ET TOCA A TU

3, 2, 1…ACCIÓ!

Els nens i nenes de 3r i 4t en el laboratori artístic de teatre hem treballat els anuncis. Hem après com vocalitzar, com demostrar diferents emocions, què és un eslògan i hem analitzat diferents anuncis. El treball final ha estat gravar un anunci fent publicitat del nostre concert a l’Auditori.

Aquests nens i nenes tenen molt futur com a publicistes. Què en penseu vosaltres?

ELS TRÍPTICS DEL GALL DE FOC

Aquesta setmana, al laboratori artístic del tríptic, els diferents grups de 3r i 4t hem acabat d’enllestir els tríptics de promoció dels concerts del Gall de Foc.

Hem treballat a partir de grups heterogenis i hem inclòs la informació més rellevant dels concerts i el projecte ‘Et toca a tu’. Així doncs, hem dissenyat portades ben colorides i originals, hem fet una descripció resumida de l’espectacle, hem creat eslògans cridaners i visuals i, finalment, hem citat la localització i preu dels concerts.

       

Aquests són uns exemples dels resultats finals:

CAMPANYA PUBLICITÀRIA AL PEPA!

Aquesta setmana hem estat fent una darrera campanya informativa per fer difusió del nostre concert. Als laboratoris artístics hem fet molta feina aquest trimestre!!

A la megafonia estan sonant les falques radiofòniques del lab de Ràdio Pepa, hem penjat uns cartells ben acolorits, s’estan projectant uns anuncis ben divertits a la tele del vestíbul enregistrats al lab de teatre i hem regalat a les nostres famílies un tríptic amb tota la informació per als concerts.

Tota una campanya de màrqueting ben professional per fer-ne una bona difusió i perquè ningú no es perdi la nostra gran actuació!!

EL MESTRE ONO ENS VISITA!

El dijous 21 de març a una setmana de l’estrena, ens ha visitat el Mestre Kazushi Ono, director titular de l’OBC.
Ha vingut a conèixer la nostra escola i a tots els qui participarem en el concert! Ha conegut la nostra bèstia, que ja tenim enllestida a l’aula de Plàstica, i ha quedat bocabadat!
Ha passat també per les classes i li hem explicat com hem confeccionat cartells i espots publicitaris, cunyes radiofòniques i fins i tot li hem regalat una còpia de la nostra llegenda del Gall de foc!
Ens hem pogut fer una gran foto al pati i hem anat plegats al Casal Cívic Delta de St Cosme per fer un assaig tots junts, músics i cor. Ha estat el primer assaig conjunt i el Mestre ens ha felicitat per la bona feina feta!!

JA LES TENIM!

Un cop hem rebut les samarretes, ens hem posat a endreçar-les tots plegats. Quins nervis! Ja tenim ganes d’estrenar-les al concert!

Els colors de les samarretes representen els quatre colors del Gall de foc: verdroigblaugroc! Cadascun d’ells té assignat un instrument, quedant així: els violinistes es vestiran del color blau, els contrabaixistes lluiran el vermell, els ukelelistes ressaltaran el groc  i els cantaires el verd.

Ja les tenim a punt per a la gran actuació! Comptem amb tu!

RÀDIO PEPA COLOMER!

Els nens i nenes de tercer i quart estem realitzant un laboratori de ràdio, on fem falques tot convidant a la gent a assitir al gran espectacle del Gall de foc a l’Auditori de Barcelona.

Ens estem convertint en autèntics locutors de ràdio. És una gran experiència on gaudim de tot el que fem.

Si voleu escoltar alguns exemples, feu click aquí:

 

VOLEU SABER COM HEM CONTRUÏT LA BÈSTIA GALL DE FOC?

Per procedir a la construcció del Gall de Foc s’ha comptat amb un equip impulsor constituït per Nieves Delgado i Julieta Romero, mares de l’escola, i l’artista Edith Lasierra, de la cooperativa COOPGROS del Prat de Llobregat, experta en imatgeria festiva i dissenyadora de projectes escolars.

Abans d’iniciar el procés es va crear una estructura 3D per tenir-la com a maqueta de l’esquelet. Els nens guanyadors dels dissenys van confeccionar també un prototip en miniatura amb ajuda de paper d’alumini i pasta de modelatge.

3

Així s’han fet el prototip i l’esquelet!

Un cop fet a escala es va procedir a la construcció definitiva del Gall de Foc.

La construcció, a l’igual que totes les fases del projecte, s’ha fet també de forma participativa. Ha estat un procés llarg, tot plegat uns set mesos, i hem vetllat perquè es respecti al màxim el disseny original.

S’ha construït amb una estructura que el faci portable, per la qual cosa s’han afegit rodes per facilitar el seu moviment i poder-lo fer ballar a les festes i cercaviles del poble.

També hem volgut que sigui perdurable i resistent, per això hem utilitzat materials com el cartró-pedra i la cua de conill com a base del cos.

No podíem tampoc deixar de pensar en potenciar la creativitat tot fent un ús responsable de materials, per tant, hem aprofitat lones reciclades, tubs, recipients, xarxes i robes per als complements, que s’han reconvertit en elements de disseny personalitzat, com ara les plomes, les ales, la cua o els auriculars.

Gràcies a l’alumnat, al professorat i a les famílies voluntàries, amb les quals el nostre Gall de Foc ha anat cobrant forma i vida dia rere dia!

5

L’alumnat de 3r van fer una entrevista a la tallerista Edith Lasierra que podeu veure i escoltar als següents codis QR:

4

Podeu trobar més fotos del procés de construcció aquí

ELS PASSOS QUE HEM SEGUIT PER AL DISSENY DE LA BÈSTIA GALL DE FOC

L’alumnat des de P3 fins a 6è de Primària ha estat fonamental per a l’elaboració dels dissenys i ha estat el clar protagonista del projecte. S’ha garantit la seva participació i s’han tingut present totes les seves aportacions.

Què diuen els més menuts:

  • Que tingui plomes
  • Que tingui cua
  • Que sigui de molts colors
  • Que tingui ales
  • Que sigui GRAN amb cua i cresta de color verd, blau i groc.

VOTACIONS

Un cop els nens i nenes van elaborar tots els seus dissenys, es va obrir un procés de votació participativa a tota la comunitat educativa.

Després de fer una primera tria escollint un disseny a cada grup-classe, tots els grups de l’escola van procedir a la votació de seu preferit. El professorat, les famílies i la resta de la comunitat també van poder dir la seva, ja que es va obrir una votació on-line. No va ser gens fàcil perquè tots els dissenys estaven d’allò més elaborats!

CAP 2

Els resultats van ser molt ajustats entre
el “Gallo Claudio” i el “Gall Colomer”

Després de fer l’escrutini de vots, es va valorar que el disseny guanyador fos la suma dels dos finalistes, el Gall Colomer i el Gallo Claudio:

Captura

PER QUÈ ÉS TAN IMPORTANT AQUEST PROJECTE?

L’Escola Pepa Colomer, des de la seva creació el curs 2014-15, implementa un projecte artístic amb l’objectiu d’oferir una educació integral als seus infants. Aquest projecte fa que l’alumnat pugui experimentar i despertar la seva capacitat creativa a partir dels diferents llenguatges: musical, corporal, plàstic, visual i escènic.

La nostra orquestra ENTRECORDES de Cicle Mitjà participa enguany en una sèrie de concerts a L’Auditori de Barcelona al costat de l’OBC, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i  Nacional de Catalunya, en el marc del projecte d’Apropa Cultura ET TOCA A TU. Aquesta serà una experiència inolvidable per al nostre alumnat, que de ben segur recordaran tota la vida!

L’obra “Gall de Foc”, de la compositora Mariona Vila, s’estrenarà els dies 29, 30 i 31 de març de 2019 i està inspirada en els ritmes i melodies del nostre repertori i també en l’obra L’Ocell de foc d’I. Stravinski, la qual s’interpretarà en el repertori dels concerts d’aquest cap de setmana.

El Gall de foc ha estat la metàfora que hem fet servir aquest any per simbolitzar el procés de transformació que ha sofert l’escola Pepa Colomer al llarg d’aquests cinc anys de vida, en els quals s’ha passat d’una estigmatització a un reconeixement que posa en valor la feina feta. “TranformART, la màgia de transformar” ha estat l’eix transversal a partir del qual s’ha generat un projecte transdisciplinari basat en la força del canvi a través de l’Art i la Cultura.

La transformació ha començat en el fet que aquesta peça d’imatgeria festiva no és una bèstia de foc, sinó que ha sabut transformar la seva ira renaixent de les cendres i transformant la tristesa en consol, la ràbia en alegria i la por en emoció. Per això, enlloc de foc llençarà somriures, i qui sap si potser també confetti de colors!

Reforcem la identitat del centre en el nostre territori

El muntatge i estrena d’aquesta obra, dedicada especialment a la nostra escola, ens ha ofert una oportunitat excepcional per crear el nostre bestiari aprofitant la simbologia del gall, tan característica de la ciutat del Prat de Llobregat, ja que el gall Potablava és una raça autòctona molt especial que s’ha convertit en tot un símbol identitari per a la població pratenca.

Aquest projecte ens ha ajudat també a enfortir vincles i crear sinèrgies entre els membres de la comunitat educativa (alumnat, famílies, voluntariat, professorat, artistes, equipaments cívics, entitats de cultura popular…), que han estat implicats en la seva creació i elaboració o han fet servir el gall com a motor d’inspiració per a les seves propostes educatives.

El projecte IntersECCions de l’Ajuntament del Prat, el programa MUS-E de la Fundació Yehudi Menuhin i el projecte de Laboratoris artístics de l’escola Pepa Colomer han estat alguns dels projectes on el Gall de foc ha estat la idea força que ens ha unit i ens ha ajudat a desenvolupar múltiples activitats, com ara crear una coreografia, escriure cooperativament la seva llegenda, imaginar el seu hàbitat fantàstic a l’espai de llum, construir un foc simbòlic i parlar de rituals col·lectius,  treballar a partir dels seus colors o descobrir les emocions que transmet la seva música.

EL BALL DEL GALL DE FOC

El treball q es realitza a les sessions MUS-E fa servir l’Art com a eina per a la inclusió social.

En la meva funció d’artista treballo amb la dansa i aquesta vegada, gràcies a l’Escola Pepa Colomer, sempre amb projectes vinculats a l’Art, serà la primera vegada que la dansa tindrà un espai a l’Et toca a tu.

He creat una coreografia inspirant-me en la composició musical de Mariona Vila i el món imaginari del Gall de foc, tenint en compte sobretot els cossos i ments dels nens i nenes de 3r.

És important per a tots aquests petits que considerin i posin en valor l’oportunitat que se’ls ofereix i alhora el compromís que comporta el poder actuar a L’Auditori.
Cada dia que passa i que s’acosta el gran dia, els ulls ens brillen més!

 

 

ELS NOSTRES ASSAJOS ALS LABORATORIS ARTÍSTICS

Aquest trimestre hem engegat els laboratoris artístics a tota l’escola. Al Cicle Mitjà hi dediquem els dilluns i els divendres.
Als laboratoris ens organitzem en grups més reduïts i ens barregem nens i nenes de les quatre classes. Un dels labs és musical i és l’espai on podem assajar l’obra que cantarem, ballarem i tocarem a l’Et toca a tu. A cada grup hi ha cantaires, violinistes, contrabaixistes i ukelelistes, així que ens organitzem com una petita orquestra i ens ajudem a treballar tot allò que ens cal practicar més.

Primer practiquem en petits grups i repassem amb les partitures el que ens costa més. Estem aprenent moltíssim! Després ens ajuntem i toquem plegats. Ja comença a sonar molt bé!!!

LA CUINA DEL GALL

Havia de ser un menú de cocció lenta. Els ingrediedients: l’OBC, el cor infantil de l’escola Pepa Colomer i el grup Entrecordes format per nens i nenes de 9 anys aproximadament que a penes feia un any que tocaven l’instrument exclussivament en aquesta formació composta per violins, contrabaixos i ukeleles. L’objectiu era integrar-los en 15 minuts de música dins l’OBC dirigida per Kazushi Ono per al projecte ET TOCA A TU 2019.

Havia de ser un menú saborós i alhora apropiat per al paladar infantil. Fàcil de mastegar i de digerir. Tots els nens i nenes s’havien de sentir integrats dins l’orquestra, gaudint de la música però, també, començant a obrir les orelles a un llenguatge poc afí als seus hàbits d’escolta musical.

Doncs això: havia de ser un menú d’elaboració complexa però de fàcil digestió. Vet aquí el repte.

Des d’un primer moment la sintonia amb l’equip de l’escola va ser magnífica. Un bon inici: tots els estris en fila, relluents, esperant tocar fogons. De seguida vàrem convenir en elaborar el menú partint de les aromes de l’“Ocell de foc”, d’Igor Stravinsky, obra programada en el mateix concert que el projecte ET TOCA A TU. Stravinsky era sal i pebre, comí, canyella… Sabors nous i suggerents per a paladars verges.

Els nens i nenes van tastar i olorar l’Ocell de foc, i van establir el recorregut emocional de l’obra posant el focus en alguns dels temes característics de l’obra. Van ser ells, doncs, els qui van dissenyar els quatre plats del menú, de l’aperitiu a les postres: curiositat, ira, tristesa i renaixement. I també foren ells els qui van triar el condiment per a relligar l’àpat: un tema popular que apareix a “l’Ocell de foc” i que utilitzo més o menys emmascarat en el “Gall de foc”, especialment en els temps lents.

Jo vaig afegir al menú alguna coseta per picar: 3 interludis en els que els petits instrumentistes de l’Entrecordes havien de ser els protagonistes, el “tall”, que caldria amanir amb una subtil vinagreta lligada amb un polsim de vent, piano i percussió. I també vaig escollir un condiment exclusiu per al plat de la Ira: el tema musical identitari, molt rítmic, de l’Escola Pepa Colomer.

I…em vaig posar a cuinar.

-“Però… com és que… que ho has pogut….lligar tan…tan bé tot? – va interpel·lar una veu des del fons de l’aula el dia que vam escoltar plegats l’obra acabada. No m’imagino millor regal que aquesta reacció impulsiva d’un nen entusiasta preguntant-se pel xup-xup de la cocció.

He guisat a foc lent, amb molta cura i amor aquest menú que espero que resulti prou salat, suficientment dolç, i… amb el punt just de picant i d’acidesa….

Doncs això: un àpat de cocció lenta i fàcil digestió.

Mariona Vila

 

LA PUBLICACIÓ DE L’OBRA – FICTA 2019

gall-de-foc3-1

L’ALUMNAT DE L’ENTRECORDES DE L’ESCOLA PEPA COLOMER TOCARÀ AMB L’OBC

L’alumnat ja està preparant lobra Gall de Foc

DSC_0001

 L’Escola Pepa Colomer ha estat convidada enguany a participar del projecte Et toca a tu amb l’OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya). Aquest projecte es duu a terme a L’Auditori de Barcelona, dins del programa Apropa Cultura.

L’alumnat que participa a l’EntreCordes, projecte realitzat amb l’Escola d’Arts en Viu del Prat en el marc del Programa IntersECCions, tindrà l’oportunitat única de tocar amb els músics de l’orquestra més important del nostre país.

Et toca a tu consisteix en la creació d’un projecte artístic que culmina amb un concert participatiu programat dins la temporada oficial de l’OBC. Per aquest projecte, cada any s’encarrega a un/a compositor/a que escrigui una obra completa, adaptada a les singularitats i potencialitats dels participants.

Enguany la compositora Mariona Vila ha creat l’obra Gall de Foc a partir del coneixement dels nens i de les nenes del Pepa Colomer i de les seves idees, propostes i repertori propi. L’obra conté parts instrumentals on els infants de l’Orquestra d’EntreCordes de 4t tocaran el violí, el contrabaix i l’ukelele. L’alumnat de 3r i voluntaris de cicle superior interpretaran la part vocal. La Fundació Yehudi Menuhin, a través del projecte MUS-E, també col·labora en la preparació de la part coreogràfica de l’obra.

A més a més, els concerts participatius estan pensats perquè les famílies i la ciutadania del Prat assisteixin com a públic, permetent-los l’accés a un equipament cultural emblemàtic de la ciutat.

S’oferiran tres concerts els dies 29, 30 i 31 de març. Els pratencs i pratenques que vulguin comprar entrades a preu reduït (15€) poden fer-ho a través de l’Escola d’Arts en Viu (horari d’atenció al públic de 16 a 21h, Centre cultural Torre Balcells, plaça Pau Casals nº2).

Si voleu més informació sobre el programa complert del concert, podeu consultar aquí:

https://www.auditori.cat/ca/la-tercera-de-brahms

ESTRENEM EL NOSTRE DIARI DIGITAL!

Avui estem fent proves a veure si tot funciona… 😊

Aquest serà el nostre diari digital per explicar-vos el procés del projecte Et toca a tu. Els encarregats serem els i les periodistes de Cicle Mitjà, que estem vivim aquesta aventura i volem compartir amb vosaltres entrevistes, notícies destacades, cròniques d’esdeveniments, fotos i videos d’assajos…