La Trobada en confinament

Bon dia a tothom!

Avui és Dilluns de Pasqua, el dia de la Trobada que diem a Montferrer i voltants.

Ja fa vuit anys que la colla de cinquè i sisè de l’escola van iniciar el projecte l’Escola Adopta un Monument, amb el qual vam adoptar l’església de la Trobada, pel seu interés històric i social i per ajudar-nos a entendre millor la història i costums del nostre poble.

El primer any vam conéixer més a fons el monument, el Pep Farràs i el Carles Gascón, ens hi van ajudar moltíssim i a poc a poc vam donar resposta als interrogants que inicialment se’ns havien plantejat, però per cadascun que tancàvem, se’ns n’obrien dos o tres.

A mesura que avançàvem amb l’estudi, ens vam adonar que era imprescindible anar a parlar amb la gent gran del poble perquè ens expliquessin més coses sobre la Trobada, i així ho vam fer, i ens en van explicar un munt! però gairebé tothom ens deia amb veu trista que era una llàstima que s’hagués perdut la festa de l’aplec.

Així va ser com els nens i nenes van decidir recuperar aquesta festa i, juntament amb les veïnes del poble, que ràpidament es van sumar a la iniciativa, vam començar a preparar-ho tot.

El primer any que es va recuperar l’aplec va ser un èxit i tothom va estar content de poder celebrar aquest dia com molt/es el recordaven. Fins i tot vam recuperar les famoses i típiques pilotetes gràcies a la Maria Dolors de Cal Damià, que en conservava una de quan era petita. I amb la seva ajuda, i la de la Roser i el Paco, vam fabricar-ne unes que s’hi assemblaven força.

Des de llavors que cada any els infants estiren una mica més el fil, investigant i creant coneixement: retrobant els estendards, el gran i el petit; analitzant la talla de la Mare de Déu amb el restaurador Pep Palet del Centre de Restauració de Catalunya; gravant un documental; fent visites guiades…

Enguany just havíem començat el projecte quan aquesta aturada ens va confinar a les nostres cases una mica de cop i volta. Tot i així, els nens i nenes han gravat part de les explicacions que tenien mig preparades perquè puguem gaudir d’una visita virtual. Ja veureu que potser hi ha alguna errada o l’edició és una mica precipitada tot i així, esperem que us agradi i que en gaudiu!

També us deixem un enllaç a l’antic bloc de l’escola per si us ve de gust xafardejar algunes de les coses que hem fet durant tots aquests anys respecte aquest projecte i donar visibilitat així a tots els nens i nenes que amb la seva energia, il·lusió i entusiasme cada any han fet que seguís endavant.

I per últim, volem agrair l’esforç de tots aquells professionals externs que ens van acompanyar i ajudar a impulsar-lo: Clara Arbués, Subdelegada de Patrimoni Cultural del Bisbat d’Urgell, Toni Bardavío, mestre especialista en la didàctica del patrimoni i les ciències social, Pep Farràs, arqueòleg de les excavacions fetes a l’església, Maria Feliu, didàcta i investigadora a la Universitat de Barcelona, i Carles Gascón, tècnic de patrimoni cultural al Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Visita virtual a la Trobada 2020

Bloc de l’escola amb entrades anteriors

https://blocs.xtec.cat/escolaelsagols/category/lescola-adopta-un-monument/

12 comentaris

  1. LAURA GUILLEM PLANAVILA

    Uauuu!!! quanta història sota l’església de la Trobada, el Sergi i el Marc els hi ha agradat molt i a mit també!!! Gràcies!

  2. Carles Gascón Chopo

    Enhorabona als nens i nenes i a l’equip docent de l’Escola Rosa Campà de Montferrer. Esteu fent molt bona feina. Molts ànims i endavant!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>