ESTUDI DE MOVILITAT I PROPOSTES SOSTENIBLES

Com bé sabeu, aquet curs a l’escola estem treballant l’ODS 11 (Ciutats i comunitats sostenibles). Cada classe s’ha centrat en algun aspecte diferent i ha realitzat un treball al voltant d’aquest tema. Aquest objectiu té quatre eixos:

-Transport públic i privat sostenible.

-Patrimoni natural, artístic i cultural.

-Participació ciutadana.

-Espais públics segurs i inclusius.

A l’aula de Cicle Superior vam detectar una problemàtica que relacionava el transport privat i la seguretat dels vianants. Amb la inauguració de la nova porta del pati ens vam adonar de la quantitat de cotxes que s’acumulen al C/Escolar durant les entrades i les sortides de l’alumnat. Sovint hi havia algun cotxe aparcat just davant de la porta i la vorera per on havíem de sortir era molt estreta. Des de l’escola van haver d’habilitar un espai, a la mateixa rampa, per tal que les esperes no les haguéssim de fer al carrer, per qüestions de seguretat. També es va demanar a l’Ajuntament que pintessin de groc la vorera de les dues portes d’accés de l’escola. Tanmateix, seguien arribant molts cotxes a l’escola, creant problemes d’aparcament a les hores d’entrada i de sortida i això suposava un problema de seguretat per a els vianants. Llavors ens vam plantejar si podíem buscar alternatives. D’aquí va sortir la proposta que us presentem en aquest article.

Vam iniciar el nostre treball fent una enquesta a les famílies de la escola, segur que la recordeu. Hem de destacar que hem rebut un 100% de participació i, per això volem començar aquest article agraint-vos la col·laboració. A continuació us passem els resultats de l’estudi. Hi trobareu les dades referents a cada pregunta i les conclusions que hem anat treient. Al final de l’article també trobareu les mesures que proposem per posar-hi remei.

 

DADES RECOLLIDES I CONCLUSIONS.

– Han participat 37 famílies (100% de participació).

PREGUNTA 1: Com porteu els nens a l’escola?

-Caminant: 51,35%

-Vehicle: 48,64%

-Bici i altres: 0%

CONCLUSIONS: La majoria de les famílies venen caminant però quasi la meitat ho fan amb vehicle. Això ens a sorprès perquè vivim en un poble petit i ens sembla que la majoria vivim a prop.

PREGUNTA 2: Distància de casa a l’escola.

– De 10 a 200 m: 29,7%

-De 500 a 1000 m: 31,1%

-Mes de 1000: 18,9%

CONCLUSIONS: Ens adonem que quasi una cinquena part de les famílies viuen a més d’un quilòmetre de distància. Pensem que aquestes tenen justificació per agafar el cotxe, però no la resta. Si tenim en compte que venen en cotxe el 48,64% de les famílies, el 24,74% utilitza el cotxe de forma innecessària.

PREGUNTA 3: Per quin motiu utilitzeu aquesta opció de mobilitat?

-Vivim a prop: 48,6%

-Vivim lluny: 13,6%

-Marxem a treballar: 35,13%

CONCLUSIONS: Observem que les famílies que diuen viure a prop (48,6%) coincideix, mes o menys, amb les famílies que venen a peu (51,35%). En canvi hi ha mota diferencia entre les famílies diuen viure a lluny (13,5%) i les que utilitzen el cotxe (48,64%). Això ens confirma que hi ha una  tercera part de les famílies que venen en cotxe i no caldria.

PREGUNTA 4: Quan veniu en cotxe,  on aparqueu?

-Zones autoritzades: 45,9%

-On podem: 35,13%

-On volem: 0%

-No aparquem, venim a peu: 21,62%

CONCLUSIONS: Veiem que una cinquena part de les famílies no venen mai en cotxe a l’escola; la resta ho fa sovint o alguna vegada. A prop de la meitat de les famílies estaciona en zones autoritzades però un 35,13% no ho fa.

PREGUNTA 5: Penseu que hi ha d’haver més zones d’aparcament ?

-Sí, hi ha molts cotxes: 27,02%

-No, ja n’hi ha suficient: 16,21%

-No, perquè hi ha aparcament. Només cal caminar una mica: 54,05%

-Sí es molt necessari: 2,71% (una família)

CONCLUSIONS: Un 70% aproximadament de les famílies pensen que hi ha suficient aparcament pròxim a l’escola i a la majoria no els fa res caminar una mica.

PREGUNTA 6: És un  perill, l’acumulació de cotxes?

-Sí, però nomes els dies de pluja: 2,70%

-Sí, posa en perill la seguretat del vianants: 78,37%

-No, si ens organitzem: 16,21%

-No, no hi ha cap perill: 0%

CONCLUSIONS: Al voltant del 80% de les famílies pensa que es pot generar un perill per als vianants. Algunes d’elles (16,21%) creuen que es pot evitar organitzant les zones d’aparcament.

PREGUNTA 7: Mesures per garantir la seguretat del nens i nenes en les entrades i sortides de l’escola.

-Anar a bici, anar a peu o prohibir aparcar a prop de l’escola: 91,89%

-ALTRES:

-Prohibir l’accés al carrer  les hores  d’entrada i sortida: 2,70%

-Entrades i sortides per la mateixa porta: 2,70%

-Mesures per a que els vehicles a poc a poc: 2,70%

CONCLUSIONS: Quasi la totalitat de les famílies pensa que la millor opció és prohibir aparcar davant de l’escola i utilitzar altres mitjans de transport com la bicicleta o venir a peu. Tres famílies han ofert altres opcions que també hem valorat.

EN RESUM:

-HI ha una tercera part de les  famílies que utilitza el cotxe de forma innecessària.

-Hi una tercera part de les famílies que venen en cotxe i aparquen en zones no autoritzades.

-Una majoria amplia de les famílies esta d’acord en que hi ha suficient aparcament pròxima l’escola.

-La gran majoria de les famílies esta d’acord en que l’accés de vehicles a les entrades i sortides de l’escola genera un perill per a les vianants.

-Pràcticament totes les famílies creuen que la mesura més raonable es prohibir  aparcar davant de l’escola i que es vingui a peu, en la mesura del possible.

ACTUEM!

Després de veure els resultats d’aquest estudi pensem que hem d’actuar per millorar la mobilitat  i la seguretat  dels nens i nenes de l’escola, tal com diu l’ODS 11. Per tant, redactem una sèrie de propostes. Algunes d’elles s’han de dur a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament, per la qual cosa decidim demanar una cita amb l’Alcalde, la Regidora de Cultura i el Regidor d’Urbanisme, que ens van rebre, molt amablement, el passat 9 de febrer.

Les propostes bàsicament eren:

-Pintar de groc tota la vorera davant de l’escola per evitar l’aparcament de cotxes i garantir la mobilitat segura de nens i familiars. Això suposava també modificar la senyalització actual del carrer (s’han de modificar o eliminar alguns senyals).

-Vam revisar les mesures que actualment hi ha a l’entorn de l’escola per alentir la circulació del trànsit. Vam observar que els senyals de “zona escolar” estaven deteriorats pel temps i vam demanar de substituir-los.

-Les bandes rugoses i el pas elevat també estan en males condicions. La nostra proposta va ser restaurar les primeres i repintar el segon.

Hem de dir que la predisposició de l’Ajuntament va ser molt positiva i, de fet, ara ja podeu veure que s’han dut a terme les primeres actuacions. Esperem que poc a poc es vagin realitzant la resta.

D’altra banda, també vam decidir actuar amb les famílies. Creiem que l’enquesta ja va servir per prendre consciència del problema, ja que vam detectar que els aparcaments davant de l’escola es van reduir significativament poc després de passar-la. Estem molt satisfets de poder dir que les nostres famílies actuen de forma responsable, tanmateix encara hi ha algú que no ho acaba de respectar. És per aquest motiu que hem decidit passar-vos els resultats del nostre estudi i les nostres propostes, amb l’objectiu d’acabar de convèncer a aquests últims. També rebreu un correu electrònic informatiu on s’adjunta un mapa amb propostes de zones autoritzades d’aparcament i el temps que es triga a arribar a pau a l’escola (que no supera els 4 minuts).

Esperem que el nostre treball us hagi semblat interessant. Per part nostra ens sentim molt satisfets perquè hem posat solucions reals a un problema real, hem implicat l’administració pública i esperem que també tingui efecte a la resta de la comunitat educativa. Hem tingut l’ocasió de realitzar un projecte de PARTICIPACIÓ CIUTADANA, millorant les condicions de la nostra escola, i, indirectament , aconseguint una millora per tot el municipi.

 

 

 

 

3 comentaris

  1. Ana Sala Galindo

    Una feina molt interessant i necessària. Moltes gràcies per l’estudi que heu fet i les conclusions extretes, que ens ajuden a reflexionar i millorar l’escola i el nostre entorn. Enhorabona, equip!!

  2. Sara Arderiu

    Un treball molt interessant i necessari per tal que tots els usuaris prenguem consciencia de la necessitat de millorar la mobilitat i seguretat a l’entorn de l’escola.
    Molt bona feina !!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>