GauDiari 53 Desembre 2020

D’un temps que serà el nostre…D’un temps que és el nostre…

Cronos, el Déu del Temps, segons la mitologia grega, és el temps que passa, el temps que mesurem, gestionem, organitzem. Quants cops ens hem dit o haurem sentit: “vinga de pressa”, “corre que no tenim temps”, “anem ràpid que fem tard”…, és Cronos qui ens parla. Però també haurem dit o sentit: “amb calma si vols fer-ho bé”, “fes-ho a poc a poc, amb consciència”, “viu el present”, dirigits per Kairós, que representa el moment adequat, el temps que necessiten les coses,  el temps que vivim, el present, el més real.

Podem dir que hi ha un temps exterior i un temps interior que fa que tinguem una diferent percepció del temps, per uns un mateix moment pot ser etern i per altres pot    ser efímer. I sinó preguntem-li a Einstein, que entre els seus somnis va descobrir que el temps és relatiu. Passa igual per tothom però el percebem diferent. “Tu tens el rellotge, jo tinc el temps”, diu un Tuareg, un home blau del desert del Sàhara. Per fer-nos pensar.

El temps de Covid és una vivència que ens ho ha fet plantejar, hi ha moments que la vida externa s’ha aturat i ha semblat que el temps s’aturava també. Hem tingut més temps? Hem descobert una altra mesura del temps? Ens hem preguntat si una altra manera de viure és possible? Vivint una vida més lenta el temps passa més ràpid o més lent? Hem reafirmat la necessitat de temps social? Hem après a valorar la llibertat? Què n’hem après d’aquest temps? Què n’estem aprenent? Quines coses imaginem? Què hem de fer per millorar el món? Hem perdut temps? Podem guanyar temps? Quant  durarà el temps de covid?…Com diu l’estimat i recordat Pau Donés, de Jarabe de Palo, a la seva cançó “Tiempo” “el tiempo dura lo que dura el tiempo, curioso elemento el tiempo”

A l’escola tenim clar que volem viure i prendre consciència del present perquè Passat i Futur construeixen el Present. Segons David Bueno, neurocientífic i expert en com aprenem, “la memòria i la imaginació es relacionen per construir llenguatge, aprenentatge i entendre la realitat.” Amb els nens i nenes ens donarem temps d’aprendre, de recordar, d’imaginar, de saber, de jugar, de compartir, d’estimar…temps d’aprendre sobre un Temps que ja és el nostre Temps, que serà el nostre Temps i que haurem d’aprendre a surfejar.

I ara ve el Temps de Nadal,  temps de família amb els fills, temps per tenir temps per estar, temps per gaudir del temps. Aquest Nadal regalem-nos TEMPS.  

Que el proper any sigui un MILLOR ANY i que el nostre fragment de temps que és la nostra vida sigui ple de moments feliços!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>