La professora Ana Ruano presenta el seu llibre de poemes, La memoria inclemente

Divendres passat vam tenir el plaer d’escoltar de la seva pròpia veu les dolces paraules d’Ana Ruano. La nostra companya ens va convidar a llegir el seu primer – i esperem que en vinguin més- poemari. Ho va fer a la llibreria Abacus, on va presentar La memoria inclemente, de Ediciones En Huida.

Aquest és un recull de tendres i nostàlgics, però profunds i bells poemes d’una nena que vivia amb delit les estades al seu poble natal, ja que li donaven la força i els records suficients per passar l’hivern a la ciutat. No són, però, innocents ni banals, sinó que tenen la saviesa dels homes del camp, omplen les pàgines la cabesá, la yunta, la saranda i el harnero; són poemes que dibuixen l’ànima d’Ana Mari quan descansa en el quicio, truca a l’aldaba o traspassa el dintel de les portes; som al davant d’una dona que pespunta les penes i zurce les ferides i es mostra -valenta- sola i insegura i enyorada de les figures que l’han abandonada.

Si teniu la sort de llegir-lo, oireu les veus del temps i la música dels rierols… perquè són poemes gairebé musicals, rics en lèxic i enumeracions, pròdigs amb les antítesis i les comparacions. Poemes que aconsegueixen transportar-nos ànima enllà.

Milers de gràcies, Ana, quin plaer llegir-te, quin gran regal!

Rosa Borràs