Jobshadowing Açores 3

En el nostre Erasmus+ a les Açores, hem tingut l’oportunitat de reunir-nos amb una de les psicòlogues i amb un mestre d’educació especial de secundària, tots dos membres de l’EMAEI (Equip Multidisciplinar de Suport (“Apoio”) a l’Educació Inclusiva). El primer que ens va sorprendre, del que ens van explicar, és la quantitat de professionals d’atenció a la diversitat que hi ha a l’escola: 2 psicòlogues, 1 MALL, 1 Terapeuta Ocupacional i 5 mestres d’EE (pràcticament 1 per cada 2 o 3 nivells). Tenen molt clar el protocol d’atenció a l’alumnat que presenta dificultats i 

Al 2018 tot l’alumnat de les escoles d’EE va ser absorvit per les escoles ordinàries, esdevenint un nou model d’escola inclusiva. Aquest alumnat, amb diversitat funcional (infants amb greus dificultats psíquiques, cognitives o físiques que dificulten l’aprenentatge), està acollit en un programa de teràpia ocupacional que té una mestra i una auxiliar per a 5 alumnes on es treballa la vida pràctica per aconseguir infants autònoms: cuina, estendre roba…  A més, fan propostes de llengua i matemàtiques de molt curta durada per adaptar-se al seu temps de concentració. Setmanalment venen els mestres especialistes d’art, educació física, música, etc. L’aula on estan  té molts elements adaptats i sensitius: puf per seure, miralls que brillen amb el sol, tisores adaptades… un espai de qualitat per a les seves necessitats.

També hem tingut l’oportunitat de parlar sobre alguns dels projectes de l’escola: 

  • Al 2016 es van iniciar en el projecte d’ECOESCOLES que es fonamenta en l’auditoria ambiental del centre i la planificació d’activitats i mesures per millorar-ne els resultats, pel que fa a aigua, mobilitat, energia, vegetació del pati… Hi ha un consell amb representació d’alumnat, professorat, PAS i representants de l’administració i del govern. 
  • També són, des del 2018, escola BLAVA i tenen com a objectiu ajudar a conservar el MAR. Fan una trobada anual d’escoles blaves on van docents i alumnes on es fa entrega de banderes de les escoles que han acomplert els seus objectius. 
  • Com a escola UNESCO s’adhereixen a algunes de les propostes de la Unió Europea sobretot en la celebració dels dies internacionals de la poesia, de la no violència, etc. 

Moltes d’aquestes propostes tenen a veure amb els ODS (Objectius Sostenibles de Desenvolupament). Dóna la sensació que aquests projecte comporten molta feina però, alhora, molta satisfacció entre el professorat.