La verema

Hola, som de la classe de 4t i 5è i vam anar a veure la verema el dia 21 de setembre del 2020. El Gerard, que és el pagès que recull el raïm i fa el vi, ens va explicar com treballaven a les vinyes. Les vinyes estan al costat del poble.Vam esmorzar a l’antiga carretera, al costat d’uns plataners. Vam sortir del centre cívic i vam anar baixant fins a la carretera i vam sortir de la Juncosa del Montmell fins que vam arribar a les vinyes del Gerard. 

Al acabar ens vam donar compte que hi vam estar 3 hores.

 

Quan vam arribar a la vinya vam veure als treballadors treballar al cep, agafant el raïm i el Gerard ens va dir que collien el raïm a mà; amb les tisores de podar, però que també es pot collir amb la màquina de vermar. Quan agafen el raïm amb la màquina només agafen el gra de raïm

Quan agafen el raïm el posen en una capsa i el Gerard se l’emporta amb una furgoneta al seu celler al Vendrell.

La verema és el procés de recollida del raïm. 

Hi ha una màquina per recollir el raïm. Ells ho fan amb unes tisores per tallar la branca, agafar el raïm i posar-ho en caixes. 

En un altre parada, un tractor agafa el raïm que ha collit i el porta a la cooperativa.

El treballadors cullen raïm blanc que es diu Malvasia i raïm negre que es diu somoi.

Per lligar el cep fan servir uns pals de castanyer. 

El mildiu és una malaltia del raïm.

El most és un suc que es fa aixafant el raïm. Un dia va anar a la verema i un noi que es diu Gerard ens va servir una copa de most a cada un dels nens que hi havia a la classe, ens vam seure sota una alzina i vam veure el most.

Amb el raïm negre es fa el vi.

El gust del most vermell es relaciona amb la maduixa i el gust del most blanc es relaciona amb la pinya. 

El Gerard ens va dir que agafava el raïm de la vinya, ho posava en un cabàs, ho aixafava molt fort, després el suc que surt ho deixen bullir fins que es posa a 80º i després ho embotellen.

El Gerard ens va ensenyar que al costat d’un marge hi havia un pou i un safareig on feien abans els líquids per què la planta no tingués malalties”. O sigui que a moltes vinyes hi ha un pou amb un safareig.

La pedra seca és com es feien abans les cases i els pous que eren moltes pedres. 

Pel camí anàvem veient arbres com l’ametller, l’olivera, l’alzina i el garrofer. Totes tenen els seus fruits: l’ametlla, l’oliva, l’aglà i la garrofa.

Pel camí vam veure insectes com saltamartí (llagosta), aranyes i mantis (pregadéus),chinche, ocells i marques de porc senglar.

La vinya està envoltada de muntanyes. Els pagesos del penedès utilitzen la pedra seca per construir estables, barraques i marges.

Hem après moltes coses noves durant aquesta sortida i moltes altres que voldríem investigar.

Most – Vi

Pedra seca

Les malalties del raïm

Des de la vinya es veu la cantera de la Juncosa i també ens agradaria molt coneixe-la i saber que hi fan.

Els alumnes de 4t i 5è

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>