Memòria històrica curs 2020-2021

Durant aquest curs els alumnes de 4t d’ESO han treballat el Projecte de Memòria Històrica des de les matèries de Socials, Llengües i Anglès. El segon trimestre els alumnes van triar un avi, àvia, besavi o besàvia i van investigar la seva biografia i el seu context històric. Amb aquesta informació, a més de preparar unes exposicions orals, van escriure uns relats curts inspirats en la vida d’aquestes persones. Hem recollit tots aquests relats en un llibre digital que podeu llegir i descarregar en aquest enllaç:

https://heyzine.com/flip-book/7c2c45a80b.html#page/1

El tercer trimestre vam ampliar la recerca i els alumnes a partir d’un scape room van poder investigar un fet de la història local. Van descobrir la història del Ciudad de Barcelona, un vaixell que transportava brigadistes internacionals que va ser atacat per un submarí franquista quan passava davant de Lloret i enfonsat poca estona després davant de Malgrat.

Els alumnes també van poder conèixer en Rob MacDonald, un escultor anglès que està construint un monument per recordar aquests brigadistes i van elaborar uns podcasts en castellà i anglès explicant la vida d’aquests homes. En aquest enllaç en podeu escoltar un:

Alguns alumnes voluntaris de 4t d’ESO, amb altres alumnes de l’institut Ramon Turró de Malgrat, a més, van participar en l’elaboració d’un video d’homenatge als brigadistes, que es va emetre en un festival online que commemorava el 84è aniversari de l’enfonsament. Aquest video es projectarà fins el mes d’octubre a una exposició a l’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar. El podeu veure en aquest enllaç:

 

Com a punt i final del projecte de Memòria històrica, l’alumnat de Projecte Edèn va treballar durant la darrera part del tercer trimestre en la creació d’un mural de fusta titulat: “Memòria i exili”. Des de les matèries de Socials i Àmbit lingüístic van seleccionar autors, obres, portades de diaris, mapes i obres d’arts relacionades amb l’exili i la Guerra Civil Espanyola. A la matèria de Visual i Plàstica van fer servir una tècnica mixta per crear un collage de fotografies i diaris envellits amb diferents tècniques. També es van afegir al mural imatges del Guernica de Picasso que van fer els i les alumnes de 1r d’ESO.  Finalment, es van resseguir les lletres omplint la part exterior amb pintura a l’aigua vermella, deixant transparentar la part del fons.

Aquest mural estarà exposat a l’entrada de l’institut i ens farà memòria d’aquesta etapa de guerra i exili per no caure en l’oblit

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>