat en un cicle formatiu i haver cursat estudis previs oficials a partir dels quals s’obtingui el títol de Tècnic o Tècnic superior de formació professional o estudis superiors universitaris. No es consideren equivalents els estudis de FP1 o FP2 ja extingits.
  • Cal fer una sol·licitud de convalidació, i adjuntar un certificat de qualificacions oficial on constin les matèries, nombre d’hores i qualificacions obtingudes (si es presenta un cicle LOE és imprescindible aportar el detall de les unitats formatives aprovades). Tingueu en compte que els butlletins de notes o informes d’avaluació no són vàlids.
  • Les convalidacions entre estudis universitaris i de formació professional es podran sol·licitar quan aquests últims pertanyin a l’espai eur​opeu de l’educació superior. A més, el nombre de mòduls professionals dels cicles de grau superior convalidats no podrà superar el 60% de la totalitat de crèdits ECTS que estableix el Reial decret pel qual s’estableix el títol de tècnic o tècnica superior i es fixen els aspectes bàsics del currículum, sempre que s’aportin ensenyaments universitaris que estiguin relacionats amb el camp de coneixement i hi hagi similitud entre les competències, coneixements i resultats d’aprenentatge.
  • Els mòduls professionals i les matèries d’estudis universitaris oficials que hagin estat prèviament convalidats, reconeguts o superats per compensació, no podran ser aportats per sol·licitar la convalidació d’altres mòduls professionals.

Els tutors de grup informaran sobre el  procediment.

Tipus de convalidacions

Convalidacions directes

  • Son les que es poden obtenir per haver cursat anteriorment altres estudis de formació professional.Les resol el centre directament perque són les que estan establertes en els decrets dels currículums i normativa de convalidacions.
  • En general, es poden convalidar mòduls professionals i unitats formatives a partir de la normativa publicada (Reial decret 1085/2020).
    • La persona que tingui superat un mòdul professional de Formació i Orientació Laboral (LOE), tindrà convalidat el mòdul professional en qualsevol altre cicle formatiu de l’àmbit de la LOE.
    • La persona que tingui superat un mòdul professional d’Empresa i Iniciativa Emprenedora (LOE), tindrà convalidat el mòdul professional en qualsevol altre cicle formatiu de l’àmbit de la LOE.
    • La superació del crèdit FOL d’un títol LOGSE del mateix o diferent nivell convalida la unitat formativa “UF1. Incorporació al treball” del mòdul professional de Formació i Orientació Laboral d’un títol LOE.
    • La “UF2. Prevenció de riscos” als alumnes que justifiquin tenir un certificat de formació en Prevenció de Riscos Laborals, que habilita per desenvolupar les funcions de nivell bàsic, amb els requisits següents:
      • Denominació i segell de l’entitat certificadora, i signatura de la persona responsable.
      • Nom i cognoms de la persona que ha cursat la formació.
      • Denominació i durada del curs.
      • ​​Localitat i data d’expedició del certificat.
      • Text en què s’indica: “capacita per al desenvolupament de funcions de nivell bàsic d’acord amb el Reial decret 39/1997​ (segons el contingut de l’annex IV A o IV B)”.
  • Convalidacions a partir del programa “Qualifica’t”  o del reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits mitjançant l’experiència laboral o en activitats socials.
    • Les persones que han obtingut l’Acreditació de competències professionals o la Validació d’unitats de competència per experiència laboral, podran convalidar els mòduls dels cicles formatius que constin en el seu certificat d’acreditació o validació.
  • Convalidacions de mòduls professionals pel fet de tenir unitats de competència acreditades.
    • La unitat de competència és l’element de transferència i reconeixement entre les diferents formacions de la formació professional.En els reials decrets i en els decrets o ordres de currículum hi ha establerta la relació de les unitats de competència amb els mòduls professionals ​de cadascun dels títols. Demaneu més informació sobre la documentació que cal aportar.
  • Convalidacions de les unitats formatives en llengua estrangera
    • El mòdul professional d’Anglès o Llengua Estrangera, sempre que es tracti de la mateixa llengua, és objecte de convalidació amb mòduls professionals o certificacions acadèmiques oficials de nivell avançat B2, per a cicles formatius de grau superior, de nivell intermedi B1 o superior, per a cicles formatius de grau mitjà, i titulacions universitàries oficials en Filologia o Traducció i Interpretació, de la mateixa especialitat que la llengua estrangera que es desitja convalidar.

Convalidacions singulars

  • Son les convalidacions a partir d’estudis de formació professional finalitzats o parcialment superats que no estan previstes en els decrets que estableixen els currículums i normativa de convalidacions, i les convalidacions a partir d’estudis universitaris.
  • És la Direcció General de Formació Professional​ (​DGFP) qui resol la convalidació en un termini de temps variable.
  • Es consideraran també convalidacions singulars les que afectin altres cicles formatius, excepte en els mòduls de FOL, EIE, RET, RAT i “Administració i gestió i comercialització de la petita empresa”, on s’aplicaran les convalidacions establertes en l’Ordre ENS/58/2003 per a aquests mòduls.

Mentre no es resol la convalidació, l’alumne/a ha d’assistir a les classes presencials dels mòduls i/o unitats formatives on s’hagi matriculat.


Exempcions

Els tutors de grup informaran sobre el  procediment.