ELS FLAMENCS SÓN DE COLOR ROSA PERQUÈ MENGEN GAMBES

Iniciem aquest projecte partint d’una vivència d’una alumna. La Maria passa el cap de setmana al Delta de l’Ebre. El dilluns ens explica que ha vist flamencs i que són de color rosa perquè mengen gambes.

Fem conversa, visualitzem vídeos… Van sorgint preguntes sobre el tema, investiguem, observem, fem propostes, fem hipòtesis, construïm… Descobrim que els flamencs es van tornant de color rosa perquè mengen artèmies (crustacis) i no perquè mengin gambes. Comprem ous d’artèmia, els posem dins un aquari amb aigua destilada tèbia i sal. Esperem amb il·lusió el seu naixement. Al cap de pocs dies ja han nascut. Amb un microoscopi projectat a la pantalla observem els ous i el bellugueig de les artèmies. Fem crits d’alegria!

Acabem el projecte amb la visita del Marc, estudiant de l’últim curs de biologia. Li expliquem les activitats que hem fet i tot allò que hem anat aprenent. El Marc ens respon preguntes, ens aclareix dubtes i també ens felicita.

Aquí teniu un recull d’imatges on podeu veure algunes de les activitats que s’han anat portat a terme al llarg del projecte:

  1. Busquem, en un mapa de Catalunya, on es troba el Delta de l’Ebre.
  2. Dissenyem un flamenc i el construïm.
  3. Donem menjar al flamenc i ens adonem que, de mica en mica, es va tornant de color rosa.
  4. El flamenc més rosat és el més desitjable com a company. Nosaltres ens posem “guapos” com aquest flamenc (ens maquillem, ens disfressem…), busquem parella i ballem.
  5. El Manel, mestre de música, ens explica l’origen del nom del ball flamenc. Ens diu que té aquest nom perquè les ballarines sevillanes mouen les mans com si fossin els caps dels flamencs, d’un cantó a l’altre. Fem un “tablao flamenco”.
  6.  Portem ous de diferents aus i els comparem. Fem truites i ens les mengem. Aprenem que els ous de flamenc es poden menjar, però millor no fer-ho per salvar l’espècie.
  7. Trobem el flamenc, que vam construïr entre tots, desmuntat. Pensem com podem reconstruir-lo i ho fem.
  8. Observem com són els nius de flamenc. En fem dos amb fang.
  9. Fem néixer artèmies.
  10. Visita del Marc.

Moltes gràcies al Marc, a  les famílies i a tothom qui ha col·laborat en el projecte.

Esperem que en gaudiu.

 

 

 

 

 

 


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>