Cantània 2018

Benvolgudes i benvolguts,

avui els infants de 6è, la classe del ball de gitanes, han participat a la Cantània 2018 que s’ha fet al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell. Una cantata que hem fet amb les escoles Joan Perucho, Marta Mata, Àngel Guimerà i Ull de vent de la nostra comarca. La Cantània és un acte que és la culminaciói de mesos de preparació  a les classes de música, un moment únic on 300 alumnes junten les seves veus de forma coordinada i màgica. Un gran treball dels alumnes i els mestres de música de les escoles,  la Gemma en lan ostra escola enguany.

Aquest any amb la Cantata Partícules assistim a l’origen i evolució de l’Univers. Ara fa uns tretze mil vuit cents milions d’anys hi va haver una gran explosió: un magma ben espès que de cop s’espandeix. És l’origen del món; tot és calent i roent. Una mena de sopa caòtica i incandescent…

Els científics afirmen que fa aproximadament tretze mil milions d’anys, una gran explosió va originar el nostre Univers. En els primers instants de la seva existència, es varen crear les quatre dimensions que ara anomenem “espaitemps”: tres d’espai i una de temps. Quatre forces també es van separar ja en el primer segon de vida: la força electromagnètica, les dues forces nuclears -forta i dèbil- i la força gravitacional. També des d’aquests primers instants, apareixen les partícules: protons, electrons, neutrons. En aquests inicis, tot té la forma d’una mena de sopa caòtica i incandescent. Després, l’Univers progressa i la temperatura, extremadament calenta, es va refredant de mica en mica.

Aquest refredament provoca que les partícules comencin a agrupar-se entre elles. I és així com començaran a aparèixer els àtoms: combinacions de nuclis de neutrons i protons amb electrons donant-hi voltes. I l’Univers es refredarà encara més i els àtoms es combinaran entre ells conformant molècules. I les molècules s’ajuntaran entre elles, etcètera. Es crea, d’aquesta manera, el que anomenem “matèria”. L’Univers continuarà avançant en la dimensió temporal i es refredarà cada cop més, i apareixeran tota mena de combinacions de partícules que conformaran galàxies, nebuloses, estrelles, planetes…

En un d’ells, anomentat Terra, milers de milions d’anys més tard, aquestes combinacions de partícules i d’elements produiran aigua i altres components que faran sorgir la vida. I la vida crearà éssers amb capacitat d’observar i de recrear tota aquesta història: la música de l’Univers.

Les escoles treballen una obra durant tot l’any, amb 3 sessions de formació obligatòries per als professors. Finalment la interpretaran a l’escenari.

El projecte d’aquest any té text de Sergi Belbel i música de Lluís Vidal. La direcció musical va càrrec de Josep Prats, Elisenda Carrasco, Oriol Castanyer i Montse Meneses i la direcció escènica està a mans d’Ignasi Tomàs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>