Història

L’actual escola d’adults Lloreda té el seu origen en tres de les escoles situades  en diferents barris de la ciutat de Badalona. En concret les de:

Lloreda – Sistrells – St Crist;    Bonavista – Bufalà;    La Pau – Fondo

La més antiga, la de Lloreda – Sistrells – St Crist, estava situada al bell mig de Nova Lloreda en uns baixos semi-soterrats, humits i mal ventilats del passatge del riu Querol. Va néixer fruit de la reivindicació veïnal el curs 1982-83 amb un mestre contractat pels mateixos veïns. Posteriorment, el curs 1983-84 el Departament d’Ensenyament la va reconèixer com a tal i va anomenar dos professors del seu Departament, ampliant la plantilla docent fins a quatre professors tornant-se a reduir a tres el curs 1994-95. El curs 1997-98 el Departament de Benestar Social va tornar a reduir la plantilla a dos professors, mantenint-se així fins el trasllat a un esnou emplaçament . El curs 2000-01 i després de moltes gestions per demostrar la insalubritat dels locals del carrer Querol, es va traslladar a les instal·lacions actuals del carrer Figueres al barri de Lloreda “La Balsa”, molt més amplies i que permetien créixer tan en oferta formativa com en simultaneïtat pel que feia al nombre d’aules, però amb uns problemes d’accessibilitat que no s’han pogut resoldre fins l’actual curs 2018-19.

Dos anys més tard, al curs 85-86, en uns locals de l’Ajuntament dels barris de Bonavista i de Bufalà destinats a activitats veïnals i educació compensatòria, el Departament d’Ensenyament va nomenar una professora per impartir formació d’adults entre tots dos. Això volia dir que aquesta professora s’havia de desplaçar d’una escola a l’altra, cada dia per complir la seva feina. Posteriorment s’habilitarien  uns barracons de fusta al mateix barri de Bufalà i el Departament d’Ensenyament augmentaria la dotació de professorat a tres docents Aquesta no va ser encara la seva ubicació definitiva, perquè uns anys més tard es va traslladar a un edifici del Passatge Soler i Biosca, amb unes condicions que amb paràmetres actuals es qualificarien d’inacceptables.

A iniciativa de l’Ajuntament de Badalona el curs 1990-91 es va crear l’escola de la Pau – Fondo. Situada en el primer pis d’un edifici d’habitatges del carrer Wagner, compartia les dependències amb una llar d’infants d’iniciativa privada. Aquesta barreja d’usos, dificultava el normal funcionament de les dues escoles, amb obvies interferències entre elles.

El curs 1998-99 el Departament de Benestar Social, que ostentava les competències educatives de la Formació d’Adults des del 1988, va comunicar a les escoles de  La Pau i de Lloreda que havien de funcionar com a claustre únic, tot i mantenir les seves respectives ubicacions. Dos anys més tard, el curs 2000-01, fruït de l’acord entre l’Ajuntament de Badalona i el Departament de Benestar i Família, l’escola de Lloreda es va traslladar als actuals locals del carrer Figueres. Aquest trasllat del tot positiu des del punt de vista de les instal·lacions, va permetre també el trasllat de l’escola de La Pau al mateix edifici. No obstant aquesta notable millora, la fusió va significar una nova reducció de plantilla a tres professores, fins que el curs 2005-06 es va incrementar amb la incorporació d’una professora especialista en anglès.

Posteriorment, el curs 2006-07, s’inicià la fusió amb l’escola de Bufalà, passant a cinc professors de plantilla a l’escola de Lloreda, més una professora que restà encara un curs més a la de Bufalà. És doncs en el curs 2007-08 que es completa la fusió entre ambdues escoles amb una plantilla de sis professors, tancant definitivament els antics locals de l’escola de Bufalà.

El curs 2007-08 s’amplia la plantilla a set professors, amb una plaça de secundària per impartir la formació per la prova d’accés als nous cicles formatius de formació professional. També aquest mateix curs s’assigna, per fi a l’escola, mitja plaça de personal administratiu, facilitant en gran mesura el normal funcionament del centre. Aquesta dotació de personal s’ha mantingut invariable fins al curs actual, tan sols alterada pels canvis ocasionats per els trasllats, comissions de serveis i jubilacions.

L’actual escola esta situada en un edifici aïllat, que originàriament estava ocupat per l’escola d’EGB Lloreda que va quedar fóra d’ús degut a que en el seu dia va ser suprimida de la oferta educativa d’ensenyament primari. En concret la nostra escola va ocupar inicialment la primera planta amb un total de 4 aules. Els baixos de l’edifici estaven ocupats de forma irregular per l’associació de veïns del barri fins que el curs 2001-02 van haver de sortir per deixar pas, de forma provisional als nens del CEIP Joan Miró mentre es construïa la seva nova escola.

El curs 2003/04 el CEIP Joan Miró es va traslladar a la seva nova seu, deixant buida la planta baixa. Les gestions per doblar la capacitat de l’escola i un nou accés a l’edifici a peu del carrer Navata, no van fructificar del tot, perquè el Casal d’Avis del barri va ocupar la meitat de la planta baixa l’estiu de 2005.

Aquesta ocupació va significar tan sols l’ampliació d’espais a dues aules i va servir d’excusa a l’Ajuntament per aparcar el projecte d’accés per la planta baixa des del carrer Navata.

El curs 2011-12 es creà l’Associació d’alumnes i ex-alumnes “El Llorer” que a més de col·laborar estretament en l’organització d’activitats i tallers, va difondre en el barri la problemàtica de l’escola i a través de reunions amb l’Ajuntament i altres entitats, els va fer arribar la reivindicació que calia eliminar les barreres arquitectòniques de l’edifici.

No va ser fins al curs 2017-18 que es va poder desencallar definitivament el projecte, a través del pressupost de l’Ajuntament d’ajuda als barris, que els veïns van votar que s’invertissin a l’escola Lloreda per resoldre els problemes d’accessibilitat de l’edifici amb la instal·lació d’un ascensor i un nou accés per planta baixa des del carrer Navata.

Les obres es van iniciar l’estiu del 2018 i actualment l’ascensor ja està en servei, fent que la nostra escola assoleixi uns nivells d’equipament i d’instal·lacions adequats per la funció que representa.

 

Imatges del Barri any 1954

L’asociació de veïns de la Balsa va ser la primera associació de veïns legalitzada en època franquista i la primera d’Espanya. L’associació de veïns va treballar intensament en les obres del barri. A continuació podem veure algunes fotos:

-El barri de Lloreda (la Balsa)

-Masía de Can Lloreda, foto cedida por Domingo Ruiz.

-La Balsa. Avenida Lloreda.

-Riera Sant Joan (foto de la Av de Lloreda)

-Veïns treballant en la conducció de canonades